Inflyttningen i Riksbyggens Brf Viva på Guldheden i Göteborg pågår för fullt. Och förutom en splitter ny lägenhet kan medlemmarna glädjas åt ett unikt energilager där el från solceller på byggnadernas tak lagras i begagnade bussbatterier från elbusslinje 55 som rullar i centrala staden.
Bakom energilagret står Göteborg Energi, Riksbyggen, Volvo och Johanneberg Science Park. Syftet är att skapa flexibilitet i energianvändningen så att fastigheternas effekttoppar kapas men också att effektivisera det omgivande elnätet i staden. En riktig win-win-situation för alla inblandade.
– Genom att samla in data från energisystemet i Brf Viva kommer vi att kunna hjälpa till med smart styrning och optimering av energianvändningen. Det handlar om optimering utifrån bostadsrättsföreningens behov men också ur ett systemperspektiv för att stadens energianvändning ska bli mer effektiv med minskad miljöpåverkan. Tillsammans blir vi bättre, säger Helena Nordström, projektledare på Göteborg Energi.
Energilagret består av 14 stycken begagnade elbussbatterier från Linje 55 av typen litiumjon.
Energin som lagras i batterierna kommer från solceller på fastigheternas tak. Batterierna kan också laddas med förnybar el från det omgivande elnätet när priset är lågt.
Energilagret används till att kapa fastigheternas effekttoppar. Den egenproducerade solelen kan användas, lagras eller säljas beroende på vilket som är mest fördelaktigt för tillfället.
Energilagret (200 kWh) innebär att endast fyra procent av den egenproducerade solelen behöver säljas jämfört med 20 procent utan energilager.
Ett fullt energilager på 200 kWh räcker till att ladda ungefär 4,5 elbilar (à 40 kWh) + 30 elcyklar (à 0,5 kWh) + köra fem tvättmaskiner (à 1 kWh).
Brf Viva består totalt av 132 lägenheter. I mitten av november startade inflyttningen för den första etappen som består av 47 lägenheter.
Målet med Brf Viva är att skapa Sveriges mest innovativa och hållbara bostadsprojekt baserat på forskning inom Positive Footprint Housing, (PFH).
Solcellsanläggning, energilagring, återvinning av värme från ventilation (FTX), bil- och elcykelpooler, ungdomsettor, distansarbetsplatser samt resurssnålt byggande i klimatsmart betong visar vägen mot framtidens hållbara boende.