Publicerad januari 2022
Vinterns elpriser har varit ett av de stora samtalsämnena, såväl runt köksborden som i den politiska debatten. Det är nog klokt att tänka att höga och föränderliga elpriser är något vi får leva med, i alla fall en bra bit in på det nya året. Och det finns fler orsaker bakom svängigheten än du kanske redan vet.
Prisrekord efter prisrekord slogs under förvintern 2021. När det är kallt behövs det mer el för uppvärmning och då kommer högre priser som ett brev på posten. Men det är inte bara den svenska kylan som är boven i dramat. Eller för den delen stängda svenska kärnkraftverk.
– Jag ser en skakig resa åtminstone fram till våren, säger Magnus Thysell på Göteborg Energi som jobbar med att bevaka elprismarknaden.
Sverige är en del av det europeiska elhandelssystemet. De svenska elpriserna sätts på elbörsen Nordpool men påverkas av elpriserna på närliggande marknader. Lite förenklat får vi samma priser som våra grannmarknader så länge det finns kapacitet kvar i våra överföringsledningar till kontinenten.
– Vintern pågår ett tag till och vi går in i en ”perfekt storm”. Det var så många av varandra oberoende saker som hände samtidigt i slutet av december. Vi har långa kärnkraftsrevisioner i Frankrike som dragit ut på tiden, samtidigt som kylan slog till, sedan hela den politiska situationen kring gränsen vid Ukraina – som i sin tur påverkat påkopplingen av Nord Stream 2 (en naturgasledning). Och lägg på toppen av allt detta en hydrologisk situation i Norden med de lägsta vattendepåerna på ett tiotal år.
Dessutom har det blåst mindre än normalt vilket har lett till att relativt lite vindkraft producerades under året. Detta har gjort att våra överföringsledningar har varit ovanligt tomma, vilket har gett oss fler och längre tillfällen där europeiska priser påverkat våra elpriser.
Sammantaget gör det här att behovet av energi i hela Europa är ovanligt stort – och eftersom marknaden är öppen för elhandel över gränserna driver det upp priserna.
– Vi ska komma ihåg att vi kommer från två år med låga elpriser, något som gör att de här nivåerna kanske märks av ännu mer.
Hur ska man då tänka framåt?
– Det är ju upp till var och en vilka risker man är beredd att ta. Personligen har jag rörligt elpris. Jag räknar med att det kommer vara dyrt kanske lite drygt ett halvår fram i tiden, men att det kommer stabilisera sig sen när vattenmagasinen är påfyllda, säger Magnus Thysell.
De svenska vattendepåerna är just nu låga. Och nederbörden som faller innan våren kommer främst vara snö. Så fram till att vårfloderna börjar rinna kommer inte lagren nämnvärt fyllas upp igen.
Med vårvärmen minskar uppvärmningsbehovet i hela Europa.
Franska kärnkraftverk har stått stilla på grund av en revision där de hittade fel i anläggningen. Förhoppningsvis blir revisionen med all säkerhet klar och anläggningen startas upp igen. Och då kommer ett underskott i Frankrike att vara löst.
Tyskland har tagit flera beslut i sin energikedja för ett mer förnybart system. Men de har då gjort sig mer beroende av importerad gas från Ryssland. Under december var den så kallade Nord Stream 2-ledningen inte i bruk av olika skäl. Men med höga elpriser för tyska hushåll är det inte omöjligt att den nya förbundskanslern Olaf Scholz gör allt i sin makt för lösa situationen.
EU får cirka 20 procent av sin elproduktion från naturgas (2020). Priset på naturgas steg från april till december 2021 från knappt 20 euro till över 100 euro per megawattimme (MWh). Dessutom steg priset för utsläppsrätter* under samma tid. De höga kostnaderna för naturgas gör det oerhört attraktivt att importera el från Sverige eller Norge, vilket gör att priserna även i dessa länder ökar.
*En utsläppsrätt ger rätten att släppa ut ett ton koldioxid eller motsvarande mängd av vissa andra växthusgaser. Företagen kan få utsläppsrätter antingen genom gratis tilldelning eller genom att köpa dem på en auktion.
Ungefär vart tionde år kommer det en vinter som är mycket kallare än snittet. Nu var det cirka tio år sen sist. Skulle en tioårsvinter slå till kan det bli än mer kännbart på elpriserna i Sverige.
För stunden finns det en oklarhet mellan Sverige och Norge. Norges motsvarighet till Svenska Kraftnät tyckte att Sverige exporterat för lite el till Norge när de har haft svårt med sina vattenmagasin. Norge kontrade då med att stänga sina kablar mot Sverige under en tid. Den här handeln över gränserna är också viktig för att hålla balansen rätt mellan den energi som produceras och konsumeras. En osäkerhet i den här handeln kommer försvåra för alla parter om den inte blir löst.