GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
solpaneler på tegeltak mot blå himmel

Hur mycket el drar tonåringens gamingdator?

Publicerat juni 2024

I våra hem finns massor av apparater som kräver el för att funka. Men hur mycket energi förbrukar egentligen tonåringens gamingdator, den nya robotdammsugaren, strykjärnet eller LED-tv:n? 

De apparater som drar mest el i våra hem är de större hushållsmaskinerna som vi använder flitigt: tvättmaskin, spis, ugn och diskmaskin. Men de flesta av oss har många fler prylar hemma som kräver el och bidrar till energianvändningen. Här lyfter vi fram några som är vanliga i familjen.

Hur mäts energianvändning?

Först är det bra att ha koll på hur energianvändning mäts. Kilowattimmar (kWh) är oftast måttet som används. Tycker du att det är knepigt att räkna ut hur mycket energi som går åt är du inte ensam. Men så här gör du: multiplicera apparatens effekt med tiden du använder den. Det innebär alltså att en elvisp med effekten 500 W, som används i en timme, drar 0,5 kWh. (500 x 1 = 500 wattimmar, dvs 0,5 kilowattimmar).

För att få veta exakt hur mycket du kan använda en kWh till behöver du alltså titta på vilken effekt just din elpryl har. Vi har tittat närmare på hur den genomsnittliga förbrukningen ser ut för några av våra vanligaste elapparater.

Vad drar gamingdatorn?

En gamingdator finns i många tonåringars rum och drar – precis som föräldrarna ofta misstänker – en hel del energi. Gamingdatorn har komponenter som höjer prestandan och när du spelar får till exempel grafikkortet jobba hårdare än om du bara suttit och betalat räkningar på internetbanken. Resultatet blir att energiförbrukningen ökar. Runt två timmars spel räcker en kilowattimme till. Men då ska man inte glömma att streaming är väldigt energikrävande. Även utanför ditt hem – i datacenter och serverhallar – ökar elförbrukningen när du spelar. 

Vet du skillnaden på energi och effekt?

Effekt är ett mått på hur mycket elenergi en elapparat förbrukar vid ett specifikt ögonblick (anges oftast i kilowatt, kW). Energi är ett mått som beskriver hur mycket effekt du använder under en viss tid (anges oftast i kilowattimmar, kWh).

Hur dammsuger du?

Sedan 2017 får en dammsugare högst ha en effekt på 900 W. Med en sådan dammsugare kan du alltså dammsuga en dryg timme för 1 kWh. Robotdammsugaren brukar ligga på 20–40 watt och kräver alltså mycket mindre energi för att arbeta en timme. Å andra sidan tar robotdammsugaren lite längre tid på sig att städa.

Tvätten – en riktig energibov?

När det kommer till tvätten finns det mycket energi att spara. I en modern tvättmaskin går det åt cirka 1,2kWh för att tvätta 8 kg tvätt i 40 grader. Tänk på att ju högre temperatur desto mer energi går det åt. När tvätten väl är tvättad ska den torka, vilket kan vara energikrävande i torkskåp eller torktumlare. Torkskåpet drar cirka en-två kWh, medan en torktumlare drar cirka 1,5-3 kWh beroende på ålder och modell på maskinen. Allra minst energi går såklart åt om du lufttorkar kläderna. 

De flesta har nog koll på att det fungerar utmärkt att hänga ut tvätten under sommaren, men visste du att det även går att torka tvätt utomhus på vintern? Om luften är torr och termometern visar fem minusgrader eller kallare, torkar tvätten faktiskt även utomhus. 

När tvätten väl torkat kanske du tänkt styrka den? Det kan du göra i en halvtimme för 1 kWh. Genom att lufttorka kläderna utomhus kan vinden hjälpa till att släta ut kläderna.

Hårtorken

I många badrumsskåp ligger det både ett och två elektriska stylingverktyg för håret. Använder du hårtork tar det ungefär 30 minuter att förbruka 1 kWh. 

Seriemaraton i tv-soffan

Den som slår sig ner i tv-soffan och har en 55-tums LED-tv kan titta på den i ungefär sex–tio timmar för 1 kWh, beroende på vilken modell du har. Ett seriemaraton i tv-soffan en regnig helg kan alltså förbruka några kilowattimmar. 

Robotgräsklipparen

Robotgräsklipparen klarar sig i sex hela dagar på 1 kWh. Men tänk på våra vänner i naturen, låt robotgräsklipparen vila på natten så att igelkottarna inte far illa.

Glöm inte att dra ur sladden!

Tänk på att apparater, som dator och tv, drar el även i viloläge. Stäng därför gärna av dem helt när de inte används. Ett annat tips för att spara el (och för att minska brandrisken) är att dra ur kontakten till laddaren när du inte laddar. 

 

Ta kontroll över din elförbrukning

Ladda ner Göteborg Energis app och ta kontroll över dina elvanor. Använd din el på ett smartare – och billigare - sätt.
icon-closechevron-disc-rightmenu