Att koka ägg med äggkokare kräver 80
procent mindre energi än att koka på spisen, enligt Energimyndighetens äggkokningsstest.
Om hela Sverige skulle använda äggkokare istället för att koka på spisen skulle
det spara 849 000 kilowattimmar.
Men, är du ingen storkonsument av kokta ägg
ska du tänka efter innan du köper en äggkokare, eftersom det ju går åt energi
och material till att tillverka själva apparaten.
Du sparar tid och energi genom att koka äggen med locket på.
Hur hårt eller löst du vill ha ditt ägg är bokstavligt talat en smaksak. Likaså hur de ska tillagas för att nå sin önskade konsistens. Men de flesta skriver nog under på att de inte vill ha överkokta ägg. Ett överkokt ägg känns igen på att gulan fått en grönaktig färg längst ut. Det beror på att järnet och svavlet i ägget börjat reagera med varandra. Det är inte farligt att äta, men ser kanske inte så smakfullt ut. Om du undviker att överkoka äggen slösar du heller inte med energin.
Håll ugnsluckan stängd
Varje gång du öppnar ugnsluckan för att kolla till maten släpper du ut mycket värme. Se till att hålla kvar värmen så långt det går. Putsa glaset ofta så kan du istället hålla koll på maten från utsidan!
Laga mat med eftervärme
Både mat tillagad på spis och i ugn kan lagas på eftervärme. Stäng av spisen efter att vattnet till broccolin kokat upp och låt sjuda på eftervärmen under lock. Låt lasagnen i ugnen stå kvar och bli mjuk när du skruvat av värmen.