Publicerad mars 2022.
När Ryssland anföll grannlandet Ukraina den 24 februari i år skakade det om världen och den mänskliga tragedin som följde gick inte att missa. Efter ett tag började dock en fråga att växa fram i skymundan: hur påverkas Sveriges energiförsörjning och elpriset av kriget? Det reder vi ut.
- Priset på gas, olja och kol har skjutit i höjden, inleder Johan Rosander som är portföljförvaltare hos oss på Göteborg Energi och fortsätter:
- Beror det på att vi har brist på dessa bränslen? Nej. Är man rädd för att Ryssland teoretiskt kan minska sina gasleveranser till EU? Ja. Det är vad som driver priserna uppåt.
Samtidigt poängterar Johan att energileveranserna i dagsläget rullar på som vanligt och att energitillgången på många sätt är bättre nu än den var i höstas. Då drogs Europa med ett kallare väder och en låg vindkraftsproduktion. Här i Sverige stoppades dessutom kärnkraftverket Ringhals ett antal gånger.
- Kärnkraftstillgängligheten är just nu 100 procent och temperaturen har varit mildare än vanligt för årstiden. Vindkraftsproduktionen har varit lite under det normala, men vi ser tecken på att den kan komma att ta fart igen snart, säger Johan.
Han berättar att Sverige dock har en stor fördel jämfört med många andra länder i Europa: vattenkraften. Med den kan vi nämligen producera en stor mängd inhemsk förnybar energi vid behov, till skillnad från exempelvis Tyskland som måste förlita sig på bränslen från andra länder, däribland Ryssland. Det innebär att tyskarna får handskas med energipriser som i skrivande stund mer än tre gånger så höga som i Sverige.
Kiev, Ukrainas huvudstad. Foto: Zephyrka
Hur ser läget ut för Göteborg då? Ja, kriget har inte påverkat våra energileveranser och vår verksamhet fungerar som vanligt. Förstås följer vi på Göteborg Energi utvecklingen noggrant och planerar för hur vi kan säkra våra leveranser utifrån olika tänkbara scenarier. I grund och botten har dock Göteborg ett stabilt energisystem och vi på stadens energibolag har väl utvecklade planer för hur vi kan hantera störningar och avbrott av olika slag.
Så i dagsläget finns ingen resursbrist för energiproduktion och skulle något förändras är vi förberedda. Men hur tror Johan Rosander att framtiden för energiläget ser ut?
- Det är förstås svårt att sia om, utifrån ett längre perspektiv, säger Johan.
- Vad jag kan säga är att energileveranserna ser bra ut just nu och att EU tittar på vilka möjligheter som finns för att minska sitt beroende av ryska bränslen, däribland att importera mer LNG (flytande naturgas, red. anm.).
Och energipriserna?
- Om det blir vapenvila mellan Ryssland och Ukraina, kommer de europeiska bränslepriserna att falla. Om kriget fortsätter lär ostadigheten på energimarknaden också att löpa vidare. Och ännu värre: det mänskliga lidandet, avslutar Johan.