GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
BILDTEXT

Ny rapport: Engångs-LED – stor miljöbov

Publicerad november 2019

Lågenergi- och LED-lampor har dominerat marknaden sedan 1990-talet. Nu avslöjar Villaägarnas Riksförbund att engångs LED-armatur är en stor miljöbov. Enligt en ny rapport är klimatpåverkan på engångs LED-armaturer tre gånger så stor jämfört med utbytbara LED-armaturer. 

Belysning står för cirka 15 procent av världens energiförbrukning. Vilken typ av belysning och lampa som du väljer till ditt hem har därför stor påverkan på både miljön och din elräkning. I Villaägarnas rapport är det tydligt att klimatpåverkan varierar stort mellan olika typer av LED-belysning. I handeln finns det tre alternativ: utbytbar LED-armatur, belysning där LED-modulen kan bytas samt armatur med en fast LED-ljuskälla. Störst utbud finns det av engångs LED-armaturer, exempelvis till bänkbelysning i köket. Problemet med detta alternativ är att man tvingas slänga hela armaturer när lamporna inte fungerar längre.
 
– Det är varken klimatsmart eller plånboksvänligt med dessa typer av lampor. Att slänga hela armaturer istället för att byta ljuskälla, är ett onödigt slit-och-släng som inte hör hemma i ett modernt och hållbart samhälle, säger Villaägarnas chefsjurist Ulf Stenberg i ett pressmeddelande.
 
Enligt rapporten har utebelysningsarmaturer av aluminium och i rostfritt stål med utbytbar LED-lampa mindre miljö- och klimatpåverkan under en 25-årsperiod. Den möjliga klimatpåverkan för en engångs-LED-armatur är tre gånger så stor än en utbytbar LED-armatur när man ser till tillverkning, transport, drift och byten.

 
– Vad som kan göra klimatpåverkan ännu högre för engångs LED-armaturer är om exempelvis en av fyra fasadlampor går sönder och fasadlampan har slutat säljas. Från en dag till en annan saknar du enhetlig belysning och står då inför valet att även byta ut de armaturer som fortfarande fungerar, säger Ulf Stenberg.

icon-closechevron-disc-right