GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tomas Lundgren blickar mot en graf som visar elpriset (OBS: gammal bild)

Så skapar vi ett stabilt elsystem med sol- och vindkraft

Publicerad september 2024

Den ökande andelen sol- och vindkraft är avgörande för Sveriges omställning till förnybar energi, men den ställer också nya krav på stabiliteten i vårt elsystem. Jennie Sjöstedt, avdelningschef för Kund och affär på Göteborg Energi Nät, delar sina insikter om hur vi kan hantera dessa utmaningar och vad det innebär för dig som företagskund.

För att ett elsystem ska fungera optimalt krävs en konstant balans. Lika mycket effekt som konsumeras måste produceras i varje given stund. Om den rubbas kan det leda till strömavbrott eller skador på teknisk utrustning. 

Tidigare har det gått att kontrollera detta genom planerbara energikällor som vattenkraft och kärnkraft. Men med sol- och vindkraft finns inte samma möjlighet att reglera produktionen.

– Vi kan inte slå på solen lite starkare, eller bre på vinden lite mer. När ett moln passerar över en solcellspark kan produktionen minska snabbt, och det ställer nya krav på hur vi hanterar balansen i elsystemet, förklarar Jennie Sjöstedt.

Modernisering och digitalisering av elnätet

Ett överskott på el kan leda till negativa priser, så kallade minuspriser. Det innebär att elproducenter behöver betala för att göra sig av med el. När det tillverkas mer el än det förbrukas är det till viss del möjligt att minska produktionen. Till exempel genom att stänga av vindkraftverk. Eftersom vi har ett internationellt utbyte med grannländer kan vi även samarbeta och föra över el till varandra när produktionen av el är billigare i det ena landet än det andra.

Ett annat sätt att hantera de snabba svängningarna i produktionen är att lagra energi. Nya sol- eller vindparker har ofta ett batteri. Det gör att energi kan lagras och användas senare, till exempel när solen går i moln. Batterier har ofta smart styrning och kan mycket snabbt och helt automatiskt balansera energiflödet. 

Men elnätet behöver också moderniseras och digitaliseras. Jennie betonar vikten av att ha rätt teknik på plats för att säkra driften. 

– Vi måste mäta och styra elnätet på ett mer detaljerat sätt. Det handlar om att kunna reagera på förändringar i realtid och säkerställa att balansen bibehålls, säger hon.

Jennie Sjöstedt, avdelningschef för Kund och affär på Göteborg Energi Nät.

Så ska du tänka som företagskund

Sol- och vindkraft är förnybara energikällor helt utan bränslekostnader. De bidrar till att vi kan nå våra klimatmål och omvandla samhället till en mer hållbar framtid. För både privatpersoner och företag är det dessutom enklare än någonsin att producera sin egen energi. Om du som företagskund funderar på att investera i solceller är det viktigt att dimensionera produktionen efter det egna behovet. 

– Det är klokt att tänka på helheten. Om du utnyttjar din egen produktion så mycket som möjligt, minskar du både kostnaderna och påverkan på elsystemet, säger Jennie.

Jennie lyfter också fram flexibilitetsmarknaden som ett viktigt verktyg för framtidens energisystem. Företag kan bli flexleverantörer genom att ställa sin effekt till förfogande till andra. Till exempel genom att kortvarigt stänga av delar av produktionen eller sprida ut starten av produktionslinjer för en jämnare belastning.

– Vi dimensionerar elnätet för de högsta förbrukningstopparna. Om vi kan minska dessa toppar, blir systemet mer effektivt och vi gör alla en tjänst. 

Förändringar skapar möjligheter

Vår omvärld blir på många sätt mer föränderlig, men det innebär inte bara att du som kund ställs inför nya utmaningar. Med omställningen öppnar sig också nya möjligheter.  

– Vi går mot en värld där kunder kan tjäna pengar på att dra ner sin förbrukning när produktionen är låg. Det är en resa mot våra klimatmål och en fossilfri framtid, avslutar Jennie.

icon-closechevron-disc-right