GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Vindkrafsverk på öppet fält

Sälj er flexibilitet, den är dyrbar

Publicerad september 2024.

Vindstilla, mulna vinterdagar kan det vara svårt att få effekten i Göteborgs elnät att räcka till. Har ditt företag möjlighet att under vissa kritiska timmar begränsa ert uttag av effekt eller öka er produktion av el? I så fall kan ni bli flexleverantör och fungera som en stödtjänst till elnätet och får betalt. 

I grova drag handlar det om att erbjuda sig att göra förändringar i företagets verksamhet som minskar uttaget av effekt vid tillfällen när många andra använder el samtidigt - och att leverera den effekten till elnätsbolaget.

Det gäller till exempel förmiddagar och eftermiddagar på vardagar mellan november och mars. På så vis kan ni bidra till att frigöra kapacitet och minska risken att nätet överbelastas, samtidigt som ni får betalt.
– Kanske kan ett stort livsmedelsföretag under ett par timmar höja temperaturen i sina frysar från minus 20 till minus 19 grader? Och ett industribageri kan kanske sätta på sina ugnar vid olika tidpunkter i stället för alla samtidigt? I utbyte får företaget betalt för att de kan leverera effekt vid en viss tidpunkt.

Det säger Gunilla Launonen på Göteborg Energi. Hon ansvarar för att rekrytera kunder till Effekthandel Väst, som den lokala flexibilitetsmarknaden kallas. 

– Man säljer alltså sin förmåga att vissa timmar antingen begränsa sin konsumtion av el, eller för elproducenter: att öka sin produktion av el, säger hon.

Hitta vad som passar er

Företag som är intresserade av att bli leverantörer har ett par varianter av produkter att välja på. Det kan exempelvis vara ett längre kontrakt om att starta sina mest energikrävande maskiner vid en annan tidpunkt än tidigare. Eller att de anställda på ett företag vissa timmar får ladda sina elbilar på halverad effekt.

— Men det kan också vara så att vår prognos visar att det ska bli riktigt kallt väder, då kan vi fråga de anslutna företagskunderna ” Vilka av er är beredda att göra en förändring och dra ner på er förbrukning mellan klockan åtta och tio på torsdag?”

Företagen kan då erbjuda sig att göra en förändring genom att lägga ett bud på marknaden med den ersättning de vill ha.
– Vi antar de bud med lägst ersättning först och kunden förbinder sig då att förändra sin konsumtion eller produktion – och vi löser problemen med effekttoppar, berättar Gunilla.

Nödvändiga omställningen utmanar

Den kund som har flexibilitetesresurser i sin verksamhet och vill leverera den kallas flexleverantör. Som kund hos Göteborg Energi har du möjlighet att vara leverantör till två marknadsplatser, Effekthandel Väst är marknadsplatsen för det lokala elnätet i Göteborg och Mölndal, och marknadsplatsen för det nationella elnätet kallas Flextjänster. 

Den kund som har flexibilitet och vill sälja den till elnätsbolaget kallas flexleverantör.

För att få veta vilken typ av produkt som eventuellt passar ert behov är det enklast att boka in ett möte.

– Då kommer vi ut till er på besök och tillsammans går vi igenom hur ert företags energibehov ser ut och vilka möjligheter ni har. Vi kommer överens om att testa och jämför sedan mätdata och lägger upp en plan, säger Gunilla Launonen.

Fyra fördelar för att bli flexleverantör

Vindproduktion

Få en ny inkomstkälla

Ni får ersättning för att ni är redo att sänka er elanvändning eller öka er produktion.
k

Förbättra balansen i elnätet

Flextjänster minskar risken för strömavbrott och behåller nätfrekvensen i balans för ett stabilare elnät. Det kan också bidra till lägre marknadspriser eftersom flextjänster minskar risken för stora prissvängningar.
Solnedgång vid Stenpiren

Bidra till energiomställningen

Ni gör en samhällsinsats och bidrar till omställningen till mer förnybar elproduktion. Detta möjliggör näringslivets elektrifiering som skapar en hållbar stad.

Bättre certifiering

Fastighetsägare kan få en bättre certifiering av fastigheten vilket innebär lägre finansieringskostnader och högre attraktivitet på hyresmarknaden.

Kan ditt företag tillgängliggöra flexibilitet?

Flexibilitet är ett område som stödjer omställningen till mer förnybar energiproduktion, både lokalt och nationellt, och bidrar till att göra elektrifieringen av samhället mer hållbar. Vi arbetar med flera satsningar inom flexibilitet.
icon-closechevron-disc-right