Publicerad december 2024.
För många villaägare har solceller och batterier blivit en attraktiv investering de senaste åren. Men under det gångna året har lönsamheten i dessa system minskat. Vad beror det på, och vad kan vi förvänta oss framöver?
I Göteborg vet vi att det i skrivande stund finns drygt 6 000 mikroproduktionsanläggningar för solel. Enligt Skatteverket har det gjorts gröna avdrag för ca 2 000 nyinstallerade villabatterier. Intresset av egen produktion och lagring av el är alltså riktigt stort!
Under det senaste året har dock många märkt att lönsamheten för investeringar i solceller och villabatterier minskat. Detta har väckt frågor och oro bland hushåll och företag som satsat på dessa teknologier för att göra lönsamma investeringar och bidra till en hållbar framtid. I denna artikel ska vi utforska de huvudsakliga orsakerna till denna utveckling och vad vi kan förvänta oss framöver.
1. Sjunkande elpriser
En av de mest påtagliga orsakerna till den minskade lönsamheten är de sjunkande elpriserna på marknaden. Under sommaren 2024 har elpriserna varit ovanligt låga på grund av en kombination av faktorer som god tillgång på elproduktion, bra väderförhållanden och minskad efterfrågan på el. Särskilt Tysklands satsningar på solel har märkts i år och pressat elpriset. När elpriserna sjunker minskar också de besparingar som hushåll och företag kan göra genom att producera egen el med solceller.
2. Sjunkande intäkter från balansmarknaderna
För att se till att elproduktionen i varje sekund motsvarar elbehovet har Svenska kraftnät flera så kallade stödtjänstmarknader. I marknaden som kallas ”FCR-D” har batterier fram tills i sommar kunnat erhålla en mycket god ersättning för deltagande. Detta har sporrat investeringar i många nya batterilager, stora som små, som nu konkurrerar om ersättningen från Svenska kraftnät. Detta leder till lägre ersättning, när utbudet av batterier ökar men efterfrågan av stödtjänster från Svenska kraftnät inte har gjort det i samma utsträckning.
Trots de utmaningar som solcells- och villabatteriägare står inför idag, finns det anledning att vara optimistisk om framtiden. Men först kan det bli ännu tuffare.
Regeringen har föreslagit att det gröna teknikbidraget ska minska från 20% till 15% den 1 juli 2025. Än mer kommer solelsproducenter påverkas av förslaget att ta bort skattereduktionen för mikroproduktion (60-öringen) den 1 januari 2026. Att 60-öringen försvinner leder till att mikroproducenter får starkare ekonomiska incitament att använda sin egenproducerade el själva istället för att sälja elen ut på nätet och sedan köpa tillbaka el vid ett senare tillfälle när efterfrågan är högre. En lösning på detta kan vara ett batteri för att lagra elen som produceras och använda elen när solcellerna producerar mindre.
Lite ljus finns det ändå i tunneln och några faktorer kan bidra till förbättrad lönsamhet inom de närmaste åren:
1. Ökad efterfrågan på el från företagssatsningar
Flera stora företag planerar att ställa om sina verksamheter i Sverige, vilket kommer att öka efterfrågan på el. När efterfrågan på el stiger, kan elpriserna också öka, vilket gör det mer lönsamt att producera egen el med solceller.
2. Utvecklingen av lokala effektmarknader
Lokala effektmarknader som Göteborg och Mölndals Effekthandel Väst, där företag kan få betalt för att minska sin effektförbrukning eller leverera överskottsel till nätet, håller på att utvecklas. Enskilda hushåll som tar hjälp av en så kallad aggregator kan också delta. Aggregatorn styr många hushålls batterier och solcellsanläggningar som ett ’virtuellt kraftverk’ och kan få betalt av olika effektmarknader och stödtjänstmarknaden. Lokala effektmarknader kan erbjuda nya intäktsmöjligheter för batteriägare under vardagar november till mars, när efterfrågan på el är hög.
3. Utvecklingen av elnätspriset
Hemmabatterier ger kunder en bra möjlighet att agera utefter ett tidsindelat elnätspris som införs i samtliga lokala elnät i Sverige senast 2027. Hushåll kan ta ut hela eller delar av sitt elbehov från sitt batteri istället för ifrån elnätet under de tider på dygnet när effektavgiften är högre. Detta leder till ett lägre elnätspris för hushållet, när betydelsen av effektanvändningen blir allt viktigare i framtida elnätsavgifter.
4. Möjligheter till arbitrage i elpriset
Arbitrage innebär att man köper el när priserna är låga och säljer när priserna är höga. Med hjälp av smarta villabatterier kan hushåll och företag utnyttja prisskillnader på elmarknaden för att maximera sina intäkter.
5. Förbättrad teknologi och minskade kostnader
Teknologin för solceller och villabatterier utvecklas ständigt, och vi kan förvänta oss att kostnaderna för dessa system kommer att minska över tid. När teknologin blir ännu mer effektiv, kommer lönsamheten för investeringar i solceller och villabatterier att förbättras. Ny teknik kan även göra att befintliga batterier kan användas på fler sätt och öka sin lönsamhet.
Även om lönsamheten för solceller och villabatterier har försämrats på grund av sjunkande elpriser, minskade subventioner och minskade intäkter, finns det hopp om en ljusare framtid. Ökad efterfrågan på el från företagssatsningar, utvecklingen av lokala effektmarknader och effektavgifter, möjligheter till arbitrage i elpriset och förbättrad teknologi kan alla bidra till att göra investeringar i solceller och villabatterier mer lönsamma igen inom de närmaste åren.