GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

”Helan och Halvan” kan bli nytt landmärke i Göteborg

Behovet av fjärrkyla ökar i Göteborg. Därför planerar Göteborg Energi att under 2026–2027 bygga en så kallad ackumulatortank i Gullbergsvass. I samarbete med Sveriges Arkitekter har en öppen gestaltningstävling för att formge ackumulatortanken hållits. Bland över 80 bidrag har ”Helan och Halvan”, från den portugisiske arkitekten Marcelo Dantas, utsetts till vinnare.

Den nya ackumulatortanken för fjärrkyla placeras i Gullbergsvass.

En ackumulatortank är en stor cylinderformad byggnad, omkring 65 meter hög och cirka 28 meter i diameter. Den används både som energilager och som produktionsanläggning i fjärrkylanätet. På platsen i Gullbergsvass har tidigare funnits två gasklockor varav den sista monterades ner år 2017.

– Vårt projekt med ackumulatortanken befinner fortfarande i en förstudiefas och flera steg i processen återstår. Till exempel undersöker vi om tanken kanske ska vara en kombitank för både fjärrvärme och fjärrkyla. Men för att får alla förutsättningar på plats är det viktigt att i ett tidigt läge planera för gestaltningen. Vi ville säkerställa att det finns en bred palett av förslag och en process för att få fram de bästa. Det öppna tävlingsformatet har varit väldigt lyckat, säger Sebastian Bergvall, ansvarig för stadsutvecklingsfrågor på Göteborg Energi och ordförande i juryn.

Det vinnande bidraget ”Helan och Halvan” är utformat med två olikformade cylindrar i korrugerad stålplåt. Den stora vertikala cylindern rymmer själva tanken och den slanka, svagt lutande formen en inspektionstrappa. Tillsammans skapar de en ikonisk form - en hel och en halv som stöttar varandra.

Juryn, där bland andra stadsarkitekt Björn Siesjö deltagit, konstaterar i sin motivering att:

Helan och Halvans har potential att bli ett nytt landmärke. De två byggnadskropparna varav den smalare står ledigt lutad mot tankens större cylinder bildar en avvägd komposition som väl genomförd kan nå konstnärliga dimensioner. På samma gång kopplar den genom sitt fasadmaterial av korrugerad stålplåt till industribyggnader och därigenom tillbaka till stadens historiska arv.

– Det känns roligt att vi fick in så många bidrag, inte minst från internationella arkitekter. Det visar att Göteborg är en stad öppen mot världen som vi ska vara. För oss på Göteborg Energi är det viktigt att de anläggningar vi bygger inte bara håller en hög teknisk kvalitet utan också bidrar till stadens utformning och utveckling, säger Sebastian Bergvall.

Bilder och juryutlåtandet i sin helhet finns bifogat.

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, presschef på Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

icon-closechevron-disc-rightmenu