Inom 10 till 12 år prognostiserar Göteborg Energi en ökning av elbehovet i kommunen med omkring 600 megawatt (MW). Det är lika mycket effekt som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag. Den största ökningen står industri- och transportsektorerna för.
– Vi befinner oss mitt i ett paradigmskifte. I nuläget råder stor brist på lokal och regional elproduktion. Samtidigt kommer utbyggnaden av kapaciteten i det nationella elnätet inte att vara slutförd förrän tidigast 2035. Det är en ohållbar ekvation som riskerar att leda till effektbrist i Göteborg inom bara två år. Läget är allvarligt men det finns lösningar, säger Lars Edström, VD för Göteborg Energi Nät AB.
En av de viktigaste lösningarna är en snabb etablering av ny elproduktion. I Göteborg produceras endast tio procent av elbehovet lokalt medan 90 procent importeras till kommunen. I nuläget utgörs den största potentialen för ökad lokal elproduktion av kraftvärme och gasturbiner.
– De satsningar vi hittills har gjort och gör i form av lokal effekthandel, villkorade avtal, energieffektivisering och tidsdifferentierade elnätstariffer har stor betydelse, men de räcker inte. Därför är det glädjande att våra ägare nu har sagt ja till att vi kan gå vidare med våra satsningar på lokal elproduktion. Beslutet kan innebära investeringar på runt 1,5–2 miljarder kronor de kommande tre till fem åren, säger Lars Edström och fortsätter:
– Förverkligandet av de havsbaserade vindkraftsparker som planeras längs Västkusten har också stor strategisk betydelse. Tillsammans med Eolus utreder vi just nu frågan om att ansluta vindkraftsparken Västvind direkt till vårt lokala elnät. Parken, som skulle kunna bli verklighet till 2030, har en planerad effekt på 1000 MW och skulle innebära ett betydande tillskott av förnybar el till regionen.
I rapporten lyfts även lokal effektandel fram som ett viktigt verktyg där marknaden nu har börjat ta fart på allvar. Den snabba utveckling av batterier som en viktig komponent för att stötta det lokala elnätet, både när det gäller storskalig lagring och hemmabatterier är också en tydlig trend.
– I dag ser vi hur olika aktörers planer för storskaliga batterier tar form. Vår prognos visar att den installerade batterikapaciteten snabbt kommer att gå från dagens relativt låga nivå till cirka 60 MW 2025 och runt 100 MW 2026. När fler större batteriparker ansluter sig till elnätet kan vi testa dem lokala systemnyttan på riktigt, säger Lars Edström.
Bilden ovan visar den uppdaterade kapacitetsprognosen för Göteborg
Långtidsprognosen oförändrad. Effektökningen från dagens nivå är fortfarande kraftig, men går aningen långsammare än vad tidigare prognoser visat. Orsaker: Mer data till tidigare osäkra planer, andelen ”luftbokningar” minskar samt att det osäkra konjunkturläget påverkat utvecklingen.
Hela rapporten Göteborgs elektrifiering, nr 2 2024, finns som bifogad pdf till detta pressmeddelande.
För mer information kontakta:
Cecilia Erdalen, presschef Göteborg Energi, 070-466 04 28
27 nov 2024, kl 7:30