GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Nu rustas Kungsgatan upp – får bättre ”golv”, sittplatser och grönska

De kommande två åren ska Göteborgs Stad rusta upp och utveckla den mellersta delen av Kungsgatan. Målet är att gågatan ska bli trevligare och tryggare.

De kommande två åren ska Göteborgs Stad rusta upp och utveckla den mellersta delen av Kungsgatan. Målet är att gågatan ska bli trevligare och tryggare. Allra först börjar Göteborg Energi nu i dagarna byta ut de gamla fjärrvärmeledningarna som ligger under gatan.

- Kungsgatan är en mycket viktig gata i Göteborg och när upprustningen är klar ska gågatan vara både finare och mer funktionell, säger Johan Blomqvist, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.

Ledningsbytet och den följande upprustningen görs på den mellersta delen av Kungsgatan som är de två stora kvarteren mellan Västra och Östra Hamngatan.

Stadsmiljöförvaltningen och Göteborg Energi har tillsammans planerat arbetena. För att inte störa besökare, butiker och andra verksamheter mer än absolut nödvändigt så görs ledningsbytet och upprustningen i etapper längs gatan. Därför beräknas arbetena pågå hela 2025 och 2026 och eventuellt några månader 2027.

Arbetena börjar nu i dagarna

Arbetena startar nu i mitten av januari. Då lägger Göteborg Energi först en provisorisk ledning på marken närmast husfasaderna mellan Östra Hamngatan och Korsgatan. I denna ledning ska fjärrvärmen gå under tiden som de 70 år gamla ledningarna nere i marken byts ut.

- Många av våra fjärrvärmeledningar i staden har nått sin tekniska livslängd och behöver bytas ut för att vi ska kunna fortsätta garantera trygga och säkra leveranser. Det känns bra att vi kan samordna det arbete som ska göras på Kungsgatan så störningarna för näringsidkare och göteborgare blir så små som möjligt, säger Daniel Eklund, chef för affärsområde Värme och kyla på Göteborg Energi.

Gågatan stängs aldrig av

Kungsgatan kommer aldrig att stängas av helt, utan gående och nödvändiga transporter till butiker och fastigheter kommer alltid att komma fram. Och alla butiker och andra verksamheter kommer kunna ha öppet som vanligt.

Till hösten i år är det tänkt att stadsmiljöförvaltningen ska börja justera eller byta ut hela ytskiktet – markplattorna - på gågatan.

Granithällarna återanvänds

Det är bara 15 år sedan det nuvarande ytskiktet lades på Kungsgatan. Det består av granithällar – plattor av sten – men visade sig ganska snart inte klara till exempel tyngden och kraften från tunga lastbilar, framför allt när dessa svänger in på eller ut från gatan eller i korsningen med Korsgatan.

- Detta kommer att åtgärdas genom att lägga mindre stenplattor där lastbilarna svänger, mer fog mellan plattorna och en ny teknik som underifrån gör att de ligger still, säger Johan Blomqvist på stadsmiljöförvaltningen.

- Men de allra flesta granithällarna går att använda igen och det kommer vi att göra, påpekar han.

    Trevligare och säkrare

    När gågatans nygamla ”stengolv” sedan är på plats igen kommer stadsmiljöförvaltningen att möblera denna del av Kungsgatan med nya konstruktioner som erbjuder olika sittmöjligheter för vila och möten, har plats för träd och samtidigt är tillräckligt tunga för att höja säkerheten på gatan. Därmed bidrar projektet också till klimatanpassning genom ökad krontäckning på en gata där behovet är stort och många människor vistas och rör sig.

    Genom att ta ett samlat grepp kring dessa olika behov och kombinera säkerhetsskapande åtgärder med trädplantering och sittplatser kommer den nya möbleringen att bidra till en säkrare, grönare och mer trivsam stadsmiljö. Hur dessa konstruktioner ska utformas och se ut är ännu inte bestämt, men de kommer att ersätta de tunga betongkonstruktioner som nu står på Kungsgatan och en del andra gator innanför Vallgraven.

    - Vår önskan är att skapa en ny, fin och samtidigt säker möbel i staden som kan användas att sitta och vila på och som också ger grönare och säkrare stadsmiljöer, säger Johan Blomqvist på stadsmiljöförvaltningen.

      Tidplan för arbetet

      Januari 2025 – första kvartalet 2027


      För mer information kontakta:


      Stadsmiljöförvaltningen: Projektledare Johan Blomqvist, 031-3655804, johan.bomqvist@stadsmiljo.goteborg.se

      Göteborg Energi: Presschef Cecilia Erdalen, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se

            icon-closechevron-disc-right