GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Starkt resultat för Göteborg Energi 2024 ger kraft i energiomställningen

Göteborg Energi gör ett starkt ekonomiskt resultat för 2024. Det står klart sedan VD Per-Anders Gustafsson överlämnat koncernens årsredovisning till styrelsen. Resultat efter finansiella poster uppgick för år 2024 till 643 (373) miljoner kronor, vilket är koncernens bästa resultat sedan 2019.

– Det känns självklart bra att vi nu definitivt har vänt den negativa trenden efter energikrisen. Vårt övergripande mål är att vara kraften i energiomställningen av Västsverige. Detta kräver ekonomiska muskler och vi investerar mer än någonsin för att skapa ett mer hållbart och flexibelt energisystem, både genom ny nätinfrastruktur, nya anläggningar och nya affärsmodeller, säger Per-Anders Gustafsson.

Under 2024 investerade Göteborg Energi totalt 2,8 miljarder kronor, jämfört med 1,7 miljarder under 2023. Investeringarna gjordes framför allt inom fjärrvärme och elnät.

– På fjärrvärmesidan handlar det både om reinvesteringar, där vi byter ut ledningar som har nått sin tekniska livslängd och investeringar i ny produktion. Under året har vi tagit flera avgörande steg för att under 2025 förverkliga vårt mål om att göra fjärrvärmeproduktionen helt återvunnen/förnybar. Den enskilt viktigaste åtgärden är en ny biobränsleeldad ångpanna som ska integreras med vårt befintliga Rya kraftvärmeverk. Vi har också startat bygget av en ny pelletspanna på Riskullaområdet i Mölndal, vilket är en av flera delar i ett unikt partnerskap med Mölndal Energi som även involverar drift och bränsle, säger Per-Anders Gustafsson.

I takt med att den västsvenska industrin och transportsektorn ställer om så ökar behovet av el kraftigt i Göteborg. Inom 10 till 12 år prognostiserar Göteborg Energi en ökning av elbehovet i kommunen med omkring 600 megawatt (MW). Det är lika mycket effekt som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag.

– Detta innebär självklart att vi behöver investera kraftigt i elnätet. Men det innebär också att vi måste ha en helhetssyn på energisystemet, där våra olika energislag samverkar och hjälps åt. Ett tydligt exempel är fjärrvärmen som avlastar elnätet och minskar behovet av el radikalt, säger Per-Anders Gustafsson.

Vad gäller koncernens olika produkter uppvisar både elhandel, elnät och stadsfiber goda resultat. Resultatet för fjärrvärme/fjärrkyla har förbättrats avsevärt men når ännu inte upp till ägarens avkastningskrav.

– Fjärrvärmens lönsamhet är fortsatt utmanad av höga bränslepriser och andra omvärldsfaktorer. Men med den omställning som nu sker av vår anläggningspark och våra bränslen så kommer resultatet successivt att förbättras, säger Per-Anders Gustafsson.

Nedan finns en kommentar kring 2024 års ekonomiska resultat från Anna-Karin Jernberg, Ekonomidirektör under 2024. Resultat- och balansräkning bifogas detta pressmeddelande som pfd-fil.

För mer information kontakta:

Cecilia Erdalen, presschef Göteborg Energi, 070-466 04 28, cecilia.erdalen@goteborgenergi.se


Kommentar till Göteborg Energis ekonomiska resultat 2024 från Anna-Karin Jernberg, Ekonomidirektör under 2024

Resultat efter finansiella poster 2024 uppgår till 643 (373) mkr. Det är 270 mkr högre jämfört med 2023, en väsentlig resultatförbättring vilket ger en räntabilitet på totalt kapital om fem procent (3,1 procent). Nettoomsättningen kommer till största delen från fjärrvärme, elhandel, elnät och gashandel och uppgår till 7281 mkr (7 453 mkr), en minskning om 172 mkr. Den minskade nettoomsättningen är i huvudsak en följd av lägre elpriserna. Vi ser dock att våra kunder inom både elnät och elhandel har en högre förbrukning jämfört med föregående år.

Elnätsverksamhetens uppvisar ett högre resultat kopplat till högre levererade volymer, lägre kostnader för förlustkraft samt genomförd prisjustering. Även produktområde fjärrvärme har ett högre resultat jämfört med föregående år. Orsakerna är högre effektintäkter, bättre produktionsmix samt god tillgänglighet inom produktionen.

Elhandel fortsätter att utvecklas starkt även under 2024. Det beror dels på förbättrade marginaler, dels att profilrisken i fastprisavtalen blev lägre än budgeterat. Ett omfattande arbete med bland annat riskhantering, revidering av produkter och avtal samt handel med finansiella säkringar har genomförts i bolaget. Produktområde sol- och vindenergi samt biogas har även under 2024 genererat ett lägre resultat kopplat till de lägre el-och gaspriserna.

Räntebärande skulder som minskat under flera år, har ökat de senaste åren beroende på den avsevärt högre investeringstakten. Räntabilitet på eget kapital och räntabilitet på totalt kapital har förbättrats under 2024. Det långsiktiga målet är en räntabilitet på totalt kapital mellan 5 och 8 procent. Den relativt höga soliditeten verkar något dämpande på hävstångseffekten mellan ränta­bilitetsmåtten. Soliditeten har under hela perioden överstigit det långsiktiga målet 30 procent.

Skuldsättningsgraden har fortsatt öka under 2024 till följd av fortsatt hög investerings­takt. Investeringar i anläggningstillgångar, som under tioårs­perioden bland annat inkluderat stora investeringar i förnybar energiproduktion, har belastat nyckeltal genom bland annat ökad kapitalbindning. Årets investeringar har främst avsett fjärrvärme och elnät.

Årets EBITDA uppgår till 1 591 mkr (1 236). Koncernens resultat efter finansiella poster uppgår till 643 mkr (373).

Energisektorn är en kapitalintensiv bransch och investeringarna har en långsiktig ekonomisk konsekvens för koncernens verksamhet. Det är vanligt med en ekonomisk livslängd om 30 till 50 år. Investeringar i produktionsanläggningar görs för att säkerställa en långsiktigt trygg och ur ett miljöperspektiv bra energiproduktion.

Under året investerades totalt 2 782 mkr (1 734), Investeringar gjordes framför allt i fjärrvärme och elnät. Totalt har koncernen materiella och immateriella anläggningstillgångar till ett värde om 14 642 mkr (12 717).

Årets kassaflöde uppgick till -364 mkr (-235). Förändringen mot föregående år är i huvudsak hänförlig till de ökade investeringar.

Anna-Karin Jernberg, Ekonomidirektör under 2024

icon-closechevron-disc-right