GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Se vårt webinar i efterhand

Bli leverantör på Effekthandel Väst – få nya intäkter och stöd lokal omställning

Är ditt företag en industri, en aggregator eller större fastighetsägare? Förfogar du över till exempel elbilsladdare, kyl-/frysanläggningar, batterier eller reservkraft? Då kan Effekthandel Väst vara något för dig - se vårt webinar för att få veta mer.

Webinar: Bli leverantör på Effekthandel Väst

Se vårt webinar med experter från Nodes Market, Mölndal Energi och Göteborg Energi.
Kontakta Göteborg EnergiKontakta Mölndal Energi

Som leverantör till Effekthandel Väst kan ditt företag göra en samhällsviktig insats lokalt, här i Göteborg, samtidigt som ni kan tjäna pengar utan att verksamheten påverkas. Som leverantör kan du välja mellan olika produkter som passar dina förutsättningar.

Elbehovet i Göteborg växer snabbt samtidigt som det finns flaskhalsar i de nationella och regionala elnäten in till vår kommun. Staden riskerar effektbrist redan 2027 men genom att använda dagens lokala elnät mer effektivt kan problemet skjutas upp eller undvikas. Här är effekthandel ett viktigt verktyg. Enkelt uttryckt skapas mer plats i elnätet kalla, mulna och vindstilla vinterdagar då många vill använda mycket el samtidigt.
 
Kvalificeringen är enkel och startsträckan är kort, behovet är stort och långsiktigt. Grundkraven är att ni är elnätskunder i Göteborg Energis elnät och att ni vintertid ska kunna erbjuda minst 0,05 MW flexibilitet och en uthållighet på 1–2 timmar åt gången. Alla leverantörer behöver godkännas innan de kan delta. Behoven av effektflexibilitet är störst kalla, mulna och vindstilla vardagar november-mars, under morgonen och sen eftermiddag/tidig kväll. Alla leverantörer blir förvarnade i god tid, avrop görs ofta minst en dag i förtid.

Ladda ned presentationen som pdf

Frågor och svar

Under webinaret ställde deltagarna massor av frågor i chatten, många blev besvarade under sändningen men inte alla.

Nej. Du kan ha vilken elhandelsleverantör som helst. Det viktiga är att du är elnätskund till Göteborg Energi nät eller Mölndal Energi nät. 

Vi jobbar med både långsiktiga och kortsiktiga prognoser för att bedöma vårt behov av flexibilitet. Med hjälp av våra kortsiktiga prognoser kan vi bedöma när vi har behov av att avropa flexibilitet eller inte.

Tanken med Effekthandel Väst är att det ska vara ett regionalt samarbete som flera nätägare köper flexibilitet på. Just nu är det Mölndal Energi nät och Göteborg Energi nät som deltar på marknaden som nätbolag. Men vi har pågående dialoger med fler nätbolag i Västra Götaland om hur vi kan utöka samarbetet med flexibilitet. Vinsten är att det skulle finnas en gemensam marknad så varje nätbolag inte behöver starta sin egen marknad och att det därmed underlättar för leverantörerna. 

För att ett batteri ska leverera lokala flextjänster måste styrutrustningen för batteriet vara kompatibel med marknadsbehoven. I dagsläget betyder detta att batteriet måste kunna styra upp/ner effektuttaget baserat på prissignaler från marknaden. All handel görs per timme. I regel kan batterier som i dag kan leverera stödstjänster också leverera lokala flextjänster.
Man kan integrera via NODES API. Denna finns att tillgå för all marknadsaktivitet, som till exempel att registrera resurser, skapa portföljer, lägga bud och skicka baselines och mätdata (om man skickar detta själv). 

Om man av någon anledning (t.ex. leverans mot sak) inte kan leverera flex när man blir avropad resulterar detta i utebliven ersättning från lokalnätsbolaget. I dagsläget finns inga straffavgifter eller viten för er som levererar flexibilitet. Om man upprepade gånger inte kan leverera kommer vi ta en kontakt med er för att undersöka saken närmare. Hittills har det inte varit något problem för batterier att leverera mot båda marknader.

Shortflex är alltid en direkt aktivering till det bud man kommer överens om. Tillgänglighet och sedan eventuell aktivering görs via LongFlex.

För att kunna vara med på Effekthandel väst behöver man vara elnätskund hos Göteborg Energi eller Mölndal Energi.

Man måste betala för den fjärrvärme man använder, det avser både energi och effekt, här förekommer inga "straffavgifter". Med tanke på den ansträngda elnätssituationen i Göteborg de kommande tio åren så är fjärrvärmen en viktig möjliggörare för den fortsatta stadsutvecklingen, kommande industrietableringar och ytterligare arbetstillfällen. Situationen i Göteborg är betydligt mer ansträngd än för fjärrvärmen, så den som kan välja bör i första hand styra ner sin elanvändning en kall vinterdag. Det står dock våra kunder fritt att interagera på flera delar av värmemarknaden och för den som redan har investerat i en värmepump kan det förstås finnas tillfällen då det lönar sig att optimera, antingen utifrån spotpriser eller på Effekthandel Väst (eller andra flexmarknader). Då gäller det att först ha betalat för den kapacitet man vill utnyttja inom respektive nät.

Det är självklart intressant men det beror på hur mycket effekt ni kan styra. Den minsta effekten man kan styra är 50 kW, om man inte kommer upp till denna gräns själv kan man leverera flex genom en s.k. aggregator som gör det åt er. 

Ja! Det finns info om det på www.nodesmarket.com.

Denna säsong kommer vi att ha behov av alla tre produkter. Hur produkterna på en flexmarknad utvecklas får vi se, men det kommer absolut finnas ett fortsatt behov av att köpa flexibilitet på olika sätt. Det som är värt att lägga till är att vi hittills har ett mycket större behov av att köpa flex än vad som finns tillgängligt på marknaden att köpa. Vi behöver alltså fler flexleverantörer! Priset kommer styras med hur ni som säljer flex sätter era priser och hur marknaden utvecklas. Men sannolikt kommer priserna öka kommande år. 

Det finns ingen väntetid i att bli godkänd leveratör. Vanligtvis tar det ungefär två veckor, det beror mest på er och hur snabba ni är på er sida. 

Vi tecknar redan villkorade avtal idag. Men det är inget som görs via NODES, där handlas i dagsläget endast flexibilitet. Hur villkorade avtal och marknadsbaserad flexibilitet kan komma att hanteras inom samma plattform är något vi för dialoger om.

Ersättning för ShortFlex är specifikt för den levererade flexen. 1 MW under 1 h = 1 MWh, snittpris 3700 SEK/MWh = 3700 SEK i ersättning för den timmen.

Vi använder mätning från huvudmätaren eller från undermätare (som kunden har) för att validera flexköpet. Om vi använder mätdata från huvudmätaren sköter vi all uppladdning till NODES  Om ni vill använda en undermätare (t.ex. i ett batteri) så behöver ni ladda upp denna mätdata på NODES. Detta guidar vi er i hur ni gör. 

Ja, det är frånkopplat SvK:s marknader. Vi ser att våra priser troligare kommer stiga än sjunka framöver, men det beror på hur mycket flex vi kan köpa och hur de som säljer flex prissätter detta. Vi avropar alltid billigast först, men som sagt har vi mycket större behov av att köpa flex än vad vi kan köpa idag.

Göteborg Energi nät har som ambition att införa en valbar tariff med tidsdiffrentierad effektavgift för under 63A under första halvåret 2025 för villa- och mindre företagskunder i första steget. För över 63A är just nu planen att införa tariffer med tidsdifferentierad effektavgift under 2026.

Handel på ShortFlex-marknaden sker i timlånga block där minimum budstorlek är 50 kW . Över minimum kan man öka budstorlek i steg på 10 kW. Både köpare och säljare kan lägga ett bud för en viss timma först. Bud kan matchas i sin helhet eller delvis - men man kan också begränsa detta om man så önskar när man lägger budet. 

Priset på flex kommer variera med avseende på bland annat behov och buden som läggs från flexleverantörer. Snittpriset för ShortFlex var i vintras 3700 SEK/MWh.

Vi anser att både elnätstarifferna (inkl. efter anpassningen till tidsdifferentierade effektavgifter) och flexmarknader är verktyg för att främja effektiv elnätsutnuttjande. Tarifferna fortsätter just nu att inte kunna tillåta lokaliseringssignaler. Medan vi tror att prissättningen för tariffer och lokala flexibilitetsmarknaden borde vara samma och rör oss i den riktningen, kommer  flexibilitetsmarknaderna fortsatt inkludera en premie baserat på geografisk placering. Därmed kommer ersättningen på flexmarknaderna antagligen vara högre än vad en flexibel kund som agerar enbart enligt tariffernas prissignarer sparar i elnätskostnader. 

Prisnivåer och behov varierar från marknad till marknad. Effekthandel Väst har kontinuerlig kontakt med EON och andra nätbolag i landet som driver flexinitiativ för att synka flexaffären mellan nätbolagen, bland annat prissättning. Vi tror inte att våra ersättningar kommer att sjunka kommande år, snarare öka.

Vi har koll på eventuella anpassningar som bör göras så att detta blir en gångbar affär, t.ex. att modifiera effekttaxan för fjärrvärmen när man levererar flex. För att komma vidare i frågan behöver vi en aktör som vi kan jobba med utifrån ett konkret fall där detta kan utvecklas.

Man måste betala för den fjärrvärme man använder, det avser både energi och effekt, här förekommer inga "straffavgifter". Med tanke på den ansträngda elnätssituationen i Göteborg de kommande 10 åren så är fjärrvärmen en viktig möjliggörare för den fortsatta stadsutvecklingen, kommande industrietableringar och ytterligare arbetstillfällen. I Göteborg så är situationen betydligt mer ansträngd för elnätet än för fjärrvärmen, så den som kan välja bör i första hand styra ner sin elanvändning en kall vinterdag. Det står dock våra kunder fritt att interagera på flera delar av värmemaknaden och för den som redan har investerat i en värmepump kan det förstås finnas tillfällen då det lönar sig att optimera, antingen utifrån spotpriser eller på Effekthandel Väst (eller andra flexmarknader). Då gäller det att först ha betalat för den kapacitet man vill utnyttja inom respektive nät.

Göteborg Energi är också intresserade av BRF:er som flexleverantörer. Dock kan det vara en bra idé att gå genom en aggregator oavsett marknad.

icon-closechevron-disc-right