Elin Bondemark är hållbarhetsansvarig på Göteborgsvarvet. Vi ställde några frågor till henne om hur tävlingarna bidrar till en mer hållbar stad.
– Jag arbetar med att utveckla och driva vårt hållbarhetsarbete, exempelvis genom att ansvara för vår ISO 20121 certifiering och säkerställa att vi lever upp till de målsättningar vi beslutat. Det rör allt från att leta efter och välja klimatsmarta lösningar till att värna om allas möjligheter att delta i våra lopp.
– Hållbarhet är en viktig del i alla aspekter av Göteborgsvarvet, inte bara under själva evenemanget utan hela året. Vi arbetar med hållbarhet både ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv samt fortsätter utvecklas och förbättras för varje år. Fokus är på att minska vår negativa miljöpåverkan genom att vara resurseffektiva, att stärka folkhälsan genom att tillhandhålla lopp som är tillgängliga för alla samt att bidra ekonomiskt genom att återinvestera all vinst i våra lokala friidrottsföreningar.
Vi vill bidra till en hälsosammare stad och få fler att upptäcka glädjen i att röra på sig och springa
– Göteborgsvarvet är en folkfest där majoriteten av deltagarna kommer från Göteborgsområdet och Sverige och staden är på många sätt involverade i hela evenemangsprocessen. Genom att sätta så många människor i rörelse bidrar Göteborgsvarvet och dotterloppen till enorma folkhälsobesparingar på nationell nivå, samtidigt ger våra deltagare och medföljande familj tillskott till stadens ekonomi. Genom att engagera funktionärer från idrottsföreningar från hela regionen och återinvestera vårt överskott till lokala friidrottsföreningar stärker vi även möjligheterna till barn och ungdomars idrottande.
– Göteborg Energi har länge varit en partner till Göteborgsvarvet och bidrar på många sätt till vårt hållbarhetsarbete, bland annat genom att förse hela evenemanget med förnybar, grön el. Göteborg Energi arbetar själva också mycket med hållbarhet vilket, tillsammans med deras långvariga engagemang, gör dem till en självklar samarbetspartner.
– Jag vill att vi ska vara ett gott exempel på hur man, både genom små och stora insatser, kan agera mer hållbart samt fortsätta inspirera och påverka andra, både individer men även större aktörer, att tänka och arbeta mer hållbart.