GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Så funkar svenska elnätet

För att elen som produceras i de svenska kraftverken ska nå hem till din brödrost i Göteborg måste den passera genom tre olika nät: transmissionsnät, regionnätet och lokalnätet. 

Transmissionsnätet (tidigare stamnätet) är som stora kroppspulsådern i det svenska elnätet. Det transporterar enorma mängder el från kraftverken ut i landet genom långa ledningar där spänningen är så hög som 400 kilovolt (kV). Där transmissionsnätet slutar transformeras elen ner till ca 100 kV spänning och leds vidare ut i regionnäten. 

Stora och små elkunder

Regionnäten transporterar elen till elanvändare med mycket stor elförbrukning (industrier) eller vidare till lokalnäten som når ut till Sveriges alla hushåll och mindre industrier. Vid övergången till lokalnäten transformeras elen ner ytterligare, så att den håller en spänning på ca 230 Volt (spänningen får variera 10% dvs mellan 207-253 V) när den når ditt vägguttag.

Vem äger det svenska elnätet? 

Transmissionsnätet ägs av staten genom det statliga bolaget Svenska kraftnät. Regionnäten i sin tur ägs av de stora energibolagen (här i Västsverige tillhör regionnätet Vattenfall och Ellevio). De lokala elnäten ägs i vissa kommuner av privatägda energibolag och i andra av kommunen själv. Göteborgs elnät ägs av Göteborgs stad genom Göteborg Energi Nät AB. Det gör göteborgarna till vår enda uppdragsgivare. På Svenska kraftsnäts hemsida kan du läsa mer om hur Sveriges elnät fungerar och hur elnätet hänger ihop med länder som finns i vår närhet.

Vårt energisystem

Under gatorna döljer sig många mil med ledningar, rör och kablar som levererar ljus, kraft, värme och uppkoppling till hela Göteborg.
icon-closechevron-disc-right