Vad är det genomsnittliga elpriset för aktuell månad och historiskt? Hur sätts elpriset och vilka delar består det av? På den här sidan får du information om hur elpriset fungerar och analys kring elmarknaden.
Varje dag handlas det med el, i liten såväl som i stor skala. Elen säljs av elproducenter, antingen till den nordiska elbörsen eller direkt till elhandelsbolagen. Sedan köper du din el genom ditt elhandelsbolag, medan ditt elnätsbolag ser till att elen hamnar i ditt vägguttag genom att transportera den till dig via sina elledningar.
I grund och botten bestäms elpriset utifrån tillgång och efterfrågan. Elproducenterna säljer elen antingen på Nord Pool Spot, som är den nordiska elbörsen eller direkt till oss elhandelsbolag. Vi kontaktar sedan elnätsbolagen som står för eltransporten till dig. Det är nämligen elnätsbolagen som äger elledningarna där du bor och ansvarar för att elen kommer fram till dig.
Ditt elnätsbolag ansvarar också för din elmätare och för att den blir avläst. Du kan inte själv välja elnätsbolag eftersom det bara finns ett nät i varje område. Så var i den här kedjan är elpriset påverkningsbart för dig? Jo, elpriset kan du påverka genom att välja vilket elhandelsbolag du köper din el av.
Vi har uppdaterat hur hur vårt pris redovisas för att göra det tydligare för dig som kund. Ändringen är gjord för att följa de nya föreskrifterna från Energimarknadsinspektionen och påverkar inte ditt avtal eller dina kostnader.
Elpriset består av flera olika komponenter, här går vi igenom våra olika avtalsformer och förklarar vad som ingår för att du ska kunna förstå delarna i ditt elpris på fakturan bättre.
Det är bra att bilda sig en uppfattning om hur dessa priskomponenter skiljer sig åt mellan olika avtalsformer och elhandelsbolag. Det hjälper dig att göra ett medvetet val som passar dina behov.
Till varje avtalsform tillkommer en fast avgift per anläggning.
Ett timprisavtal baseras på det aktuella spotpriset för varje förbrukad kilowattimme. Avtalet passar dig som har möjlighet att anpassa din elanvändning till när elen är som billigast.
Spotpris
Det
aktuella priset för el på elbörsen som sätts timme för timme och varierar
mellan Sveriges elprisområden. Fungerar som grund för samtliga timprisavtal på
marknaden och är samma för alla elhandelsbolag. Med timprisavtal betalar du utifrån
ditt unika förbrukningsmönster.
Rörliga kostnader
Elcertifikatsavgift: Lagstadgad
avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar
elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag,
men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
Handels-
och myndighetsavgifter: Speglar de
kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter
till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part.
Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.
Med ett rörligt månadspris betalar du ett elpris som varierar beroende på marknadspriserna. Priset varierar månad för månad och passar dig som vill använda elen när du vill på dygnet.
Medelspotpris: Ett medelvärde av månadens alla spotpriser på elbörsen för respektive elområde, det betyder att elpriset du betalar speglar marknadens utveckling. Medelvärdet är oviktat, vilket innebär att varje enskild timmes spotpris väger lika mycket.
Rörliga kostnader
Elcertifikatsavgift: Lagstadgad avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag, men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
Handels- och myndighetsavgifter: Speglar de kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part.
Profilkostnad (volymviktning): Eftersom medelspotpriset inte tar hänsyn till när på dygnet elen faktiskt förbrukas, gör det att vår verkliga kostnad för inköpt el från elbörsen i regel blir högre än medelspotpriset. Detta eftersom många kunder förbrukar mer el när priset är högre, till exempel på morgon och kväll. Profilkostnaden är alltså en justering för att hantera skillnaden mellan medelspotpriset och den faktiska kostnaden för inköp av el från elbörsen.
Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.
Med ett fast avtal har du ett bundet elpris under hela avtalets längd. Det passar dig som vill ha en trygghet i att priset inte kommer förändras.
Fast elpris - Ett avtalat fast pris per kilowattimme som gäller för en bestämd tidsperiod. Det fasta elpriset innebär att ditt elpris är låst under hela avtalsperioden, oavsett hur priserna på elbörsen förändras. I det fasta elpriset är kostnad för el, elcertifikatsavgift, handels- och myndighetsavgifter och påslag inkluderat.
Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett avtal som passar just dina behov!
Nedan ser du med rörligt avtal prognosen för pågående månads rörliga elpris. För att ta del av prognosen är det bra om du vet vilket elområde du tillhör . Du hittar ditt elområde via länken (extern länk).
Vädret i Norden och på kontinenten var milt under perioden, med endast ett fåtal dagar som det var lite kyligare temperaturer. Det milda vädret minskade värmebehovet och gynnade solkraftsproduktionen, vilket bidrog till de lägre elpriserna.
April var däremot en torr månad med nederbördsnivåer under normalnivå. Även om vissa dagar såg lite mer nederbördsmängder var den totala mängden sett under månaden undermålig, vilket påverkade hydrobalansen negativt, men den befinner sig fortfarande i överskott. April månad hade en nederbördsnivå på ca 70% av det som är normalt för säsongen. Svaga vindar i Norden och Tyskland resulterade i låg vindkraftsproduktion under större delen av månaden.
Systempriset för månaden landade på ca 35 öre/kWh. Spotpriserna i SE1 och SE2 snittade under månaden på ca 14,4 respektive 14,2 öre/kWh, medan SE3 låg på 37,6 öre/kWh och SE4 på ca 58,3 öre/kWh. Under månaden hade SE1-SE2 3 dagar med ett dygnspris under noll. Tyskland hade under månaden 75 timmar med negativa elpriser, SE3 hade 48 timmar, och SE4 hade 55 timmar med negativa elpriser. SE2 101 timmar och SE1 106 timmar. De flesta negativa elpriserna inträffade under första två veckorna samt sista veckan på månaden då vi fick mycket solkraftsproduktion, särskilt om det sammanfall under de dagar som vindkraftsproduktionen också var hög.
Under månaden var vindkraftsproduktionen i både Norden och Tyskland lägre än normalt. I Norden låg produktionen på cirka 81% av normalnivå sett över hela månaden. I Tyskland har vindkraftsproduktionen varit sämre än normalt under flera månader i följd, och den trenden fortsatte även denna månad. Precis som i Norden var det enstaka dagar med bättre produktion, men under de flesta dagar var vindkraften begränsad p.g.a. de svaga vindarna.
Däremot var solkraftsproduktionen väldigt god. I Sverige var solkraftsproduktionen över normalnivå under de två första veckorna och även under den sista veckan. På kontinenten var solkraftsproduktionen väldigt god första och sista veckan. Tyskland har en väldigt hög tillgänglig kapacitet av solkraft. När solen skiner starkt kan det bli ett stort överskott av el, vilket kan bidra till negativa elpriser. Dessa låga priser kan sedan sprida sig till södra Norden.
Den nordiska kärnkraftskapaciteten har under mars månad legat i snitt runt 68 % av den totala kapaciteten på 11,3 GW. Kapaciteten har som lägst legat runt 52 % på grund av underhåll och tekniska problem som tvingat anläggningar att minska produktionen eller stänga av tillfälligt. Tekniska problem som uppstår påverkar naturligtvis spotpriserna. Ett exempel är den 22 april, då ett generatorfel på Olkiluoto 2 ledde till att elpriset i SE1 blev högre än i SE3 på dygnsbasis. Lägre kärnkraftsproduktion tillsammans med lägre vindkraftsproduktion i Norden bidrog till att spotpriset för just den dagen i norra Sverige SE1-SE2 steg till strax över 100 öre/kWh.
Tullkriget fick priserna på fossila bränslen att sjunka, en utveckling som sen spred sig och pressade ner elterminspriserna för de närmsta månaderna, kvartalen och åren. Men när prognoserna för hydrobalansen nedjusterades, vände priserna upp igen. Priserna på fossila bränslen, gas, kol och olja ligger kvar på låga nivåer vid månadens slut.
Här kan du se utvecklingen för rörligt elpris. Priserna nedan visar medelspotpriset (oviktat medelvärde) för de fyra olika elområdena per månad. Här visar vi löpande prisutvecklingen de senaste 12 månaderna. Logga in på Mina sidor att se din egen prishistorik.
Om du håller muspekaren över diagrammet får du exakta prisuppgifter för respektive elområde och månad.
Elcertifikatet är till för att öka andelen el som produceras från förnybara energikällor. Systemet har funnits i Sverige sedan 2003 och är öppet för produktionsanläggningar som tagits i drift mellan 2003 och 2021.
De elproducenter som arbetar med förnybar elproduktion, så som vindkraft och vattenkraft, får ett elcertifikat av staten för varje MWh de framställer. Energimyndigheten är ansvarig för att se till att elproducenterna uppfyller kraven som ställs på förnybar elproduktion.
Elhandelsbolagen är beroende av det som kallas kvotplikt. Det innebär att de måste ha elcertifikat i proportion till hur mycket el de levererar. Elproducenter som blir tilldelade elcertifikat av staten säljer dem i sin tur till elhandelsbolagen eller till andra som handlar med elcertifikatet. Kvotplikten, alltså andelen elcertifikat som man måste ha som elhandelsbolag, varierar från år till år.
Genom kvotplikten skapas efterfrågan på elcertifikat och i förlängningen leder det till att producenterna investerar i förnybar elproduktion i större utsträckning. Det är alltså en miljöstimuleringsåtgärd.