Publicerad april 2025.
Sista helgen i maj förvandlas Hammarkullen till en festlig mötesplats när karnevalen fyller gatorna med färg, musik och dans. Karnevalgeneralen Tony Parath har arbetat med evenemanget i över 30 år och vill, varje år göra något nytt.
Hammarkulllekarnevalen är en årlig händelse som har utvecklats till att bli Sveriges största karneval och en mångkulturell folkfest. Den startades av ungdomar och vuxna vid Hammarkullens fritidsgård 1974 och sedan 1979 har olika föreningar deltagit med unika danser.
30 maj till 1 juni är det dags för den 48:e upplagan och varje år samlas tusentals människor i stadsdelen för att njuta av en rik kulturell upplevelse med dans, musik, sång och mat från olika delar av världen. Fredag till söndag arrangeras mat- och prylmarknad samtidigt som den stora scenen fylls med uppträdanden under hela helgen.
Karnevaltåget med rytmiska trummor, färgglada dräkter och kreativa koreografier skapar en festlig stämning för alla besökare. På lördagen avgår det stora tåget för vuxna deltagare genom bostadsområdet och under söndagen är det tid för barnens eget.
Tony Parath har ägnat sitt liv åt sitt hemområde Hammarkullen. Efter att ha tappat motivationen för skolan valde han att hoppa av gymnasiet och började istället ta olika lagerjobb. Redan som barn drömde han om att ge tillbaka till stadsdelen och denna dröm blev till verklighet när Tony engagerade sig i Hammarkullekarnevalen. Han började redan 1992 som funktionär och sedan 1997 har han varit karnevalsgeneral. Idag bor Tony fortfarande kvar i området med sin fru och sina fem barn, och hans passion för evenemanget och området är fortfarande lika starkt.
Karnevalen har förändrats och utvecklats genom åren, och Tony har alltid hållit fast vid den långa historian och värnat om dess framtid. Varje år vill han göra något nytt och han är stolt över det arbetet han gör. För honom är det mycket mer än en årlig händelse, det är ett sätt att känna gemenskap, glädje och skapa minnen.
–Att säga att det blir karneval i år är häftigt. Det är häftigt att man tar det för givet, säger Tony Parath till tidningen Göteborgsgolfaren och beskriver hur folkfesten har blivit en självklar del av Hammarkullen och Göteborg.
Tony har inte bara strävat efter att bidra till kulturen och den gemensamma historien, utan också efter att ge människor som bor i Hammarkullen en känsla av stolthet och inkludering.
Vi på Göteborg Energi har i uppdrag att främja utvecklingen av ett hållbart samhälle i Göteborg. Vi arbetar långsiktigt för ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet i staden. Hammarkullekarnevalen är ett event där många människor möts och umgås över gränserna och på så vis bidrar till den sociala hållbarheten i staden.
Karnevalen finansieras huvudsakligen av sponsorer och ideellt arbete från funktionärer. Vi är med och bidrar till evenemanget genom att tillhandahålla el från förnybara källor och dela ut "energigivande" goodiebags till barnen.