Publicerad januari 2024.
För att möta framtidens behov och säkra en trygg och hållbar energiförsörjning gör vi stora satsningar i elnätet och fjärrvärmen. Investeringarna stödjer inte bara elektrifieringen utan skapar också möjligheter för fler företag och arbetsplatser i Göteborg.
Under några dagar i december 2024 slogs nya prisrekord på elen i södra Sverige. Detta resulterade i uppseendeväckande rubriker och gjorde många nervösa. Kanske helt i onödan. Med ett litet kliv bakåt ser man att elpriserna i Sverige under 2024 var överlag mycket låga. Det beror bland annat på att elanvändningen varit relativt låg i norra Europa till följd av lågkonjunkturen.
Av samma skäl kan elpriserna stiga framöver. Energimyndigheten prognosticerar att elanvändningen i Sverige kommer att öka kraftigt under 2030-talet. Det är industrins omställning och utveckling som kräver mycket el. Ett ökat behov av el kan leda till högre elpriser.
Kostnaden för din elanvändning är dock mer än bara elhandeln. Utöver detta tillkommer både elnätsavgift, energiskatt och moms. Energiskatten justeras varje år utifrån inflationen, och även elnätsavgiften kommer att stiga framöver.
För att kunna fortsätta leverera en hållbar och trygg elförsörjning krävs omfattande investeringar i vårt elnät. De största investeringarna i vårt elsystem gjordes för över fyrtio år sedan och börjar på många ställen bli gamla. Elsystemet är dessutom byggt för 1900-talets samhälle, inte för dagens omställning. Ändå har vi blivit klokare när vi använder el. Elen vi använder idag gör faktiskt tre-fyra gånger så mycket nytta som på 1980-talet, tack vare exempelvis LED-lampor och värmepumpar. Trots det kommer inte dagens elnät att räcka till. El till våra fordon och el till våra industrier är anledningen. Därför behöver vårt elnät förnyas och byggas ut.
En stor del av vårt fokus ligger på att stärka elnätet i Göteborg för att möta både dagens och framtidens behov av ny kapacitet och anslutningsmöjligheter för våra kunder.Omställning sker i rasande fart och prognosen är att Göteborg gradvis måste öka tillgången på eleffekt med hela 600 MW fram till 2035. Det är ungefär som att vi skulle flytta hela Malmö till Göteborg den kallaste dagen på året.
Sedan 2019 har vi mer än fördubblat våra årliga investeringar i elnätet. Exempelvis investerade vi förra året cirka 619 miljoner kronor bland annat i förstärkningar av elnätet i Linnéstaden, Vasastaden och Johanneberg för att skapa tryggare leveranser och möjliggöra elektrifieringen. Samtidigt pågår och planeras även för förstärkningar till bland annat Göteborgs hamn och Torslanda, samt för kollektivtrafiken och annan fordonsladdning.
Ungefär 30 procent av investeringar i vårt elnät går till nybyggnation, och 70 procent till reinvesteringar och vidareutveckling av det befintliga nätet. När vi satsar på att stärka elnätet lokalt, skapar det inte bara trygghet i leveranserna – det blir också mer attraktivt för företag att etablera sig här och växa. Genom att utveckla elnätet bidrar vi till att Göteborg kan växa och ligga i framkant när det kommer till omställningen och industriell tillväxt. Investeringarna skapar nya arbetsmöjligheter och stödjer regionens ekonomiska utveckling. Framöver tros industrin i Göteborg kunna erbjuda tusentals nya arbetsplats!
Även på nationell nivå ökar elnätsinvesteringarna med prognoser på cirka 30 miljarder kronor per år mellan 2024 och 2027. Eftersom många länder investerar i sina elnät samtidigt, har material för utbyggnaden av elnätet blivit mycket dyrare än tidigare. Satsningarna är dock nödvändiga för att möta hela Sveriges behov.
För att minska behovet av hur mycket elnät som behöver byggas utvecklar elnätsföretagen även andra lösningar. En möjlighet som alla elnätsbolag måste införa senast 2027 är införa en tidsindelad elnätsavgift. Det gör det billigare för konsumenter att sprida ut sin elanvändning jämnare över dygnet. Om vi kan trycka ner de högsta effekttopparna, kan alla spara pengar på att slippa bygga nya och istället använda det befintliga elnätet mer effektivt.
Elnätet är inte skattefinansierat utan betalas via avgifter, som är nödvändiga för att kunna utveckla och underhålla elnätet. Elnäten i Sverige är alla monopol och hur mycket elnätsföretagen får höja sina priser regleras av Energimarknadsinspektionen. Avgifterna återspeglar därmed de faktiska behoven av att utveckla och underhålla elnäten – vi höjer inte avgifterna för att tjäna mer pengar. I slutändan går vår vinst tillbaka till göteborgarna, som kan fortsätta leva i en fungerande stad med blomstrande industri och nya arbetsplatser.
Ännu ett smart verktyg för att minska belastningen och därmed kostnaderna för elnätet är fjärrvärmen. Genom att erbjuda ett attraktivt och pålitligt alternativ till elbaserad uppvärmning bidrar fjärrvärmen till att minska topparna i elanvändningen. Utan fjärrvärmen hade faktiskt effektbehovet redan varit dubbelt så stor i Göteborg! Fjärrvärmesystemet utvecklas och växer så att nästan varje ny fastighet i vår växande stad kan använda den.
Kriget har i Ukraina har dock medfört utmaningar för många fjärrvärmebolag, som stigande kostnader för att använda restprodukter från skogsindustrin som bränsle. Alla fjärrvärmeföretag jobbar för att minska sina kostnader, så även vi. Bland annat genom att använda en stor andel återvunnen värme i vår produktion kan vi fortsätta erbjuda konkurrenskraftiga priser och samtidigt stödja Göteborgs omställning till en mer hållbar stad.
Genom våra investeringar i elnät och fjärrvärme bygger vi för framtiden och säkrar både trygg energiförsörjning och en mer hållbar utveckling. Det bidrar till ett mer konkurrenskraftigt Göteborg!