Publicerat juni 2023. Foto: Liseberg/Quarry Fold Studio.
Ingen kan ha undgått att det byggs som aldrig förr i Göteborg. Sveriges största turistattraktion Liseberg har nyligen öppnat ett nytt hotell och 2024 slår de upp portarna till det nya vattenlandet Oceana. Med regnskogsklimat – tack vare fjärrvärme från oss på Göteborg Energi.
Hallå Jens Mähler, fastighetschef Liseberg!
Vilka är Lisebergs största energislukare?
— Framför allt är det uppvärmning av vad vi kallar året-runt-byggnader. Alltså de stora administrativa utrymmena som är i gång hela året med bland annat kontor och omklädningsrum för personalen. Vi har också många verksamhetsbyggnader med restauranger, butiker och kiosker. Dessa förbrukar naturligtvis en del under drift. Om vi ser på hela nöjesparken är det många attraktioner som kräver sin energi. Särskilt sådana som inbegriper vatten som ska pumpas, som till exempel FlumeRide.
Vilken roll spelar fjärrvärme på Liseberg?
— Där vi har möjlighet att använda fjärrvärme gör vi det, det är en bra energikälla som vi har en stadig leverans av. I två byggnader använder vi gas och i några är det fortfarande el.
Hur kommer ni att energiförsörja det nya vattenlandet?
— I vattenlandet kommer vi ha ett varmt och fuktigt klimat och använda enbart fjärrvärme som stöttas med återvinning. Exempelvis genom att vi tar tillvara värmen i gråvattnet.
Hur tänker en nöjespark inför frågan om energibesparing?
— Vi bedriver en energikrävande verksamhet, allt från mat till attraktioner och det är såklart en högaktuell fråga för oss. Vi jobbar på olika vis beroende på vilket energislag vi köper och vilket avtryck det gör. Men vi har på det stora hela minskat vår energiförbrukning med 23 procent de senaste sex åren. Exempelvis har vår belysning under jul på Liseberg varit synlig i media och där använder vi idag enbart led. Det mest anmärkningsvärt ljussatta trädet som vid julmarknadens början krävde 5 x 63 ampere klarar sig nu på 1 x 13 ampere. Så bland annat tack vare led har vi markant minskat vår energiförbrukning för belysning.
Vad finns det annars som är mer specifikt för energibesparing på en nöjespark?
— Det kan också handla om sådant som när en attraktion bromsar in efter en åktur. På till exempel attraktionen Loke tas bromsenergin tillvara och går tillbaka ut till Lisebergs elnät.
Vi går en sommar till mötes, vad har ni på Liseberg framför er utifrån ett energiperspektiv?
— Framöver handlar det väldigt lite om fjärrvärme, snarare om fjärrkyla. Dels till temperering av våra lokaler, dels till alla de kylar och frysar som vi har i drift.
Nöjespark eller inte — fjärrvärme har många fördelar. Den tar tillvara energi som annars hade gått till spillo. Den är stabil och påverkas varken av åska, snöoväder eller stormar. På en ständigt föränderlig elmarknad där priserna varierar stort kan du som fjärrvärmekund vara lugn. Priset på fjärrvärme påverkas nästan inte alls av elpriset, så du behöver inte oroa dig för plötsligt ökade utgifter.