Publicerad januari 2025.
Fjärrvärmeledningarna som löper under Kungsgatan är gamla och måste bytas ut. Samtidigt ska den shoppingvänliga gågatan få ett ansiktslyft. Markplattorna läggs om och de provisoriska betongklossarna byts ut mot en mer tilltalande säkerhetslösning.
Göteborg är världsledande när det gäller fjärrvärme. Spillvärme från industrier och sopförbränning värmer upp vår stad på ett hållbart, tryggt och prisvärt sätt. Under gatorna där vi promenerar och lever strömmar varmt vatten fram genom alla rören i fjärrvärmenätet.
Nu behöver fjärrvärmeledningarna under Kungsgatan bytas ut. Projektet väntas ta två år och startar nu i januari.
– Vi kommer att göra allt vi kan för att påverka det vanliga livet på gatan så lite som möjligt, säger Johan Blomqvist, projektledare på Stadsmiljöförvaltningen Göteborgs Stad.
Det är Kungsgatan mellan Östra och Västra Hamngatan som ska rustas upp. Medan Göteborg Energi sköter arbetet under marknivå passar Stadsmiljöförvaltningen på att byta alla markplattor på gatan.
– Vi kommer att jobba samtidigt. När Göteborg Energi är klara med en mindre etapp försöker vi att komma in så snabbt det bara går för att göra vårt arbete. Allt för att störa så lite som möjligt.
Markplattorna på Kungsgatan lades senast om år 2010, men resultatet har inte varit tillfredsställande. Det har visat sig att granithällarna är för stora för att klara de transporter som sker på gatan.
– Plattorna har rört på sig där fordonen kör. Tanken är nu att vi kommer att minska storleken rejält på dem, på de platser där fordonen måste svänga, och ”låser in” plattorna med en konstruktion under dem, förklarar Johan Blomqvist.
Gestaltningen som är satt för Kungsgatan ska behållas. Många av de befintliga granithällarna ska sågas isär för att därefter ta plats ungefär var femte meter.
Under 2025 är det Kungsgatan, mellan Korsgatan och Östra Hamngatan, som får nya fjärrvärmeledningar. 2026 sker arbetet från Korsgatan till Västra Hamngatan. Just på denna del av Kungsgatan löper ledningarna på den sida av gågatan som är mot Domkyrkan. Här behöver det alltså inte grävas direkt utanför butikslokalerna.
– Vi på Stadsmiljöförvaltningen börjar vårt arbete i augusti.
När arbetet på
Kungsgatan är klart om ungefär två år ska det även finnas nya säkerhetshinder
på gatan. De betongklossar som står på olika ställen på gågatan i dag, ska
bytas ut mot en permanent lösning.
– Det kommer att skapas något rumsbildande med sittmöjligheter. Vi tittar även
på att skapa platsskapande åtgärder under tiden arbetet pågår. Det ska vara
rent och snyggt med vepor på staketen, så att det ser trevligt ut.