Publicerad december 2022.
Läget på energimarknaden fortsätter vara mycket allvarsamt, med historiskt högt elpris och risk för planerade strömavbrott under vintern för att säkra elnätet. Malin Flysjö, Göteborg Energis affärschef för el- och gashandel, säger i en intervju med Göteborgs-Posten att alla måste hjälpas åt.
– Om man har en förbrukning på 20 000 kilowattimmar per år behöver man vara beredd på att få fakturor för vintermånaderna på 12 000-15 000 kronor i månaden. Det är historiskt höga priser. Det som kommer komma, kommer vara högre än vi någonsin sett tidigare, säger Malin Flysjö till Göteborgs-Posten.
Orsakerna till det höga elpriset och hotet om elbrist är flera. Vindkraften levererar sämre under vinterhalvåret eftersom det blåser mindre, samtidigt som det regnat dåligt vilket gör att vattenkraften också underlevererar. Ryssland har strypt gasleveransen till norra Europa och både kärnkraftverken Oskarshamn och Ringhals har för tillfället begränsad produktion på grund av underhåll och reparationer.
Samtidigt som elpriset fortsätter slå nya rekord finns det ljus i mörkret. Under september, oktober och november har svenskarnas elanvändning gått ner markant mot motsvarande period föregående år. Svenska kraftnät rapporterar att i september minskade elförbrukningen med 4,3 procent jämfört med motsvarande månad under 2021, och i oktober var siffran hela 7,6 procent.
De göteborgska hushållen lyckades ännu bättre. I oktober minskade förbrukningen med drygt 17 procent jämfört med oktober förra året. Motsvarande siffra för september var 13 procent. Preliminära siffror för november ser också mycket lovande ut.
Svenskarnas sparsamma beteende gör att risken för effektbrist minskar, och kan också hjälpa till att sänka elpriset. Malin Flysjö menar att elsolidaritet är nyckeln till att Sverige, och i synnerhet de utsatta elområdena 3 och 4, tar sig genom vinterns utmaningar.
– Det kommer bli en tuff vinter. Vi alla måste försöka spara. Det gäller även de som har fastprisavtal. Vi behöver solidariskt hjälpas åt.
En annan nyhet är att Göteborg Energi och Svenska kraftnät tecknat avtal som ger 250 MW i sydvästra Sverige under perioden när Oskarshamn och Ringhals har begränsad kapacitet.
- Detta kommer att ge en prisutjämnande effekt mellan elområdena. Dessutom är Ryaverkets placering gynnsam och ger ökad redundans i sydvästra Sverige under perioden då Ringhals 4 är ur drift, säger Erik Ek, strategisk driftschef på Svenska kraftnät.
– Vi kommer göra allt vi kan för att stötta elbalansen när hjälpen behövs. Det ingår i en nationell planering och handlar inte bara om Göteborg, säger Malin Flysjö.