Publicerad januari 2025.
Kommer ni ihåg projektet digitala tomater? Vad blev det av det egentligen? Jo, växthuset är nu byggt och sammankopplat med spillvärmen från Göteborg Energis datacenter. Tomaterna blev dock till chili och nu är vinterns odlingssäsong igång.
2020 gick Göteborg Energi ut med pressmeddelandet "Så kan digitala tomater bli verklighet i Göteborg”. Göteborg Energi hade just startat ett samarbete med Göteborg Stad, Greenhouse Living och Kajodlingen för undersöka hur man kan kombinera spillvärme från dotterbolaget GothNets datacenter, för att använda till stadsodling.
– Datacenters avger stora mängder spillvärme som normalt ventileras bort utan återvinning. Restvärmetemperaturerna är på cirka 24 grader, vilket passar väldigt bra till växthus. Så att kombinera med värmebehovet för stadodling var en bra matchning, säger Magnus Hartmann, affärsutvecklare på Göteborg Energi GothNet.
Digitaliseringen i samhället fortsätter öka och alltmer är uppkopplat – från trafikstyrning till hemtjänst, energistyrning till snöröjning. Tillsammans med den snabba utvecklingen av AI ökar behovet av datatrafik ytterligare.
– Vi ser att det skapar en ökad efterfrågan på serverkapacitet och datacenter, i städerna, eftersom dataprocessingen många gånger behöver ske nära användaren. Det gör att det finns goda förutsättningar för denna typ av återvinning av värme till stadsodling, säger Magnus Hartman.
Växthuset är 130 kvadratmeter och erbjuder olika alternativ, från att odla i jord till att odla på höjden i flera skikt genom hydroponisk odling (vilket sköts av Mikrogården). Växthusets väggar består av 32 mm tjocka isolerplastskivor som både släpper in ljus och är isolerande.
Växhuset vid datacentret i Backa blev klart till sommarens odlingssäsong. Odlingsbolaget Svalan hyr och driver odlingen i växthuset.
– Växthuset passar bra för specialbeställningar, till exempel från restauranger eller andra som vill ha något specifikt. Denna sommar var det Såseriet, en sås-producent här i Göteborg, som ville ha en alldeles speciell chili till sina såser. Det var den chilin vi odlade och skördade i höstas. Det växte som tusan! säger Joel Albertsson på Svalan.
– Men det var under sommarmånaderna. Det är nu det roliga börjar. Det är nu under vintern som temperaturen från datacenter gör riktig nytta och vi kan hålla en stabil temperatur i odlingen. Vi kommer fortsätta med högvärdesgrödor, till exempel Shisoblad som har ett högt värde eller ingefära som är väldigt dyrt att odla annars eftersom man måste hålla jämnhög temperatur i flera månader. Värmen är en jättekostnad för vinterväxthus så detta är en bra lösning, säger Joel Albertsson.
Blir det några tomater då? Njae, kanske inte i denna typ av mindre växthus. Här tror Joel Albertsson mer på specialgrödor och beställningar från restauranger eller sommarens kund – såstillverkaren. Kunder som står på tur är exempelvis mynta till Clarion Post Hotel, basilika till en pizzarestaurang och sishoblad till restaurang Vrå. Tomater och stapelvaror hittar man nog fortsatt i de större växthusen utanför städerna, tror han.
Kommunfullmäktige har sedan tidigare gett Göteborg stad i uppdrag att utveckla stadsnära odlingar.
– Just möjligheten att ta vara på restvärmen från Göteborg Energis datacenter och därmed kunna bedriva året runt-odling passade väldigt bra med kommunens uppdrag, säger Martin Berg på Exploateringsförvaltningen, som har ansvar i frågan för Göteborg Stad.
– Faller det här väl ut kan det bli en modell för hur man jobbar med restvärme i stadsodling. I stadens nya budget har vi dessutom fått ett utökat uppdrag att utveckla och expandera konceptet stadsnära odling, säger Martin Berg.
– Det här har varit ett väldigt spännande arbete. Inte något som vi gör till vardags annars. Växthuset är en så kallad proof of concept. Vi ska utveckla, lära för att skapa något uthålligt, säger Magnus Hartmann.