GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Läget på elmarknaden 2024: Vad händer just nu?

Publicerad september 2024.

Efter ett turbulent 2022 och ett betydligt mer stabilt 2023, har vi nu gått in i en period av lugn på elmarknaden. Under 2024 har vi upplevt relativt låga elpriser – en lättnad för många hushåll.
– Vi tror på ett något lägre elpris än förra vintern, säger Martin Johnsson, handelschef på Göteborg Energi, om utsikterna inför resten av året. 

Förhållandevis soliga och blåsiga dagar har präglat 2024, vilket resulterat i en hög produktion av el från förnybara källor. Under augusti var elpriserna negativa ungefär 20 procent av tiden, vilket innebär att elproduktionen översteg efterfrågan. Denna utveckling, med minuspriser, är något som har märkts tydligt under sommaren när förbrukningen varit låg och produktionen hög.

En annan faktor som påverkar elpriserna är så kallade "duck curves" (ankkurvor). Det innebär att priserna sjunker på dagen när solen skiner och vinden blåser, men stiger igen på kvällen när solen går ner och och konsumtionen ökar. 

– Vi har sett ganska kraftiga variationer över dygnet. Priserna är ofta låga på dagen men stiger på morgonen och kvällen, speciellt när vi behöver importera el från exempelvis Tyskland, säger Martin. 

Stabil kärnkraft och god vattenkraftstillgång

Samtidigt som förnybara källor har producerat rikligt med el, har vi även haft en stabil tillgång på vattenkraft. Det har bidragit till att hålla marknaden lugn och balanserad. 

– 2023 fick vi ett gott tillskott av det finska kärnkraftverket Olkiluoto i drift efter flera års     förseningar. Generellt ser kärnkraftstillgången god ut i Norden inför kommande vinter, berättar Martin. 

Regeringsbeslut om vindkraft och framtida utmaningar

Ett uppmärksammat regeringsbeslut under året var att inte stötta vindkraftsparken Kriegers Flak, som skulle ha blivit en av Sveriges största havsbaserade vindkraftsparker. Denna park skulle ha stått färdig år 2028 och bidragit till elproduktionen i södra Sverige (SE4). Beslutet väcker frågor om var framtidens elproduktion ska komma från, särskilt då vi kommer att behöva mer elkapacitet framöver, både för att möta ökad efterfrågan och för att ersätta äldre kraftverk som fasas ut.

Det är värt att notera att även om detta projekt inte får stöd, så pågår fortfarande debatten om huruvida vindkraftsparker till havs är lönsamma även med statligt stöd. För Sverige är det dock tydligt att vi kommer att behöva en mix av energikällor för att möta framtidens energibehov, där vindkraft, kärnkraft och andra energikällor spelar viktiga roller.

Kvartsmätning av el

En annan förändring är att elmätare från och med nästa år kommer avläses varje kvart i stället för varje timme, något som påverkar hur elen prissätts. Det är en förändring som sker över hela Europa, och ett steg mot att bättre kunna hantera de väderberoende kraftkällorna som vind och sol. Enligt Martin kommer förändringen för gemene man vara marginell.

– Möjligtvis att de privatkunder som använder sig av solceller och elbilar får anledning att ha smartare styrning och optimera för kvartar i stället för timmar. Men generellt är det mer dramatiskt för oss elbolag än för kunden. 

Prognos för hösten och vintern 2024/2025

Under hösten och vintern förväntas elpriserna stiga något, vilket är normalt när temperaturen sjunker och elförbrukningen ökar. Men Martin tycker att det ser ljust ut även inför de mörkare månaderna.

– Just nu ser vi ingen anledning till oro. Vi tror till och med att priserna kommer ligga något lägre än förra vintern. Vi kommer nog se negativa priser vissa timmar även under vinterhalvåret, men inte i samma utsträckning som under sommaren. 

icon-closechevron-disc-right