Det är dags att digitalisera vårt fjärrvärme- och fjärrkylasystem. Genom att koppla upp alla fjärrvärme- och fjärrkylacentraler ökar vi flexibiliteten i energisystemen och möjliggör en omfördelning av effekt vid en bristsituation.
Göteborg växer och kräver mer energi. I synnerhet hotas staden inom bara några år av effektbrist inom elnätet, där fjärrvärmen är en betydande avlastande faktor. Läs gärna mer om kapacitetsutmaningen här.
Fjärrvärmen och fjärrkylan står också inför sina egna utmaningar och möjligheter. För att våra fjärrsystem fortsatt ska erbjuda lika komfort till alla våra kunder behöver vi hjälpas åt genom att fördela fjärrvärmen och fjärrkylan mer solidariskt. Och till det behöver vi moderna verktyg.
Leveranssäkerheten i vårt fjärrvärme- och fjärrkylasystem är mycket god, men det finns tillfällen då den utmanas. Om Göteborg till exempel skulle drabbas av en ihållande extremkyla eller -värme, eller om en av våra produktionsanläggningar tillfälligt slås ut, riskerar delar av staden att stå utan fjärrvärme respektive fjärrkyla.
I dagsläget har vi gott om reservkapacitet i fjärrvärmesystemet och fortsätter att bygga ny fjärrkylaproduktion i takt med att staden växer, vilket är en förutsättning för att undvika en bristsituation idag. Så som våra fjärrvärme- och fjärrkylasystem fungerar i nuläget skulle en eventuell bristsituation annars drabba de som ligger längst ut i näten, medan den som ligger nära en produktionsanläggning kan tillgodose sitt behov.
Att bygga ny reservkapacitet är dock en kostsam lösning, i jämförelse med ett digitaliserat fjärrvärme- och fjärrkylasystem där vi kan se till att värmen och kylan når alla, oavsett geografiskt läge. Genom att tillsammans minska energianvändningen minimalt fast för flera kan vi alltså fördela fjärrvärmen och fjärrkylan solidariskt och fortsatt erbjuda lika komfort till alla våra kunder. Och till det behöver vi moderna verktyg.
Minimal påverkan av hyresgästernas komfort eller fastighetens drift under en bristsituation. Ingen påverkan på varmvattensystemet.
Vi kommer heller inte göra några ändringar i er befintliga fjärrvärme- eller fjärrkylaleverans annat än om en extrem situation skulle uppstå.
Tillsammans med vår partner OneCo installerar vi en styrenhet som innehåller både hård- och mjukvara kopplad till din fjärrvärme- eller fjärrkylacentral.
Ingen kostnad. Installationen är helt kostnadsfri.
Ingen driftstörning. Arbetet kommer inte att påverka driften eller din värme- eller kylaleverans.
Själva uppkopplingen av styrenheten sker mot er anläggnings undercentral”DUC” som möjliggör omfördelning av värme/kyla.
Montering av den uppdaterade utrustningen sker på plats av OneCo på uppdrag av Göteborg Energi. Installationen kommer du som kund inte märka av alls och du behöver inte vara på plats om så inte önskas.
Installationen av styrenhet behöver göras för alla i Göteborg som har fjärrvärme och fjärrkyla. Det är OneCo som utför själva installationen. Därför är det också OneCo som kommer att kontakta er med mer detaljerad information kring när installationen kommer att ske.
För att det ska gå så smidigt som möjligt ber vi dig att uppdatera era kontaktuppgifter på Mina sidor, gå till Mina sidor > Användare > Inställningar > Avbrott. Här finns kontaktuppgifter för Fjärrvärme och Fjärrkyla. Du loggar enkelt in med BankID. Längst ner på sidan finns möjlighet att lägga till ny mottagare eller redigera befintliga kontaktuppgifter. Alternativt vänder ni er till säljare eller kundservice för hjälp.
Har ni frågor om installationen? Hör av er till OneCos kundtjänst på 0771-250 350 eller tidsbokningpower@oneco.se.
Öppettider: Måndag till fredag 08:00 - 16:00
För frågor om själva projektet, läs gärna vår FAQ nedan, eller kontakta vår Tekniska support på 031-62 62 62 (knappval 1).
För att kunna styra och omfördela värme/kyla (effekt) vid en bristsituation.
I dag riskerar den som ligger längst ut i nätet bli helt utan fjärrvärme/fjärrkyla vid en bristsituation medan den som ligger nära en produktionsanläggning kan tillgodose sitt behov. Med ett nytt styrsystem kan vi se till att värmen/kylan når alla, oavsett geografiskt läge.
Om Göteborg skulle drabbas av en extrem köldknäpp under en längre period eller om en av våra produktionsanläggningar tillfälligt slås ut, riskerar delar av staden att stå utan fjärrvärme. Detsamma gäller för fjärrkylan vid extremväder under en ihållande period.
Alla våra företagskunder och deras anläggningar kommer att beröras Styrning vid en bristsituation sker automatiskt utan någon påverkan på drift.
Planerad start är februari 2025 och projektet förväntas avslutas i slutet på 2026.
Nej, Göteborg Energi står för kostnaden för installation och styrenhet.
Nej, snarare kan sänkta kostnader bli aktuella då digitaliseringen kan hjälpa oss undvika att bygga ny reservproduktion.
DUC av fabrikat Regin EXOcompact XCA283DWM-4 installeras lokalt för effektbegräsning.
Du blir meddelad via mejl från vår leverantör OneCo när installation ska ske. Utskicket sker ca 1-2 veckor före installation.
Installationen av styrenheter utförs av OneCo som har god kunskap om installationer och erfarenhet av liknande projekt. En fysisk styrenhet installeras i fastighetens undercentral. Installationen kommer inte påverka vare sig driften eller leveransen.