GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Tips!

Tips för trygga elavtal

I dag finns det många elhandelsbolag att välja mellan. Det ger en stor valfrihet och en möjlighet för dig att påverka ditt elpris. 

Många är också telefonförsäljarna som vill sälja elavtal. Det ska gå schysst till tycker vi och tipsar därför om vad du ska tänka på i samtal med en säljare.

  • Är avsändaren tydlig? Det ska tydligt framgå vilket elhandelsföretag som säljer produkten/tjänsten. Lyssna noga på vad säljaren säger. Ringer hen från eller för ett visst bolag? Be säljaren tydligt upprepa vems tjänster denne säljer om det är otydligt. 

  • När säljaren inte ställer frågor. Om säljaren inte ställer några frågor om vad du som kund vill ha för avtal eller vad som är viktigt för dig så har de i regel bara en produkt att sälja. Chansen att du får det avtal som passar din energianvändning allra bäst minskar om inte säljaren kan anpassa erbjudandet efter dina behov.

  • Låter det för bra för att vara sant? Då är det ofta det också. Var kritisk och kontrollera själv. Ställ gärna kontrollfrågor till säljaren. Googla på företaget för att se vad andra kunder har för erfarenheter. Finns bolaget med i klagomålsstatistiken hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå?

  • När säljaren säger hen kan sänka ditt pris. Det argumentet har du säkert hört förut. Faktum är att en säljare som ringer upp dig från ett annat elbolag än det du har avtal med inte har en aning om vad du har för pris idag. 

  • Avtalsingående via telefonförsäljning. Efter ett uppsökande säljsamtal ska du alltid få ett avtalsförslag som du måste signera för att överenskommelsen ska vara giltig. Idag sker detta ofta digitalt men du har rätt att få det på papper om du så önskar. 

Teckna elhandelsavtal med ett seriöst elbolag

Vi tycker det är självklart att det ska vara enkelt att köpa el utan att bli lurad.

Tydlig prisinformation

Det ska vara lätt att förstå vad som ingår i elpriset och vad som eventuellt kan komma att förändras under avtalstiden. 

  • El till inköpspris. Lockar säljaren med el till inköpspris, utan påslag? Det är oftast inte hela sanningen. Det pris du ser på din faktura är oftast inte inköpspriset utan där är även dolda påslag i form av till exempel elcertifikat inbakat. På de flesta elbolags hemsidor kan du kontrollera inköpspris, påslag och elcertifikat. Se till att du får detta beskrivet på ett enkelt och tydligt sätt innan avtal tecknas. Se våra priser.

  • Prisgarantier som säljargument. Ofta är dessa garantier krångligt utformade och svåra att utnyttja. I de flesta fall kan man bara hävda sin rätt till prisgaranti i jämförelse med andra standardavtal. Med andra ord kan du inte få prisgaranti på ett pris du hittar på en jämförelsesajt om det är ett rabatterat pris.

  • Villkor efter en kampanjperiod. Vissa bolag har villkor som gör att man automatiskt blir bunden när ett rabatterat avtal löper ut. Vill man sedan byta bolag under bindningsperioden tillkommer som regel en saftig straffkostnad. Håll också koll på din uppsägningstid. I vissa fall skryts det med obundna avtal men istället kan det finnas en uppsägningstid på flera år.

Vi är ett schysst elbolag

Funderar du på hur du ska kunna välja rätt elbolag? Visst vet du om att det finns en certifiering som hjälper dig? Den heter Schysst elhandel och för oss är det självklart att uppfylla de krav som ställs för att bli certifierade.

icon-closechevron-disc-right