För installatörer
Denna sida beskriver RfG och de krav det innebär för dig som ska ansluta en generator till Göteborg Energi Elnät AB:s (GENAB) nät. RfG, Requirements for Generators, är en europeisk förordning som beskriver processer och krav för nätanslutningar av kraftproduktionsmoduler.
I förordningens första artikel står det "I denna förordning fastställs nätföreskrifter som anger kraven för nätanslutning av kraftproduktionsanläggningar, dvs. synkrona kraftproduktionsmoduler, kraftparksmoduler och havsbaserade kraftparksmoduler, till det sammanlänkade systemet. Den bidrar därför till att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor på den inre marknaden för el, säkerställa systemsäkerheten och integrationen av el från förnybara källor och främja en unionsomfattande elhandel. I förordningen fastställs också skyldigheter för att säkerställa att systemansvariga utnyttjar förmågan hos kraftproduktionsanläggningarna på ett lämpligt, öppet och icke-diskriminerande sätt för att skapa lika villkor i hela unionen."
Under samlingsnamnet kraftproduktionsmoduler återfinns synkrona kraftproduktionsmoduler och kraftparksmoduler, definitionen enligt RfG artikel 2 ”Definitioner”:
Synkron kraftproduktionsmodul: en odelbar uppsättning av apparater som kan generera elektrisk energi så att frekvensen av den genererade spänningen, generatorns varvtal och nätspänningens frekvens har ett konstant förhållande och därmed är synkroniserade.
Kraftparksmodul (PPM, Power Park Module): en eller flera elproduktionsenheter som antingen är asynkront anslutna till nätet eller anslutna via kraftelektronik, och som dessutom har en enda anslutningspunkt till ett överföringssystem, ett distributionssystem (inklusive slutet distributionssystem) eller ett system för högspänd likström.
De tekniska kraven i RfG finns i avdelning II och delas upp i fyra kapitel: Allmänna krav för kraftproduktionsmoduler (avdelning II kapitel 1), krav för synkrona kraftproduktionsmoduler (avdelning II kapitel 2), krav för kraftparksmoduler (avdelning II kapitel 3) samt krav för havsbaserade kraftparksmoduler (avdelning II kapitel 4).
RfG och EIFS 2018:2 gäller för alla nya anslutningar till distributionssystemet. Befintliga kraftparksmoduler och synkrona kraftproduktionsmoduler omfattas inte av kraven i RfG och EIFS 2018:2 men vid en modernisering av huvudapparat eller utbyte av utrustning som påverkar den tekniska förmågan omfattas även dessa anläggningar av RfG och EIFS 2018:2.
Göteborg Energi Nät AB (GENAB) har valt att använda sig av Energiföretagens branschgemensamma anslutningsguider för kraftparksmoduler och synkrona kraftproduktionsmoduler. I guiderna beskrivs processerna för anslutningsförfarandet från anslutningsavtal fram till ett slutgiltigt driftsmeddelande. De bilagor som ska sändas till GENAB i samband med anslutningsförfarandet har hämtats från Svenska Kraftnät och Energiföretagens branschgemensamma anslutningsguide.
De olika typer av kraftproduktionsmoduler baseras på anläggningens maximala kontinuerliga effekt och spänningsnivån i anslutningspunkten. Om en anläggning har en spänningsnivå på 110 kV eller över klassas den som typ D.
Typ | Anslutningsspänning | Villkor | Märkeffekt vid produktion, Pmax,p |
A | <110 kV | och | 0,8 kW ≤ Pmax,p < 1,5 MW |
B | <110 kV | och | 1,5 MW ≤ Pmax,p < 10 MW |
C | <110 kV | och | 10 MW ≤ Pmax,p < 30 MW |
D | ≥110 kV | eller | Pmax,p ≥ 30 MW |
I processen för anslutning av kraftproduktionsmoduler samverkar tre parter - ägaren av kraftproduktionsmodulen, berörd systemansvarig (i detta fall GENAB) och berörd systemansvarig för överföringssystemet (i detta fall SvK).
1. ”Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska säkerställa att varje kraftproduktionsmodul uppfyller de tillämpliga kraven under anläggningens hela livstid.”
2. ”Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska meddela den berörda systemansvarige om varje planerad förändring av en kraftproduktionsmoduls tekniska förmåga som kan påverka dess överensstämmelse med de tillämpliga kraven enligt denna förordning, innan förändringen inleds.”
3. ”Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska meddela den berörda systemansvarige om alla driftstillbud eller fel i en kraftproduktionsmodul som påverkar dess överensstämmelse med kraven i denna förordning, efter det att dessa händelser inträffat, men utan onödig fördröjning.”
4. ”Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska meddela den berörda systemansvarige om planerade scheman och förfaranden för provning som ska följas för att kontrollera att en kraftproduktionsmodul överensstämmer med kraven i denna förordning, i god tid och innan de tas i bruk. Den berörda systemansvarige ska förhandsgodkänna planerade scheman och förfaranden för provning. Ett sådant godkännande från den berörda systemansvarige ska lämnas så snabbt som möjligt och får inte undanhållas utan skäl.”
5. ”Den berörda systemansvarige får delta i sådana prov och registrera kraftproduktionsmodulens prestanda.”
1. ”Bedöma en kraftproduktionsmoduls överensstämmelse med kraven i denna förordning under kraftproduktionsanläggningens hela livstid. Ägaren av kraftproduktionsanläggningen ska informeras om resultatet av denna bedömning.”
2. ”Ha rätt att begära att ägaren av kraftproduktionsanläggningen genomför överensstämmelseprov och simuleringar, dels återkommande sådana enligt en plan eller ett generellt schema, dels efter varje fel, förändring eller utbyte av någon utrustning som kan påverka kraftproduktionsmodulens överensstämmelse med kraven i denna förordning.”
3. ”Offentliggöra ansvarsfördelningen mellan ägaren av kraftproduktionsanläggningen och den systemansvarige när det gäller överensstämmelseprovning, simulering och övervakning.”
4. ”Berörda systemansvarige får helt eller delvis delegera utförandet av övervakningen av överensstämmelse till tredje parter. I sådana fall ska den berörda systemansvarige fortsätta att säkerställa överensstämmelse med artikel 12 i RfG, inklusive sekretessåtaganden från uppdragstagarens sida.”
5. ”Om överensstämmelseprov eller simuleringar inte kan genomföras enligt överenskommelse mellan den berörda systemansvarige och ägaren av kraftproduktionsanläggningen till följd av orsaker som kan tillskrivas den berörda systemansvarige får den berörda systemansvarige inte utan skäl undanhålla det driftsmeddelande som avses i avdelning III.”
Kortfattat innebär ovanstående att ägaren av en kraftproduktionsmodul är ensamt ansvarig för att säkerställa och verifiera att kraven i RfG och EIFS 2018:2 uppfylls, både vid anslutning och under anläggningens hela livstid. Som berörd systemansvarig, är GENAB ansvarig för att bedöma kraftproduktionsmodulens överenstämmelse med RfG och EIFS2018:2 under anläggningens hela livstid. GENAB är även skyldig att neka anslutning av kraftproduktionsmoduler som inte uppfyller kraven i RfG och EIFS 2018:2.
Anslutningsförfarandet samt ansvarsfördelningen mellan GENAB (berörd systemansvarig), Svenska Kraftnät (systemansvarig för överföringssystemet) och ägare av kraftproduktionsmodulen finns beskrivet i de branschgemensamma anslutningsguiderna. Notera att berörd systemansvarig som benämns i guiderna i detta fall avser GENAB, samt att anslutningsprocessen för kraftproduktionsmoduler av typ C som vill ansluta till GENAB:s elnät likställs med den för moduler av typ D.
För samtliga kraftproduktionsmoduler av typ B, C och D ska GENAB:s bilaga A skickas in i samband med förfrågan, skriv "Anslutning RfG" i ämnesraden.
I anslutningsprocessen för kraftparksmoduler av typ B till GENAB:s nät ingår två driftsmeddelanden - driftsmeddelande om spänningssättning och slutgiltigt driftsmeddelande. Anslutningsprocessen för kraftparksmoduler av typ B beskrivs i kort av figuren nedan, under Läs mer. I anslutningsavtalet specificeras de projektspecifika kraven enligt RfG och EIFS 2018:2 av GENAB och/eller systemansvarig för överföringssystemet, i detta fall SvK, samt de förberedelser och den dokumentation som ska vara genomförda och framtagna inför varje driftsmeddelande. Projektspecifika krav och uppgifter enligt RfG finns i SvK:s Bilaga 1 - Projektspecifika uppgifter och krav. Anslutningsprocessen för kraftparksmoduler av typ B är sammanfattad i figuren nedan.
Del 1: Inför meddelande om spänningssättning
SvK:s bilaga 2: Underlag inför spänningssättning
Övrigt underlag specificerat i anslutningsavtalet
Del 2: Inför slutgiltigt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 6: Provning
SvK:s bilaga 7: Modellvalidering
Utrustningscertifikat
GENAB Bilaga B
Dokumentationen som ska tillhandahållas för del 1 är specificerad i SvK:s bilaga 2. Utöver detta kan ytterligare förberedelser och dokumentation tillkomma i del 1, som specificeras av GENAB i anslutningsavtalet. De kraftproduktionsmodul-dokument som GENAB har rätt att begära från ägaren av kraftproduktionsanläggningen är specificerat i 2.3 i Energiföretagens "Anslutningsguide kraftparksmoduler".
GENAB utfärdar driftsmeddelande om spänningssättning, som ger ägaren av kraftparksmodulen tillstånd att spänningssätta sin anläggning. Inför spänningssättning ska GENAB ges tillträde för besiktningar, kontroll av dokumentation och provning av reläskydd. Dokumentationen skall delges GENAB senast tre månader innan planerat datum för spänningssättning.
Dokumentation av genomfört överensstämmelseprov av LFSM-O-svar.
Instruktioner för provning finns i SvK:s Bilaga 6: Provning: 2.8 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens LFSM-O.
Istället för att utföra proven kan ägaren av kraftproduktionsmodulen tillhandahålla utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för att visa överensstämmelse med det relevanta kravet.
Dokumentation av genomförda överensstämmelsesimuleringar av LFSM-O-svar vid inmatning av snabb felström, förmåga till feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel enligt RfG artikel 54.
Istället för att utföra simuleringarna kan ägaren av kraftproduktionsmodulen tillhandahålla utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för att visa överensstämmelse med det relevanta kravet.
Dokumentation av simuleringar enligt instruktioner i SvK:s Bilaga 7.
3.1 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O.
4.1 Reaktiv effekt-/Mvar reglering.
4.2 Reglerbarhet av spänning.
5.1 Feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel.
Uppdaterade anläggningsdata i det fall att det skiljer sig från tidigare uppgifter.
Försäkran om fullständig överensstämmelse enligt GENAB:s Bilaga B.
Det slutgiltiga driftsmeddelandet ger tillstånd för drift av anläggningen tills vidare. Dokumentationen för del 3 ska delges GENAB senast 2 månader innan planerat datum för permanent drift.
I denna process ingår tre olika driftsmeddelanden med tillhörande krav - driftsmeddelande om spänningssättning, tillfälligt driftsmeddelande och slutgiltigt driftsmeddelande. Anslutningsprocessen för en kraftparksmodul inleds formellt vid tecknandet av anslutningsavtal. I anslutningsavtalet specificeras de projektspecifika kraven enligt RfG och EIFS 2018:2 av GENAB och/eller systemansvarig för överföringssystemet, i detta fall SvK, samt de förberedelser och den dokumentation som ska vara genomförda och framtagna inför varje driftsmeddelande. Projektspecifika krav och uppgifter enligt RfG finns i SvK:s Bilaga 1 - Projektspecifika uppgifter och krav.
Anslutningsprocessen för kraftparksmoduler av typ C och D är sammanfattad i figuren nedan.
Del 1: Inför meddelande om spänningssättning
SvK:s bilaga 2: Underlag inför spänningssättning
Del 2: Inför tillfälligt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 3: Anläggningsdata
SvK:s bilaga 4: Simuleringsmodeller
SvK:s bilaga 5: Överensstämmelsesimulering
SvK:s bilaga 6: Överensstämmelseprovning
Utrustningscertifikat
GENAB Bilaga C/D
Del 3: Inför slutgiltigt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 3: Anläggningsdata
SvK:s bilaga 5: Överensstämmelsesimulering
SvK:s bilaga 6: Överensstämmelseprovning
SvK:s bilaga 7: Modellvalidering
GENAB Bilaga C/D
Dokumentationen för del 1 är specificerad i SvK:s bilaga 2, samt övriga förberedelser och dokumentation som specificeras av GENAB i anslutningsavtalet. GENAB utfärdar driftsmeddelande om spänningssättning, vilket är reglerat i RfG avdelning III, artikel 34. Detta driftsmeddelande ger ägaren av kraftparksmodulen tillstånd att spänningssätta sin anläggning. Inför spänningssättning ska GENAB ges tillträde för besiktningar, kontroll av dokumentation och provning av reläskydd. Dokumentationen i del 1 skall delges GENAB senast tre månader innan planerat datum för spänningssättning.
Dokumentationen och krav för del 2 är specificerad i SvK:s bilagor 3, 4, 5 och 6 samt i GENAB's bilaga C för typ C eller bilaga D för typ D där försäkran om överenstämmelse lämnas. Utöver detta ska även utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för kraftproduktionsmoduler, om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse tillhandahållas. GENAB kan även komma att efterfråga ytterligare detaljerade tekniska uppgifter med betydelse för nätanslutningen. För att kontrollera överensstämmelse har GENAB rätt att utföra egna simuleringar med simuleringsmodeller som tillhandahålls av ägaren av kraftparksmodulen. GENAB ska även ges möjlighet att delta i prov och registrera kraftproduktionsmodulens prestanda. Det tillfälliga driftsmeddelandet som regleras i RfG avdelning III, artikel 35, utfärdas av GENAB och är giltigt i maximalt 24 månader. Driftsmeddelandet ger ägaren av kraftproduktionsmodulen rätt att producera effekt under en begränsad tidsperiod för överensstämmelseprovning och modellvalidering. Samtlig dokumentation i del 2 ska delges GENAB senast 2 månader före planerat datum för start av provdrift.
Dokumentationen och krav för del 3 är specificerade i SvK:s bilagor 3, 5, 6 och 7 samt i GENAB:s bilaga C för typ C eller bilaga D för typ D där försäkran om överenstämmelse lämnas. Det slutgiltiga driftsmeddelandet är reglerat i RfG Avdelning III, artikel 36 och ger tillstånd för drift av anläggningen tills vidare. Dokumentationen för del 3 skall delges GENAB senast 2 månader innan planerat datum för permanent drift.
SvK Bilaga 1: Projektspecifika uppgifter och krav
SvK Bilaga 2: Underlag för spänningssättning
SvK Bilaga 3: Anläggningsdata
SvK Bilaga 4: Simuleringsmodeller
SvK Bilaga 5: Simulering
SvK Bilaga 6: Provning
SvK Bilaga 7: Modellvalidering
GENAB Bilaga A
GENAB Bilaga B för kraftparksmoduler
GENAB Bilaga C för kraftparksmoduler
GENAB Bilaga D för kraftparksmoduler
För samtliga kraftproduktionsmoduler av typ B, C och D ska GENAB:s bilaga A skickas in i samband med förfrågan. Använd ämnesrad "Anslutning RfG".
Anslutningsförfarandet samt ansvarsfördelningen mellan GENAB (berörd systemansvarig), Svenska Kraftnät (systemansvarig för överföringssystemet) och ägare av kraftproduktionsmodulen finns beskrivet i Energiföretagens Anslutningsguide synkrona kraftproduktionsmoduler. Notera att berörd systemansvarig som benämns i guiderna i detta fall avser GENAB, samt att anslutningsprocessen för kraftproduktionsmoduler av typ C som vill ansluta till GENAB:s elnät likställs med den för moduler av typ D.
GENAB har valt att inkludera driftsmeddelande om spänningssättning i anslutningsprocessen för synkrona kraftproduktionsmoduler av typ B och att de dokument och förberedelser som ska vara framtagna/genomförda inför driftsmeddelandet om spänningssättning beskrivs på denna sida.
För samtliga kraftproduktionsmoduler av typ B, C och D ska GENAB:s bilaga A skickas in i samband med förfrågan.
I anslutningsprocessen för synkrona kraftproduktionsmoduler av typ B till GENAB:s nät ingår två driftsmeddelanden - driftsmeddelande om spänningssättning och slutgiltigt driftsmeddelande. Anslutningsprocessen för kraftproduktionsmoduler av typ B beskrivs kort av figuren nedan, under Läs mer. I anslutningsavtalet specificeras de projektspecifika kraven enligt RfG och EIFS 2018:2 av GENAB och/eller systemansvarig för överföringssystemet, i detta fall SvK, samt de förberedelser och den dokumentation som ska vara genomförda och framtagna inför varje driftsmeddelande. Projektspecifika krav och uppgifter enligt RfG finns i SvK:s Bilaga 1 - Projektspecifika uppgifter och krav.
Anslutningsprocessen för kraftproduktionsmoduler av typ B är sammanfattad i figuren nedan.
Del 1: Inför meddelande om spänningssättning
SvK:s bilaga 2: Underlag inför spänningssättning
Övrigt underlag specificerat i anslutningsavtalet
Del 2: Inför slutgiltigt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 6: Provning
SvK:s bilaga 7: Modellvalidering
Utrustningscertifikat
GENAB Bilaga B
Dokumentationen som ska tillhandahållas för del 1 är specificerad i SvK:s bilaga 2. Utöver detta kan ytterligare förberedelser och dokumentation tillkomma i del 1, som specificeras av GENAB i anslutningsavtalet. De KPM-dokument som GENAB har rätt att begära från ägaren av kraftproduktionsanläggningen är specificerat i 2.3 i Energiföretagens Anslutningsguide synkrona kraftproduktionsmoduler.
GENAB utfärdar driftsmeddelande om spänningssättning, som ger ägaren av kraftproduktionsmodulen tillstånd att spänningssätta sin anläggning. Inför spänningssättning ska GENAB ges tillträde för besiktningar, kontroll av dokumentation och provning av reläskydd. Dokumentationen ska delges GENAB senast tre månader innan planerat datum för spänningssättning.
Dokumentation av genomfört överensstämmelseprov av LFSM-O-svar.
Instruktioner för provning finns i SvK:s Bilaga 6: Provning: 2.8 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens LFSM-O.
Istället för att utföra proven kan ägaren av kraftproduktionsmodulen tillhandahålla utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för att visa överensstämmelse med det relevanta kravet.
Dokumentation av genomförda överensstämmelsesimuleringar av LFSM-O-svar vid inmatning av snabb felström, förmåga till feltålighet och återhämtning av aktiv effekt efter fel enligt RfG artikel 51.
Istället för att utföra simuleringarna kan ägaren av kraftproduktionsmodulen tillhandahålla utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för att visa överensstämmelse med det relevanta kravet.
Dokumentation av simuleringar enligt instruktioner i SvK:s Bilaga 7.
3.1 Begränsat frekvenskänslighetsläge vid överfrekvens – LFSM-O.
4.1 Reglerbarhet av spänning - Stegförändring av spänningsbörvärdet vid anslutning till överföringssystemet.
5.1 Feltålighet.
5.2 Återhämtning efter fel vid symmetriska fel.
Uppdaterade anläggningsdata i det fall att det skiljer sig från tidigare uppgifter.
Försäkran om fullständig överensstämmelse enligt GENAB:s Bilaga B.
Det slutgiltiga driftsmeddelandet ger tillstånd för drift av anläggningen tills vidare. Dokumentationen för del 3 ska delges GENAB senast 2 månader innan planerat datum för permanent drift.
I denna process ingår tre olika driftsmeddelanden med tillhörande krav - driftsmeddelande om spänningssättning, tillfälligt driftsmeddelande och slutgiltigt driftsmeddelande. Anslutningsprocessen för en kraftproduktionsmodul inleds formellt vid tecknandet av anslutningsavtal. I anslutningsavtalet specificeras de projektspecifika kraven enligt RfG och EIFS 2018:2 av GENAB och/eller systemansvarig för överföringssystemet, i detta fall SvK, samt de förberedelser och den dokumentation som ska vara genomförda och framtagna inför varje driftsmeddelande. Projektspecifika krav och uppgifter enligt RfG finns i SvK:s Bilaga 1 - Projektspecifika uppgifter och krav.
Anslutningsprocessen för kraftproduktionsmoduler av typ C och D är sammanfattad i figuren nedan.
Del 1: Inför meddelande om spänningssättning
SvK:s bilaga 2: Underlag inför spänningssättning
Del 2: Inför tillfälligt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 3: Anläggningsdata
SvK:s bilaga 4: Simuleringsmodeller
SvK:s bilaga 5: Överensstämmelsesimulering
SvK:s bilaga 6: Överensstämmelseprovning
Utrustningscertifikat
GENAB Bilaga C/D
Del 3: Inför slutgiltigt driftsmeddelande
SvK:s bilaga 3: Anläggningsdata
SvK:s bilaga 5: Överensstämmelsesimulering
SvK:s bilaga 6: Överensstämmelseprovning
SvK:s bilaga 7: Modellvalidering
GENAB Bilaga C/D
Dokumentationen för del 1 är specificerad i SvK:s bilaga 2, samt övriga förberedelser och dokumentation som specificeras av GENAB i anslutningsavtalet. GENAB utfärdar driftsmeddelande om spänningssättning, vilket är reglerat i RfG artikel 34. Detta driftsmeddelande ger ägaren av kraftproduktionsmodulen tillstånd att spänningssätta sin anläggning. Inför spänningssättning ska GENAB ges tillträde för besiktningar, kontroll av dokumentation och provning av reläskydd. Dokumentationen ska delges GENAB senast tre månader innan planerat datum för spänningssättning
Dokumentationen och krav för del 2 är specificerad i SvK:s bilagor 3, 4, 5 och 6 samt i GENAB:s bilaga C för typ C eller bilaga D för typ D där försäkran om överenstämmelse lämnas. Utöver detta ska även utrustningscertifikat som utfärdats av ett behörigt certifieringsorgan för kraftproduktionsmoduler, om dessa åberopas som styrkande dokumentation för överensstämmelse, tillhandahållas. GENAB kan även komma att efterfråga ytterligare detaljerade tekniska uppgifter med betydelse för nätanslutningen. För att kontrollera överensstämmelse har GENAB rätt att utföra egna simuleringar med simuleringsmodeller som tillhandahålls av ägaren av kraftproduktionsmodulen. GENAB ska även ges möjlighet att delta i prov och registrera kraftproduktionsmodulens prestanda. Det tillfälliga driftsmeddelandet som regleras i RfG artikel 35, utfärdas av GENAB och är giltigt i maximalt 24 månader. Driftsmeddelandet ger ägaren av kraftproduktionsmodulen rätt att producera effekt under en begränsad tidsperiod för överensstämmelseprovning och modellvalidering. Samtlig dokumentation i del 2 ska delges GENAB senast 2 månader före planerat datum för start av provdrift.
Dokumentationen och krav för del 3 är specificerade i SvK:s bilagor 3, 5, 6 och 7 samt i GENAB:s bilaga C för typ C eller bilaga D för typ D där försäkran om överenstämmelse lämnas. Det slutgiltiga driftsmeddelandet är reglerat i RfG artikel 36 och ger tillstånd för drift av anläggningen tills vidare. Dokumentationen för del 3 ska delges GENAB senast 2 månader innan planerat datum för permanent drift.
SvK Bilaga 1: Projektspecifika uppgifter och krav
SvK Bilaga 2: Underlag för spänningssättning
SvK Bilaga 3: Anläggningsdata
SvK Bilaga 4: Simuleringsmodeller
SvK Bilaga 5: Simulering
SvK Bilaga 6: Provning
SvK Bilaga 7: Modellvalidering
GENAB Bilaga A
GENAB Bilaga B för synkrona kraftproduktionssmoduler
GENAB Bilaga C för synkrona kraftproduktionsmoduler
GENAB Bilaga D för synkrona kraftproduktionsmoduler
För samtliga kraftproduktionsmoduler av typ B, C och D ska GENAB:s bilaga A skickas in i samband med förfrågan. Använd ämnesrad "Anslutning RfG".
Ägaren av anläggningen ska säkerställa att kraftproduktionsmodulen uppfyller kraven i RfG och EIFS 2018:2 och GENAB ansvarar för att bedöma kravuppfyllnaden under anläggningens hela livstid. Därför har GENAB rätt att begära att ägaren av kraftproduktionsanläggningen genomför överensstämmelseprov och simuleringar då upprepad provning är motiverad.
Utöver de tre driftsmeddelanden i anslutningsprocessen finns ett "Begränsat driftsmeddelande", som regleras i RfG avdelning III, artikel 37. Ägaren av en kraftproduktionsmodul som beviljats ett slutligt driftsmeddelande ska omedelbart och utan fördröjning (efter att följande händelser inträffat) informera GENAB om:
anläggningen tillfälligt är föremål för antingen betydande ändring eller förlust av dess tekniska förmåga som därmed kan påverka överensstämmelse med de tillämpliga kraven i RfG och EIFS 2018:2.
utrustningsfel leder till bristande överensstämmelse med de tillämpliga kraven i RfG och EIFS 2018:2.
För mer detaljerad information samt ansvarsfördelning vid begränsat driftsmeddelande hänvisas till kapitel 2.5 i Energiföretagens anslutningsguider: Nya branschgemensamma vägledningar för nätanslutning.
Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna som rör Requirements for Generators.
I nuläget finns ingen giltig nätkod för energilager på EU-nivå, vilket innebär att det inte heller finns några nationella föreskrifter. Till dess att sådana bestämmelser etableras, behöver Göteborg Energi elnät, i sin roll som berörd systemansvarig, informera anslutande part om vilka krav som gäller vid anslutning.
Vid frågor kontakta oss via mejl, använd ämnesrad "Anslutning energilager".
Energimarknadsinspektionens hemsida om RfG och nätanslutning av generatorer
SvK:s hemsida om RfG
Kommissionens förordning (EU) 2016/631: EUR-Lex - 32016R0631 - EN - EUR-Lex (europa.eu)
Vid en modernisering av huvudapparat eller utbyte av utrustning som påverkar den tekniska förmågan omfattas befintliga anläggningar av RfG och EIFS 2018:2. Det gäller alltid för typ C och typ D men även för typ B om typklassen ändras till en högre typklass. Tillämpning på befintliga kraftproduktionsmoduler regleras i RfG, artikel 4.
GENAB är ansvarig för att bedöma om ett nytt anslutningsavtal krävs vid moderniseringen av anläggningen eller byte av utrustning. Om nytt anslutningsavtal krävs och/eller om avtalet behöver ses över grundligt är GENAB ansvarig för att meddela berörd tillsynsmyndighet (Ei). Ei beslutar om ett nytt anslutningsavtal behövs samt vilka krav i RfG och EIFS 2018:2 som ska tillämpas. När kravbilden är fastställd påbörjas processen för anslutningsförfarandet för att verifiera kraven.
I bilagan Befintlig anläggning sammanställd av Svenska Kraftnät finner man vilka gällande krav som bör bli tillämpbara i samband med modernisering av olika komponenter. Det är inget heltäckande dokument utan bör ses som en vägledning.
Energimarknadsinspektionen har tagit fram en mall som ska fyllas i vid planerad ändring av kraftproduktionsmodul.
Mallen ska skickas till GENAB i god tid innan arbeten påbörjas. Använd ämnesrad ”Planerad ändring av kraftproduktionsmodul”.
SvK:s bilagor finns på deras webbsida. Fungerar inte länken på denna sida till en specifik bilaga kan man istället nå bilagan via SvK:s sida om RfG: Nätanslutning av generatorer (RfG).
Om du har andra frågor kring bilagorna, mejla oss. Använd ämnesrad "Anslutning RfG".