GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Nätanslutning av generatorer - RfG

För installatörer

Denna sida beskriver RfG och de krav det innebär för dig som ska ansluta en kraftproduktionsankäggning till Göteborg Energi Nät. RfG, Requirements for Generators, är en europeisk förordning som beskriver processer och krav för nätanslutninga av kraftproduktionsmoduler.

Syftet med RfG är att säkerställa rättvisa konkurrensvillkor på elmarknaden inom EU, säkerställa sustemsäkerheten och möjliggöra integration av el från förnybara energikällor. Förordningen innehåller också skyldigheter för systemansvariga att utnyttja kraftproduktionsanläggningarnas kapacitet på ett lämpligt, öppet och icke-diskriminerande sätt, vilket ska bidra till lika villkor i hela unionen. 

RfG och EIFS 2018:2 gäller för alla nya anslutningar till distributionssystemet. Befintliga kraftparksmoduler och synkrona kraftproduktionsmoduler omfattas inte av kraven i RfG och EIFS 2018:2 men vid en modernisering av huvudaparat eller utbyte av utrustning som påverkar den tekniska förmågan omfattas även dessa anläggningar av RfG och EIFS 2018:2. 

Göteborg Energi Nät AB har valt att använda sig av Energiföretagens branschgemensamma anslutningsguider för kraftparksmoduler och synkrona kraftproduktionsmoduler. I guiderna beskrivs processerna för anslutningsförfarandet från anslutningsavtal fram till ett slutgiltigt driftsmeddelande. De bilagor som ska sändas till Göteborg Energi Nät AB i samband med anslutningsförfarandet har hämtats från Svenska Kraftnät och Energiföretagens branschgemensamma anslutningsguide.

Kraftproduktionsmoduler

Under samlingsnamnet kraftproduktionsmoduler återfinns synkrona kraftproduktionsmoduler, kraftparksmoduler och havsbaserade kraftparksmoduler. 

Synkron kraftproduktionsmodul: en odelbar uppsättning av apparater som kan generera elektrisk energi så att frekvensen av den genererade spänningen, generatorns varvtal och nätspänningens frekvens har ett konstant förhållande och därmed är synkroniserade. 

Exempel på synkrona kraftproduktionsmoduler är vattenverk, kraftvärme och kärnkraft. 

Kraftparksmodul: en eller flera elproduktionsenheter som antingen är asynkront anslutna till nätet eller anslutna via kraftelektronik, och som dessutom har en enda anslutningspunkt till ett överföringssystem, ett distributionssystem (inklusive slutet distributionssystem) eller ett system för högspänd likström. 

Exempel på kraftparksmoduler är vind- eller solkraft. 

Havsbaserad kraftparksmodul: En kraftparksmodul som är placerad till sjöss och som har en havsbaserad anslutningspunkt.

I RfG delas kraftproduktionsmoduler in i fyra olika typer, från A till D, beroende på deas maximala kontinuerliga effekt och spänningsnivån vid anslutningspunkten. Kraven och processen för anslutning av en kraftproduktionsanläggning baseras på vilken typ den tillhör. Om en anslutning har en spänningsnivå på 110 kV eller över klassas den som typ D. 

Typ

Anslutningsspänning

Villkor

Märkeffekt vid produktion, Pmax,p

A

<110 kV

och

0,8 kW ≤ 1,5 MW

B

<110 kV

och

1,5 MW ≤ Pmax,p < 10 MW

C

<110 kV

och

10 MW ≤ Pmax,p < 30 MW

D

≥110 kV

eller

Pmax,p ≤ 30 MW

Bilagor kraftparksmoduler

Guide för anslutningsförfarandet av kraftparksmoduler av typ B till distributionssystemet

Guide för anslutningsförfarandet av kraftparksmoduler av typ C och D till distributionssystemet

Göteborg Energi Nät Bilaga A Kontaktformulär

Göteborg Energi Nät Bilaga B Försäkran om överensstämmelse

SvK Bilaga 1: Projektspecifika uppgifter och krav

SvK Bilaga 2: Underlag för spänningssättning

SvK Bilaga 3: Anläggningsdata

SvK Bilaga 4: Simuleringsmodeller

SvK Bilaga 5: Simulering

SvK Bilaga 6: Provning

SvK Bilaga 7: Modellvalidering

Bilagor synkrona kraftproduktionsmoduler

Guide för anslutningsförfarandet av synkrona kraftproduktionsmoduler av typ B till distributionssystemet

Guide för anslutningsförfarandet av synkrona kraftproduktionsmoduler av typ C och D till distributionssystemet

Göteborg Energi Nät Bilaga A Kontaktformulär

Göteborg Energi Nät Bilaga B Försäkran om överensstämmelse

SvK Bilaga 1: Projektspecifika uppgifter och krav

SvK Bilaga 2: Underlag för spänningssättning

SvK Bilaga 3: Anläggningsdata

SvK Bilaga 4: Simuleringsmodeller

SvK Bilaga 5: Simulering

SvK Bilaga 6: Provning

SvK Bilaga 7: Modellvalidering

Skicka in dokumentation

För samtliga kraftproduktionsmoduler av typ B, C och D ska Göteborg Energi Nät Bilaga A skickas in i samband med förfrågan till . All kommunikation och inlämning av dokumentation kopplat till RfG ska ske via

FAQ

Här hittar du det vanligaste frågorna och svaren på frågor som rör Requirements for Generators.

I nuläget finns ingen giltig nätkod för energilager på EU-nivå, vilket innebär att det inte heller finns några nationella föreskrifter. Till dess att sådana bestämmelser etableras, behöver Göteborg Energi elnät, i sin roll som berörd systemansvarig, informera anslutande part om vilka krav som gäller vid anslutning.

Vid frågor kontakta oss via mejl, använd ämnesrad "Anslutning energilager".

Admin.Ansluta@goteborgenergi.se

För kraftproduktionsmoduler av typ A krävs ifylld ALP-blankett. Med hjälp av ALP-blanketten kan GENAB bedöma om kraven är uppfyllda eller om komplettering krävs. Uppfylls inte kraven är GENAB skyldig att neka anslutning. För anläggningar av typ A finns inget krav på specifikt anslutningsförfarande enligt RfG.

Vid en modernisering av huvudapparat eller utbyte av utrustning som påverkar den tekniska förmågan omfattas befintliga anläggningar av RfG och EIFS 2018:2. Det gäller alltid för typ C och typ D men även för typ B om typklassen ändras till en högre typklass. Tillämpning på befintliga kraftproduktionsmoduler regleras i RfG, artikel 4.

GENAB är ansvarig för att bedöma om ett nytt anslutningsavtal krävs vid moderniseringen av anläggningen eller byte av utrustning. Om nytt anslutningsavtal krävs och/eller om avtalet behöver ses över grundligt är GENAB ansvarig för att meddela berörd tillsynsmyndighet (Ei). Ei beslutar om ett nytt anslutningsavtal behövs samt vilka krav i RfG och EIFS 2018:2 som ska tillämpas. När kravbilden är fastställd påbörjas processen för anslutningsförfarandet för att verifiera kraven.

I bilagan Befintlig anläggning sammanställd av Svenska Kraftnät finner man vilka gällande krav som bör bli tillämpbara i samband med modernisering av olika komponenter. Det är inget heltäckande dokument utan bör ses som en vägledning.

Energimarknadsinspektionen har tagit fram en mall som ska fyllas i vid planerad ändring av kraftproduktionsmodul.

Mallen ska skickas till natkoder@goteborgenergi.se i god tid innan arbeten påbörjas. Använd ämnesrad "Planerad ändrig av kraftproduktionsmodul".

SvK "Befintlig anläggning"

Mall Energimarknadsinspektionen

Mejla om planerad ändring på kraftproduktionsmodul

Energimarknadsinspektionens hemsida om RfG och nätanslutning av generatorer

SvK:s hemsida om RfG

Kommissionens förordning (EU) 2016/631: EUR-Lex - 32016R0631 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

Energimarknadsinspektionens sida om RfG

SvK Nätanslutning av RfG

EU-komissionens förordning

SvK:s bilagor finns på deras webbsida. Fungerar inte länken på denna sida till en specifik bilaga kan man istället nå bilagan via SvK:s sida om RfG: Nätanslutning av generatorer (RfG).

Om du har andra frågor kring bilagorna, mejla oss. Använd ämnesrad "Anslutning RfG".

SvK Nätansluning av generatorer

Mejla oss

icon-closechevron-disc-right