Publicerad januari 2023.
Vi lever i en orolig tid och många är oroliga och har frågor om energimarknaden. Malin Flysjö, Göteborg Energis affärschef för el- och gasprodukter, ger tips och gör en framtidsspaning.
— Det är ett sätt att göra något roligt av en allvarsam situation, vi har ungefär samma årsförbrukningar och vi har alla någon form av rörligt elpris. Vi jämför både förbrukning och elpris med varandra. Jag och min familj bor i ett hus några mil utanför Göteborg. Huset är byggt på 60-talet och har inget vattenburet värmesystem utan värms upp med luftvärmepumpar och elelement. Som tur är finns det även en gammal gjutjärnskamin i huset. Vi använde inte den när barnen var små, för den blev så varm och vi var rädda för att de skulle bränna sig, men nu är den guld värd. Vi har bara satt på värmen vid några tillfällen under hösten. För det mesta har vi klarat oss genom att bara elda med ved. Det blir så klart kallt när ingen är hemma och ibland har det bara varit bara 15 grader när vi kommer hem, men efter några timmars eldande brukar vi nå upp till ca 25 grader. Den värmen räcker sen över natten och tills vi åker till jobbet på morgonen.
— Vi har stängt av värmen i garaget, golvvärmen i hall och badrum, och vi försöker att duscha kortare. Vi har timprisavtal och följer elprisets utveckling och försöker att flytta så mycket som möjligt av vår förbrukning till timmar när priset är som lägst.
— Min man är ännu strängare än jag och ville inte ens ha adventsljusstakarna tända men nu har jag bytt till led-lampor så nu tycker även han att det är okej att de lyser.
— Ja det tror jag. Vi har en 20-årig dotter kvar hemma och hon hänger på och tänker också på att hjälpa till och hålla ner elförbrukningen.
Malin Flysjö håller koll på sin elanvändning med Göteborg Energis app. Du kan också se över din privata eller företagets elanvändning på Mina sidor och till exempel jämföra de aktuella siffrorna med samma period föregående år.
— Jag tror att vi kommer att få se mer av att man i allmänna utrymmen sänker temperaturen med någon grad eller två och att till exempel idrottsanläggningar och gym minskar antalet timmar som bastun är varm. Kanske också en del släckta gatlyktor. Men många kommuner har redan bytt ut dessa till ledlampor och då finns det inte så mycket energi att spara på att släcka ner dem.
— Många elhandelsföretag har helt slutat att sälja fastprisavtal. Hos oss kan du fortfarande teckna fast pris upp till ett år. För den som har möjlighet att i någon mån styra sin konsumtion och nyttja elen när priserna är som lägst skulle jag dock rekommendera rörligt timprisavtal, gärna i kombination med våra gratis digitala verktyg Mina sidor och vår app . Om du inte alls har möjlighet att styra din konsumtion skulle jag föreslå ett vanligt rörligt avtal.
— Som företag är det än mer viktigt att ta kontroll över sina framtida energikostnader genom energieffektiviseringar. Du kan få hjälp av oss via våra energitjänster, och våra digitala verktyg Mina sidor och Energirapporten. Kanske ska man överväga ett portföljavtal där man arbetar med riskerna och försöker få ett jämnt och bra pris på fler års sikt, snarare än att satsa alla kort på ett variabelt rörligt avtal, eller ett fastprisavtal där man bara har en möjlighet på sig.
— Januari har börjat hyfsat milt och inköpspriserna har därmed legat på drygt en krona per kilowattimme. Men blir det kallt kan elpriset snabbt rusa iväg. Det är fortfarande vinter och efterfrågan på el är förhållandevis hög. Decembers inköpspris slutade på ett snittpris på runt tre kronor, men under månaden var elpriset uppe på över sex kronor per kilowattimme. Det är ett känsligt system. Europa är väldigt beroende av gas och när vi får brist på gas ersätts den delvis med el, och då ökar efterfrågan på el. Europas elnät är sammanflätat och de leder till att även elpriserna i Sverige stiger. Under hösten har vi också haft lägre kärnkraftsproduktion än normalt i Sverige och lägre nivåer i våra vattenmagasin. Så vi har haft och har fortfarande ett ansträngt läge, och det ser ut att fortsätta ett tag till. Det finns risk för att elpriset även nästkommande höst och vinter blir högt.
—Jag hoppas så klart på stabilare och lägre elpriser, men för att få till det behöver vi få in mer elproduktion i vårt kraftsystem. Vind- och vattenkraft är den billigaste produktionen och under åren 2022-2024 fördubblar vi vindkraftsproduktionen i Sverige. Men vi behöver även få in mer planerbar produktion som vi kan använda när solen inte lyser eller när vinden inte blåser. Det är också viktigt att vi försöker spara på elen så mycket vi kan. Om vi kan hålla nere konsumtionen så slipper vi ta in de, för miljön sämre, och dyrare energislagen som kol och olja och det är väldigt bra.