GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
En trädgårdsbädd med en mogen zucchini.

Slaktarens trädgård - en grön oas

Mitt i det gamla slakthusområdet i Gamlestaden har det vuxit fram en köksträdgård med självplock av grönsaker och snittblommor. 

— Belöningen är att se hur det växer fram och att möta besökare som är glada över att vi finns, säger Alexander Brenner, en av medlemmarna i föreningen Slaktarens trädgård.

”Äppelmynta, mängder av tulpaner, vitlök, fänkålsdill, blå tomat…”

Alexander Brenner försöker erinra sig vad han och hans odlarvänner har sått och planterat, vad de rimligen kan förvänta sig sticker upp så småningom.

— Äppelmynta smakar helt enkelt äpple och mynta, blir jättestora, med lite ludna blad – funkar utmärkt i mojito, säger Alexander.

Till vardags jobbar han på Göteborg Energis marknadsavdelning. Det var först när han tillsammans med sin sambo köpte lägenhet i Bellevue för fyra år sedan och fixade pallkragar på gemensamma gården som odlingslusten vaknade i honom. Han sökte sig till odlarföreningen som snart öppnar upp Slaktarens trädgård för en fjärde säsong. 

Trädgården består av 150 kvadratmeter odlingslådor på den asfalterade ytan mellan tegelkåkarna i Gamlestaden, en kort promenad från hållplatsen Gamlestads Torg. Föreningens nio medlemmar sköter odlingarna som under säsong har öppet en dag i veckan, torsdagar klockan 17-19, för självplock av sådant som är antingen vackert eller ätbart, ofta både och.

Några av medlemmarna i föreningen Slaktarens trädgård.

— Vi vill vara en grön oas i staden där du kan köpa närproducerade grönsaker men också bara strosa runt bland växter, klippa med dig vackra blommor eller prata med andra intresserade om odling och mat, säger Alexander Brenner.

Det var i slutet av 1800-talet som kommunala slakthus började växa fram i städerna, framför allt för att få kontroll över slakt och hanteringen efteråt. Placeringen var strategisk med närhet till staden, till järnvägen och, i Göteborgs fall, till älven för transporter till och från området. 

Slakteriverksamheten i Gamlestaden levde fram till 1960-talet och sedan dess har andra verksamheter flyttat in, många av dem med en tydlig koppling till livsmedelsproduktion och matlagning. Idag finns här bland annat ett ysteri, ölbryggeri och en vintillverkare. Tidigare i april öppnade trädgårdshandeln Växtverket, som sedan tidigare finns i Majorna, sin andra butik som ligger alldeles intill Slaktarens trädgård.

Vad är största utmaningen för er odlare?

— Att grödorna inte ska angripas av harar och möss, eller människor för den delen, men det är inga större problem. Sen går det ju ett upphöjt tågspår väldigt nära trädgården, så ibland när man står och pratar med någon dundrar det förbi 200 meter tåg som gör det svårt att hålla ett samtal. Men det är en del av charmen där vi är.

Roligast?

— Att möta stammisar och andra som är glada över att vi är här. Som tycker att vi tillför någonting och bidrar till områdets identitet är väldigt roligt, säger Alexander Brenner.

Slaktarens trädgård öppnade för säsongen i april.

icon-closechevron-disc-right