Varför svänger elpriset så mycket stundtals? Hur påverkas Sveriges elpriser av Europa? Vi reder ut begreppen hur elmarknaden fungerar och besvarar de vanligaste frågorna vi får just nu.
Varje dag handlas det med el, i liten såväl som i stor skala. Elen säljs av elproducenter, antingen till den nordiska elbörsen eller direkt till elhandelsbolagen. Sedan köper du din el genom ditt elhandelsbolag, medan ditt elnätsbolag ser till att elen hamnar i ditt vägguttag genom att transportera den till dig via sina elledningar.
I grund och botten bestäms elpriset utifrån tillgång och efterfrågan. Elproducenterna säljer elen antingen på Nord Pool Spot, som är den nordiska elbörsen eller direkt till oss elhandelsbolag. Vi kontaktar sedan elnätsbolagen som står för eltransporten till dig. Det är nämligen elnätsbolagen som äger elledningarna där du bor och ansvarar för att elen kommer fram till dig.
Ditt elnätsbolag ansvarar också för din elmätare och för att den blir avläst. Du kan inte själv välja elnätsbolag eftersom det bara finns ett nät i varje område. Så var i den här kedjan är elpriset påverkningsbart för dig? Jo, elpriset kan du påverka genom att välja vilket elhandelsbolag du köper din el av.
Du kan se detta via Nordpool Spots hemsida, men också på vår sida för elpriser.
Priset påverkas av flera olika faktorer. Häng med så drar vi dom i punktform:
> Priset på el bestäms av tillgång och efterfrågan. Sedan 1990-talet har Sverige, Norge, Finland och Danmark en gemensam marknad eller elbörs som heter Nord Pool. Men även till exempel Baltländerna, Polen och Tyskland köper el hos Nord Pool. Det är Nord Pool som sätter marknadspriserna från timme till timme (så kallat spotpris) i balans mellan utbud och efterfrågan.
> En annan faktor som påverkar priset är vädret - den hydrologiska balansen (hur mycket vatten vi har för att kunna producera el från vattenkraft) och hur mycket vindkraft och solenergi vi kan producera. De förnybara energislagen blir en allt större del av den sammanlagda produktionen i kampen mot klimatförändringarna.
> Priset på gas, kol och olja. Även om vi i Sverige använder en väldigt liten del fossila bränslen så är vi en del av EU, där dessa energikällor är mycket mer förekommande. Som ett led i övergången till förnybara energikällor har eldningen av fossila bränslen belagts med avgifter.
> Elpriset påverkas också av var någonstans du bor i Sverige då vi är indelade i fyra olika elområden. Den mesta av vår el produceras idag i elområde 1, d.v.s. längst upp i norra Sverige. Överföringskapaciteten till södra Sverige är begränsad vilket gör att det är dyrare ju längre ner i södra Sverige du bor.
> Det svenska elnätet är sammanlänkat med andra delar av Europa, vilket historiskt sett har varit väldigt bra. Dock påverkar detta priserna i större utsträckning i dag då den dyraste producerade kilowattimmen sätter priset för all el som produceras inom området.
Läs mer om hur elmarknaden fungerar via länken nedan.
Spotpris och timspotpris är marknadspriset för el. Marknadspriset uppdateras varje timme utifrån utbud och efterfrågan, då uppstår timspotpriset. Spotpriset är egentligen samma sak men oftast används det när man tittar på ett snittpris över alla timpriser under en hel månad.
Ibland produceras mer el än vad som behövs, till exempel en varm, blåsig och solig vårdag. Och när det produceras mer el än vad som går åt blir priserna ”negativa”. Vad innebär det för dig som är mikroproducent? Det är en fråga som behöver en del resonerande för att besvara, så läs mer i vår artikel.
Du kan följa elpriserna i realtid i vår app eller på vår hemsida. Genom att anpassa din elanvändning till perioder med lägre elpris kan du spara pengar.
Övergången är lagstadgad och syftet är att förbättra balansen mellan tillgång och efterfrågan i elnätet. Förnybar elproduktion, som sol- och vindkraft, varierar mer över tid, och mer exakta elpriser hjälper elsystemet att bli stabilare.
Skillnaden är att elpriset beräknas var 15:e minut istället för varje timme. Det innebär att ditt elpris speglar marknaden ännu mer exakt, och du kan anpassa din elanvändning efter kortare prisvariationer.