GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Här ser du 2025 års fjärrvärmepriser

Alla priser är inklusive moms. 

Avtal

Hyreskostnad

Energipris

Hyra

385 kr/månad

109 öre/kWh

Äga

0 kr/månad

109 öre/kWh

Dessa avtal säljs inte längre. Har du ett av dessa avtal kan du kontakta vår kundservice för att få information om priset.

Fjärrvärme är en trygg och kostnadseffektiv uppvärmningsform med en stabil prisutveckling. Priset bestäms ett år i taget och meddelas i god tid innan nytt pris träder i kraft. Fjärrvärmepriset är alltså i grunden fast och ska inte jämföras med exempelvis ett rörligt elpris som fastställs i efterhand och varierar från månad till månad. Läs mer om hur fjärrvärmepriset bestäms och vad som påverkar nivån längre ner på denna sidan. 

Att duscha i fem minuter förbrukar ca 60 l varmvatten och närmare 2 kWh används, vilket kostar cirka 2 kr om vattnet värms med fjärrvärme.

Jämför årskostnaden

Här kan du jämföra din årskostnad för 2024 baserat på ditt avtal och din energianvändning.
Alla priser är inklusive moms.

Energianvändning 20 000 kWh

Avtal

Årskostnad

Hyra

25 020 kr

Äga

20 400 kr

Energianvändning 15 000 kWh

Avtal

Årskostnad

Hyra

19 920 kr

Äga

15 300 kr

Energianvändning 10 000 kWh

Avtal

Årskostnad

Hyra

14 820 kr

Äga

10 200 kr

Jämför din energianvändning 

Här kan du jämföra din energiprofil med andra småhus

Energiprofil (%)

Energiprofilen visar det normalårskorrigerade uttaget av energi fördelat över året. För att få din egen energiprofil behöver du bara ta varje månads energianvändning och dela med årsanvändningen. 

Så bestäms fjärrvärmepriset

Prisjustering 2025

Från och med 1 januari 2025 justeras fjärrvärmepriset på normalprislistan med 6,9%. Prisjusteringen sker utifrån den metod som valts inom prisdialogen, där den grundläggande principen är att fjärrvärmepriset ska vara kostnadsbaserat. Detta betyder att om våra kostnader för exempelvis drift, bränslen eller investeringar ökar så stiger priset och vice versa.

De senaste årens stora prisökningar på bränslemarknaderna har kraftigt påverkat kostnaderna för att producera fjärrvärme. Göteborg Energis årskostnad för bränslen ligger nu på en nivå som är nästan dubbelt så hög som tidigare. Detta ledde till en större prisjustering än normalt för år 2024, så även för 2025. Samtidigt består fjärrvärmemixen till två tredjedelar av återvunnen värme vilket gör att vi trots allt kan begränsa prisökningen och bibehålla den mycket goda konkurrenskraften för fjärrvärmen i Göteborg. Under förutsättning att läget på energimarknaderna återgår till normala prisnivåer och att pågående investeringar driftsätts enligt plan förväntar vi oss en avtagande prisjusteringstakt kommande år.

Prisdialogen

Prisdialogen skapades för att öka dialogen mellan fjärrvärmeföretag och dess kunder, och därmed också öka förtroendet för fjärrvärmeleverantörernas prisändring. I samarbete med Riksbyggen, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Sveriges Allmännytta och Energiföretagen tar vi tar fram en rimlig, förutsägbar och stabil prissättning på fjärrvärme. Vi bjuder också in företrädare för våra privatkunder, exempelvis Villaägarnas Riksförbund.

Kostnadsbaserat pris

Fjärrvärmepriset i Göteborg bestäms genom en kostnadsbaserad prisändringsmodell. Det innebär att kostnaderna för att leverera fjärrvärme, tillsammans med ägarens (Göteborg stads) avkastningskrav avgör priset. I Göteborg är vi stolta över vårt låga fjärrvärmepris som möjliggörs tack vare en hög andel återvunnen värme.

De flesta fjärrvärmebolag som inte tillämpar ett kostnadsbaserat pris använder istället ett alternativkostnadsbaserat pris; prisnivån och prismodell bestäms utifrån alternativets kostnader, exempelvis en bergvärmepump. Detta innebär i regel en högre prisnivå. 

Vid prisjusteringar utgår vi ifrån prognoser för kostnader och förväntad fjärrvärmebehov och kan på så vis bedöma förväntat intäktsbehov och därifrån justera fjärrvärmepriset. Om kostnader för att leverera fjärrvärme ökar, så stiger priset och vice versa. Det här är de kostnadskomponenter samt det avkastningskrav som ytterst avgör fjärrvärmens prisnivå.

  • Produktionskostnader: Detta avser framförallt våra inköp av bränslen och återvunnen värme. Här finns också kostnader för hantering av bränslelager, transporter, askhantering, el till produktionsanläggningar och el för att distribuera fjärrvärme. I denna kostnadspost ingår även skatter kopplade till bränslen såsom elcertifikat (både kostnad och intäkt), energiskatt, koldioxidskatt och avgifter för kvävoxider. Den el som produceras genererar en intäkt som räknas av från den totala produktionskostnaden.

  • Verksamhetskostnader: Här avses alla verksamhetsnära kostnader såsom drift och underhåll av våra produktions- och distributionsanläggningar, personal, marknadsföring och försäljning samt IT och andra koncerngemensamma funktioner.

  • Kapitalkostnader: Avser kostnader kopplade till investeringar i produktion och distribution såsom avskrivningar, räntekostnader och räntesäkringar.

  • Avkastningskrav: Avkastningen från fjärrvärmeverksamheten, mätt som räntabilitet på totalt kapital (Rt), ska över tid vara mellan 8-10 % i Göteborg. Spannet ska användas för att eftersträva en stabil prisutveckling. Göteborg Energi baserar, precis som andra energibolag, sitt Rt på bokförda värden och inte marknadsvärde.

Ny prismodell från och med 2026

Som tidigare kommunicerats kommer prismodellen för fjärrvärme till småhus att ändras framöver. Beslut om förändringen kommer att fattas efter sommaren, men vi vill redan nu ge dig med avtalsformerna "Hyra" eller "Äga" en chans att se hur vi tänker. Ändringen görs av kostnadsriktighetsskäl men kommer inte att innebära ökade intäkter för Göteborg Energi. Du som idag har någon av avtalsformerna "Äga+", "Paket 3S" eller "Paket 4" kommer inledningsvis inte att påverkas av ändrigen. 

Vi utvärderar fortfarande flera varianter av införande och fördelningar mellan olika priskomponenter. För att kunna uppnå en god kostnadsriktighet med rättvisande priser, samtidigt som du som kund ska ges en möjlighet att tidigt tycka till, så har vi här tagit fram ett exempel på hur den nya prislistan skulle kunna se ut. Eftersom justeringen för 2026 ännu inte är fastställd, utgår exemplet från just nu gällande prislistan. Nuvarande energipris om 109 öre/kWh (som gäller hela året) ska alltså jämföras med det nya sänkta energipris som har differentioerats mellan årets månader, se tabellen nedan. 

Det sänkta energipriset vägs upp med en ny nätavgift om totalt 4 200 kr/år vilket för ett genomsnittligt småhus i Göteborg motsvarar cira 25% av årskostnaden. Syftet med den nya nätavgiften är att på ett bättre sätt spegla våra fasta kostnader, framför allt för infrastruktur (t.ex. rör, pumpar och pannor). Det kraftigt sänkta energipriset, framförallt på sommaren, speglar också det faktum att energieffektiviseringar har olika värde under året. på sommaren (då det finns återvunnen värme i överflöd) blir värdet litet och för vintern (då värmen är dyr att producera) gäller det omvända. 

För det genomsnittliga småhuset innebär detta att vintermånaderna blir billigare (eftersom energipriset sjunker då användningen är hög) men detta kompenseras sedan av en högre total månadskostnad på sommaren (då förbrukningen är låg och nätavgiften får ett större genomslag). En ny prismodell med tydliga, kostnadsriktiga incitament kan härigenom skapa verklig nytta för staden.

Exempel där 2025 års pris jämfört med den nya prislistan. 

Energipris 

Nuvarande prismodell

Ny prismodell (2025)

Månad

Pris

Pris

Januari

109 öre/kWh

91 öre/kWh

Februari

109 öre/kWh

91 öre/kWh

Mars

109 öre/kWh

91 öre/kWh

April

109 öre/kWh

91 öre/kWh

Maj

109 öre/kWh

36 öre/kWh

Juni

109 öre/kWh

13 öre/kWh

Juli

109 öre/kWh

13 öre/kWh

Augusti

109 öre/kWh

13 öre/kWh

September

109 öre/kWh

36 öre/kWh

Oktober

109 öre/kWh

91 öre/kWh

November

109 öre/kWh

91 öre/kWh

December

109 öre/kWh

91 öre/kWh

Nätavgift 2025

Nätavgift

Nuvarande prismdoell

Ny prismodell (2025)

Årskostnad

Saknas idag (0 kr)

4 200 kr

Innebär detta att det blir billigare att duscha? Javisst, med nuvarande prissättning kostar det ca 4 kr att duscha i 10 minuter (120 liter vatten, volket motsarar ca 4 kWh). Det nya förslaget till energipris innebär att du sommartid skulle kunna duscha i mer än 1 timme för samma peng. Vintertid kostar 10-minutersduschen med nytt pris ca 3 kronor. 

Mer information kommer efter sommaren, så snart nästa års pris är fastställt. För dig som har frågor, är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Prisjämförelse

Fjärrvärmeprisets historiska utveckling  och en jämförelse med övriga fjärrvärmenät inom landet åskådliggörs i figuren nedan. De senaste åren har fjärrvärmepriserna ökat kraftigt runt om i Sverige men inte lika mycket i Göteborg som på andra ställen och vi har idag ett pris endast något högre än de 10 billigaste procenten.

Fjärrvärmeprisets utveckling

Figuren visar fjärrvärmeprisets utveckling de senaste 10 åren där dels utvecklingen av Göteborg Energis fjärrvärmepris går att följa men också hur priset förhållit sig till övriga fjärrvärmenät. Utöver riksgenomsnittet visas också ett övre och nedre intervall, vilka motsvarar 90:e respektive 10:e percentilen och därmed rymmer ett spann om 80% av alla nät.

icon-closechevron-disc-right