Du som producerar egen el i någon form, oavsett om det handlar om sol-, vind- eller vattenenergi, är en elproducent. Med största sannolikhet kommer du under perioder att producera mer el än du gör av med. Vi köper gärna tillbaka ditt överskott!
För dig som producerar solel har vi bra erbjudande när du säljer din överskottsel. Med statligt stöd och vårt erbjudande får du i regel bättre betalt för det energiöverskott du producerar, än vad de kilowattimmar du konsumerar kostar dig.
Vi matchar spotpriset per timme för den extra el du själv inte använder - möjlighet till en extra inkomstkälla varje soltimma.
Grundvillkoren är att du:
är privatperson
har både din konsumtion och produktion hos oss
konsumerar mer än du producerar
har en anläggning om max 43,5 kW
är ansluten till det koncessionspliktiga elnätet
60 öre tillbaka på skatten
Visste du att du också kan få en skattereduktion på 60
öre per kilowattimme för din överskottsproduktion? Ditt elnätsbolag
kommer att förse Skatteverket med underlag och därefter kommer det förtyckt i
din inkomstdeklaration.
Ersättning för nätnytta
Eftersom din elproduktion bidrar till att förlusterna minskar i det allmänna elnätet kan ditt elnätsföretag ersätta dig för din överproduktion i form av nätnytta. Kontakta ditt elnätsbolag för information om ersättningsnivån.
Vid varje årsskifte tar vi fram en rapport där vi jämför antal producerade och sålda kWh kontra antal köpta och förbrukade kWh. Har du producerat och sålt mer än du förbrukat med en maxgräns på 500 kWh, kommer vi att kontakta dig via e-post och meddela att vi sänker ersättningen för nästkommande år. Du behöver sedan meddela oss när din förbrukning och produktion har jämnat ut sig under ett helt år så att vi kan höja din ersättning igen.
Om du ska installera solceller för elproduktion behöver du ha ett produktionsavtal för den el som levereras ut på elnätet. Hos Göteborg Energi finns två avtal med tillhörande villkor som du hittar under våra avtal.
Du kan läsa mer om hur du kommer igång via länken nedan
Vår grundersättning är rent spotpris, detta gäller oavsett storlek på anläggning eller installerad effekt.
Läs mer på vår sida om ersättning.
Nej, Göteborg Energi köper inte elcertifikat från mikroproduktionsanläggningar. Anledningen är att ersättningsnivån för elcertifikat sjunkit såpass mycket att det inte motiverar administrationen. Dessutom har Energimyndigheten introducerat en avgift för att inneha producenternas elcertifikatskonton i Cesarsystemet.
Har du aktiv överföring av elcertifikat sedan tidigare, råder vi dig att avsluta konto och överföring via Energimyndigheten.
Du får information om detta ifrån ditt elnätsbolag. Ta kontakt med dem om det saknas.
Den ersättning du får från oss baseras på spotpriset under den aktuella timman då elen producerats och säljs sedan vidare till oss.
Din slutliga ersättning och det som sedan redovisas på din faktura räknas ut på följande sätt:
Produktionen kl. 14.00 multipliceras med spotpriset kl. 14.00
Produktionen kl. 15.00 multipliceras med spotpriset kl. 15.00
Produktionen kl. 16.00 multipliceras med spotpriset kl. 16.00
Detta fortsätter alla timmar under dygnet och månaden. För att sedan räkna ut den ersättning du slutligen får per såld kWh, dividerar vi spotpriset med din totala produktion.
Exempel:
2,8 kWh x 15.52 öre = 43.456 öre
1,1 kWh x 10.25 öre = 11.275 öre
2,2 kWh x 17.31 öre = 38.082 öre
43.456 + 11.275 + 38.082 = 92.813 öre/6,1 kWh = 15.215 öre/kWh. Detta blir då ditt snittpris per såld kWh.
Ersättningen du får från oss läggs som ett tillgodo och dras av framtida fakturor.
Vill du istället att vi betalar ut ersättningen till ditt bankkonto, kan du registrera dina kontouppgifter genom att logga in via Mina Sidor.
När din produktionsanläggning är i drift och registrerad hos ditt elnätsbolag, kommer de automatiskt att skicka information till oss om du vid produktionsstart är en befintlig elhandelskund hos oss. Det kan ta upp till 4 veckor innan vi får information om din produktionsanläggning från ditt elnätsbolag.
Du behöver därför inte själv teckna ett produktionsavtal, utan detta sker automatiskt.
Från start får du vår grundersättning vilket är rent spotpris per såld kWh. Detta gäller retroaktivt från första kWh du säljer ut på elnätet, du kommer därför aldrig att gå miste om ersättning även om det dröjer tills du får en bekräftelse från oss på ditt nya avtal.
Det viktigaste är att det finns ett tak med tillräckligt bra solläge utan alltför mycket skuggning. För att få ut så många kWh som möjligt är ett lutande tak i söderläge bäst. En anläggning mot öster och väster fungerar också bra, framförallt för att du då producerar el under tider på dygnet när du normalt använder mer el. Norrläge fungerar sämst och är sällan värt att installera en anläggning på. Mycket skuggor av träd eller andra byggnader kan också göra att elproduktionen blir alltför låg för att vara ekonomiskt försvarbar. Du måste också äga din byggnad eller ha tillåtelse att sätta upp panelerna. Idag behövs inget bygglov för solcellsinstallationer så länge panelerna följer husets form. Vissa detaljplanerade områden kräver dock fortfarande bygglov så kolla med din kommun om du är osäker.
Läs mer om hur du undersöker dina förutsättningar för solcellsproduktion hos Energimyndigheten.
Energimyndigheten - har mitt hus rätt förutsättningar för solceller?
Batteriet laddas upp med ström från solcellsanläggningen när husets behov är täckt. Sedan tar systemet energi från batteriet när husets behov överstiger vad som produceras från solcellerna, för att du ska behöva köpa så lite el som möjligt.
Det beror på hur stort batteri du har samt hur mycket energi ditt hus förbrukar.
Det beror på hur ofta du laddar upp och laddar ur ditt batteri. Garantin på batteriet är att det ska ha 80 % batterikapacitet efter 5000 laddcykler.
Ja, det är möjligt. Men det kräver inställningar på batteriet som Göteborg Energi inte hjälper till med.
Batterierna laddas så fort det finns ett överskott av el ifrån dina solceller. Istället för att sälja ut överskottselen på elnätet så går strömmen i första hand till batteriet.
Teoretiskt - ja. Praktiskt - det skulle kräva ett väldigt stort batteri. Med ett batteri kan du utnyttja mer av din egenproducerade el och därmed minska köp av el från elnätet. Ett mer realistisk scenario, beroende på hur stor elförbrukning och hur stort batteri du har, är att du under sommarmånaderna skulle kunna vara självförsäljande vissa dagar eller veckor, förutsatt att det är soligt och att du kan ladda batteriet optimalt.
Ja. Du behöver en hybridväxelriktare.
Om du producerar mer el än du behöver för stunden så kan du antingen sälja ditt överskott eller installera ett batteri för att använda elen när du behöver den. Du hittar mer information om batterier på Elsäkerhetsverkets hemsida.
Läs mer om vilka skatteregler som gäller för dig som är mikroproducent.
Ibland produceras mer el än vad som behövs, till exempel en varm, blåsig och solig vårdag. Och när det produceras mer el än vad som går åt blir priserna ”negativa”. Vad innebär det för dig som är mikroproducent? Det är en fråga som behöver en del resonerande för att besvara, så läs mer i vår artikel.
Tänk på att du är ansvarig för din elanläggning. På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du läsa mer om ditt ansvar.
Från det att vi fått en färdiganmälan tills vi kommer ut till dig för att kontrollera anslutningen tar det vanligtvis 1-2 veckor.
Du kan alltid följa ditt anslutningsärende på Mina sidor.
Vill du ansluta ditt batteri till elnätet behöver din elinstallatör skicka in en föranmälan till oss.
När vi mottagit din kompletta föranmälan registreras den och vi ser över förutsättningarna i elnätet. Förutom kapaciteten i det lokala elnätet så påverkar storleken på din säkring hur mycket ditt batteri kan mata ut på elnätet.
Både ja och nej.
Vi som elnätsbolag klassar ditt hemmabatteri som en produktionsanläggning då ditt batteri kan leverera el ut på elnätet oavsett var denna el producerats. Genom att klassificera batteriet som en produktionsanläggning måste man följa de regler som tillämpas av regleringsmyndigheter. Dessa regler sätter standarder för driften av batterier och att anslutningen till elnätet sker på ett säkert sätt.
Men ett batteri betraktas normalt inte som en produktionsanläggning då batterier vanligtvis används för att lagra energi som producerats av olika energikällor, till exempel solpaneler eller vindkraft. Batteriet är då mer en del av energilagringssystemet än en produktionsanläggning.
Men i relation till elnätet kvarstår att batteriet är en produktionsanläggning, allt för att anslutningen ska ske på ett säkert och kontrollerat sätt.
Tänk på att du måste anlita en auktoriserad elinstallatör om du vill installera hemmabatterier och att din elinstallatör måste skicka in en föranmälan till oss.