GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD
Fåglar på luftledningar, en del av elmarknaden

Miljö och klimat

Miljötillval

När du gör ett miljötillval hjälper du till att snabba på utvecklingen mot en mer hållbar elproduktion samtidigt som du är med och påverkar elens ursprung. Du gör ditt miljötillval när du väljer elavtal eller genom att logga in på Mina sidor och lägga till på ditt befintliga avtal.
 
Genom att bli kund hos oss har du redan tagit ett första steg, alla våra privatkunder får fossilfri el som standard.  

Elens ursprung

Sverige producerar nästintill 100% fossilfri el som vi alla får möjlighet att ta del av. Det gör oss glada. För vi är övertygade om att en hållbar stad börjar i vår vardag. Där vill vi finnas och göra det enkelt för dig att leva mer klimatsmart. 

 
Vårt bästa tips är att välja en elhandelsleverantör som kan hjälpa dig göra smarta val och som värdesätter fler saker än att bara tjäna pengar. Någon du kan lita på och som jobbar för en hållbar framtid. Som oss till exempel. För hos oss på Göteborg Energi är det en självklarhet att arbeta för en klimatneutral stad. Och dessutom går vår vinst tillbaka till Göteborgarna. Bra va? För det är tillsammans vi lyckas bäst. 

Elens ursprung 2023

Diagrammen nedan visar ursprung och miljöpåverkan för den el vi sålt. Det första diagrammet visar vår samlade elförsäljning fördelat på förnybart, kärnkraft och fossilt. Diagram två beskriver ursprunget för el vi säljer till alla våra privatkunder och företagskunder som har ett miljötillval till sitt elavtal. Det sista diagrammet visar ursprunget för den el vi säljer till företag som inte har ett miljötillval till sitt elavtal.

För att garantera elens ursprung genomförs årliga revisioner av auktoriserade och oberoende revisorer som granskar anskaffad kontra såld el. 

Du hittar även information om elens ursprung på din faktura.

Elförsäljning totalt

CO2-utsläpp: 156 g/kWh. Kärnbränsleavfall: 1,1 mg/kWh.

Elförsäljning privatkunder och företagskunder med miljötillval

CO2-utsläpp: 0 g/kWh. Kärnbränsleavfall: 1,3 mg/kWh.

Elförsäljning företagskunder utan miljötillval

CO2-utsläpp: 524 g/kWh. Kärnbränsleavfall: 0,5 mg/kWh.

Mer om elens ursprung

 
Den el vi levererar har vi antingen producerat själva i någon av våra solcellsparker Nya Solevi och Solinavium, något av våra vindkraftsverk eller kraftvärmeverk. Men merparten köper vi in från olika vatten-, sol-, eller vindkraftsproducenter och via den nordiska elbörsen. 

Även om vi i Sverige nästan enbart producerar förnybar och fossilfri el idag finns det några saker om dess ursprung som kan vara bra för dig att känna till. 

  • Oavsett hur elen produceras går den rakt in i samma system och blandas. Vi kallar det energimix. Elen du använder kan alltså inte fysiskt härledas till en solcellspark eller vindkraftverk, utan det är omständigheter som väder, geografiskt läge och efterfrågan som avgör vilken el som just nu kommer ur ditt eluttag. 

  • En ursprungsgaranti är ett digitalt certifikat som säkerställer att lika mycket el som du använder har producerats någon gång de senaste 12 månaderna från det kraftslag du valt.

  • En ursprungsgaranti är giltig i 12 månader och kan säljas inom EU av elproducenten. Handeln med ursprungsgarantier är fristående från själva elhandeln och är till för att du ska kunna få information om var elen kommer ifrån.  

Så, hur kan vi göra en klimatpåverkan på riktigt? Jo, främst genom att använda mindre el! Till exempel med hjälp av vår app. Där kan du följa din förbrukning och du hittar även bra verktyg som Elkollen.
 
Är du nyfiken på att se var elen i Europa kommer från i realtid? 

Kolla här: https://app.electricitymaps.com/zone/SE

Elcertifikat och kvotplikt

Elcertifikatet är till för att öka andelen el som produceras från förnybara energikällor. I förlängningen ska det leda till en bättre miljö. Sveriges elproduktion från förnybara energikällor ökade med 16 TWh mellan 2002 och 2013 tack vare elcertifikatsystemet.

De elproducenter som arbetar med förnybar elproduktion, så som vindkraft och vattenkraft, får ett elcertifikat av staten för varje MWh de framställer. Den myndigheten som ser till att elproducenterna uppfyller kraven som ställs på förnybar elproduktion är Energimyndigheten.

Elhandelsbolagen är beroende av det som kallas kvotplikt. Det innebär att de måste ha elcertifikat i proportion till hur mycket el de levererar. Elproducenter som blir tilldelade elcertifikat av staten säljer dem i sin tur till elhandelsbolagen eller till andra som handlar med elcertifikatet. Kvotplikten, alltså andelen elcertifikat som man måste ha som elhandelsbolag, varierar från år till år.

Genom kvotplikten skapas efterfrågan på elcertifikat och i förlängningen leder det till att  producenterna investerar i förnybar elproduktion i större utsträckning. Det är alltså en miljöstimuleringsåtgärd.

 

 

Natur som gynnas av hållbart arbete

Hållbarhet som ledstjärna

Att arbeta hållbart är en ständigt pågående process inom alla våra ansvarsområden. Läs mer om hur vi bidrar till ett hållbart Göteborg.
icon-closechevron-disc-right