Du har säkert hört talas om fjärrvärme innan och att det är något som värmer våra hem. Men vad är det som gör fjärrvärmen så speciell? Vad är det ens? Och varför använder vi det?
I de flesta städer runtom världen finns inte fjärrvärme. Vill du ha det varmt får du förmodligen göra upp en eld. Eller köpa el från ett företag som förmodligen eldar något fossilt för att producera den el som behövs för att värma ditt hem. Men i Sverige började vi redan på 1940-talet med att använda ett system som innebar att varenda person inte längre behövde värma sin bostad själv, tack vare ett centraliserat system: fjärrvärme.
Vad är det som är så bra med det här systemet? Varför kan inte bara alla ha en värmepump hemma hos sig, så kan vi skippa att gräva ner en massa rör? Jo, istället för att varenda hem ska behöva ha en elektrisk värmepump som värmer upp vattnet för sig, kan några få jättepumpar vara en smartare lösning.
För tänk om vattnet kan värmas på ett enda ställe av spillvärme från raffinaderier eller från sopförbränning? Det är ju energi som annars går till spillo – och det är precis detta som Göteborg Energi gör. Dessutom blir det bättre för konsumenten, tror vi, som annars måste betala en hög kostnad för sin värmepump och kalla in en egen tekniker varje gång pumpen krånglar. Smart, va?