Att börja producera solel var ett lätt beslut och familjen Hilmarsson-Berglund är helnöjd. – Det är enkelt, lönsamt och miljösmart, säger Heidar Hilmarsson.
Familjen Hilmarsson-Berglund bor längst ner på Näset i södra Göteborg. Huset byggdes av Ragnhild Berglunds farfar som var arkitekt och placerade det i perfekt söderläge. Ett klokt val redan på trettiotalet och drygt åttio år senare har familjen – tredje och fjärde generationen som bor här – hittat ännu en fördel med läget. Hela taket som vetter mot söder är täckt av solpaneler.
- Vi har alltid haft ett miljöintresse, säger Heidar Hilmarsson. Redan på nittiotalet installerade vi bergvärmepump och sedan köpte vi andelar i Västanvind, en förening som äger ett vindkraftverk.
Familjen hade till och med tankar på att köpa en egen vindsnurra, men fastnade i stället för solel.
- I höstas gick jag på en av Göteborg Energis solträffar för att få veta mer om hur man producerar egen solel. Träffen var väldigt intressant och rätade ut både praktiska och ekonomiska frågetecken. Och så berättade en producent om sina erfarenheter.
Ett av budskapen på solträffen var att solel är lönsamt oavsett om man får subventioner eller inte. Beslutet blev därför enkelt och sedan gick det undan. Redan i december satt panelerna på plats.
- Allt gick smidigt, säger Heidar Hilmarsson. Det var lite administration i början, men inget oöverkomligt. Och Göteborg Energi var snabba med att byta ut elmätaren, så att vi har en som mäter både produktion och konsumtion. Nu kan man säga att solcellerna är ett självspelande piano.
Familjen kan följa sin produktion via en app och trots att solpanelerna sattes upp mitt i vintern har de redan producerat en hel del el. Överskottet säljs tillbaka med god förtjänst till Göteborg Energi och Heidar Hilmarsson räknar med att elkostnaderna minskar med ungefär 12 000 kronor om året.
- Enligt kalkylen ska vår investering betala sig på 12-15 års sikt och anläggningen har en livstid på minst 30 år. Och så känns det väldigt bra att kunna bidra till det stora miljöpusslet.
– Många är nyfikna. De undrar vad vi tjänar och om det är mycket jobb. Jag kan bara rekommendera dem att själva börja med solel.