Från och med nu kommer vårt rörliga laddpris att följa elpriset ännu bättre för snabbladdning. Vi har fram tills nu haft laddpriser som ändrats en gång per dygn, men framåt kommer vårt rörliga laddpris ha tre priser per dygn, ett dagspris, ett kvällspris och ett nattpris. För dig som laddkund innebär det att vårt laddpris sänks när elpriset på elmarknaden sjunker och att vårt laddpris ökar när elpriset på elmarknaden stiger. Införandet av rörliga laddpriser innebär också att du på eftermiddagen kan se våra preliminära priser för morgondagen.
För oss är det viktigt att våra laddpriser speglar elpriset på den stundtals oroliga elmarknaden. Om priset är högt är det en indikation på att det är ont om el i systemen och vice versa. Samtidigt är det viktigt att notera att spotpriset bara är en del av kostnaden för att ladda. Läs mer om vår prissättning.
Göteborg Energi baserar sitt laddningspris på spotpriset, det rörliga priset för el. Men elpriset, och vårt påslag, är en relativt liten del av hela priset för laddning.
En av de största beståndsdelarna av laddpriset är kostnaden för avskrivningar. Laddapparaturen avskrivs på relativt kort tid, fem år, på grund av att utrustningen slits och att tekniken går fort framåt vilket gör att den snabbt ses som föråldrad.
Dessutom tillkommer nätavgifter, drift- och underhållskostnader, pris för molntjänsten och personalkostnader.
Eftersom elmarknaden är orolig försöker vi justera laddpriset regelbundet, både uppåt och nedåt. I dagsläget får vi liten, eller ingen vinst, på våra laddstationer utan försöker möta våra kostnader och samtidigt hålla en så rimlig prisnivå som möjligt för våra kunder.
Elbil är en investering för miljön, men vad kostar det egentligen att köra en elbil? Vi guidar dig på vägen!
Det första du bör göra är att fundera över hur mycket du kör. Genom att göra en uppskattning av din körning kan du göra en överslagsräkning på vad det skulle kosta för dig att köra elbil. Tänk på att våra beräkningar utgår ifrån milkostnaden och inte räknar med bilens övriga omkostnader. Räkna med att energiåtgången är mellan 1,5 - 3 kWh/10 km. Laddströmmen kan variera i pris beroende på var du har laddat. Energiförbrukningen, och därmed bränslekostnaden, kan också påverkas av följande:
Vid våra stationer har vi uttag för de tre stora standarderna för laddning; CHAdeMO, CCS och Typ2.