Vattenkraftverken lagrar vattnet i stora magasin som fylls på av snösmältning och regn under vår, sommar och höst. El produceras genom att vatten rinner genom en turbin. När vintern kommer och efterfrågan på energi är som störst släpper man successivt i väg så mycket vatten som behövs för att få tillräckligt med el.
Många av de svenska älvarna har vattenkraft, till exempel Lule älv, Indalsälven, Ångemanälven och Ume älv. Det finns drygt 1800 vattenkraftverk i sverige. Störst miljöpåverkan sker när kraftverk, dammar och regleringsmagasin byggs. Stora delar av de svenska vattenkraftverken byggdes under den första halvan av 1900-talet. Idag byggs ett fåtal nya kraftverk.
Klimatpåverkan från driften är marginell med minimala klimatpåverkande utsläpp. Vattenkraften är också kostnadseffektiv, driftsäker och lätt att anpassa efter efterfrågan. Åtta vattenkraftsbolag har bildat vattenkraftens Miljöfond Sverige AB som tar ansvar för att finansiera nödvändiga miljöåtgärder för omställning av vattenkraftsverksamheter i Sverige. Miljöinsatserna skall gynna såväl fiske som turism och lokal utveckling.
Priset för el från vattenkraft är ett tillägg på ordinarie elpris. Kontakta säljare för aktuellt pris.