GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Aktuellt elpris

Vad är det genomsnittliga elpriset för aktuell månad och historiskt? Hur sätts elpriset och vilka delar består det av? På den här sidan får du information om hur elpriset fungerar och analys kring elmarknaden.

Aktuellt timpris

Prisprognos rörligt elpris

Fyra olika elområden

Sverige är indelat i fyra elområden, vilket elområde ditt företag tillhör styrs av var i Sverige ni är placerade:

  • Elområde 1: Norra Sverige som bland annat täcker in orterna Skellefteå och Piteå

  • Elområde 2: Ett område som bland annat täcker in orterna Umeå och Sundsvall

  • Elområde 3: Ett område som bland annat täcker in orterna Gävle, Stockholm, Göteborg, Varberg 

  • Elområde 4: Ett område som bland annat täcker in orterna Falkenberg och Malmö 

För detaljerad karta över elområdena: Här kan du se vilket elområde ni tillhör (extern länk)

Elprisets uppbyggnad 

Elpriset består av flera olika komponenter, här går vi igenom våra olika avtalsformer och förklarar vad som ingår för att du ska kunna förstå delarna i ditt elpris på fakturan bättre.  

Det är bra att bilda sig en uppfattning om hur dessa priskomponenter skiljer sig åt mellan olika avtalsformer och elhandelsbolag. Det hjälper dig att göra ett medvetet val som passar dina behov.

Till varje avtalsform tillkommer en fast avgift per anläggning.

Timprisavtal

Ett timprisavtal baseras på det aktuella spotpriset för varje förbrukad kilowattimme. Avtalet passar dig som har möjlighet att anpassa din elanvändning till när elen är som billigast.

  • Spotpris
    Det aktuella priset för el på elbörsen som sätts timme för timme och varierar mellan Sveriges elprisområden. Fungerar som grund för samtliga timprisavtal på marknaden och är samma för alla elhandelsbolag. Med timprisavtal betalar du utifrån ditt unika förbrukningsmönster. 

  • Rörliga kostnader
         Elcertifikatsavgift:
    Lagstadgad avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag, men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
         Handels- och myndighetsavgifter: Speglar de kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part. 

  • Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.

Rörligt avtal (månadspris)

Med ett rörligt månadspris betalar du ett elpris som varierar beroende på marknadspriserna. Priset varierar månad för månad och passar dig som vill använda elen när du vill på dygnet.

  • Medelspotpris: Ett medelvärde av månadens alla spotpriser på elbörsen för respektive elområde, det betyder att elpriset du betalar speglar marknadens utveckling. Medelvärdet är oviktat, vilket innebär att varje enskild timmes spotpris väger lika mycket. 

  • Rörliga kostnader
         Elcertifikatsavgift:
    Lagstadgad avgift för alla elanvändare som syftar till att stödja utbyggnaden av förnybar elproduktion i Sverige. Elcertifikatsavgiften tas ut av alla elhandelsbolag, men priset kan skilja sig åt beroende på när och hur elcertifikaten köptes in.
         Handels- och myndighetsavgifter: Speglar de kostnader som vi som elleverantör har för att köpa och sälja el, t.ex. avgifter till Svenska Kraftnät, elbörsen Nord Pool, och balansansvarig part.
         Profilkostnad (volymviktning): Eftersom medelspotpriset inte tar hänsyn till när på dygnet elen faktiskt förbrukas, gör det att vår verkliga kostnad för inköpt el från elbörsen i regel blir högre än medelspotpriset. Detta eftersom många kunder förbrukar mer el när priset är högre, till exempel på morgon och kväll. Profilkostnaden är alltså en justering för att hantera skillnaden mellan medelspotpriset och den faktiska kostnaden för inköp av el från elbörsen. 

  • Påslag: Avtalat påslag i öre per kilowattimme som vi som elhandelsbolag har för att sälja el till dig som kund.

Fast avtal

Med ett fast avtal har du ett bundet elpris under hela avtalets längd. Det passar dig som vill ha en trygghet i att priset inte kommer förändras. 

Fast elpris - Ett avtalat fast pris per kilowattimme som gäller för en bestämd tidsperiod. Det fasta elpriset innebär att ditt elpris är låst under hela avtalsperioden, oavsett hur priserna på elbörsen förändras. I det fasta elpriset är kostnad för el, elcertifikatsavgift, handels- och myndighetsavgifter och påslag inkluderat.

Har du frågor eller funderingar? Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta ett avtal som passar just era behov!

Elpriset december 2024

Månaden inleddes med låga spotpriser, men runt mitten av månaden blev det en märkbar ökning. Därefter stabiliserades priserna på en mer normal nivå, för att sista veckan sjunka till låga nivåer i hela Sverige.
 

Anledningen till de höga priserna var att kyligare väder sammanföll med starkt avtagande vind. I Tyskland användes begreppet dunkelflaute flitigt vilket syftar på en tidsperiod där vindkraft och solkraft samtidigt producerar på väldigt låga nivåer vilket var precis vad som hände där vissa perioder i november. När vindkraftsproduktionen producerar på låga nivåer så blir mer kostsamma produktionsslag prissättande. I Tyskland är det först och främst gas- och kolkraft där marginalkostnaden ligger på en mycket högre nivå som tar vid när blåsten avtar. Stora uttag ur gaslagren i samband med detta bidrog till ökande gaspriser vilket i sin tur ökar marginalkostnaden för elproduktion med gaskraft. När blåsten samtidigt avtar i Norden så sprider sig dessa priser på kontinenten även hit. Under november månad hade också två finska kärnkraftverk problem vilket bidrog till högre priser.Det ledde också till mycket volatila priser med stora variationer mellan olika dygn och olika timmar inom dygnet.
Den hydrologiska balansen (måttet på tillgänglig vattenkraft i vattenmagasin, snö och grundvatten jämfört med normalår) är fortfarande mycket god i Norden vilket motverkar ytterligare uppgång av priserna i Norden.
Svenska Kraftnät införde i slutet av oktober en ny kapacitetsberäkningsmetod, flödesbaserad kapacitetsberäkning. Det är fortfarande för tidigt att dra säkra slutsatser av vad detta inneburit för priserna i Nordens olika prisområden men en effekt som är tydlig är att priset i SE1 under november låg på en högre nivå än SE2 vilket inte varit fallet tidigare.

 

Prishistorik för rörligt elpris

Här kan du se utvecklingen för rörligt elpris. Priserna är det volymvägda rörliga elpriset för de fyra olika elområdena per månad inklusive handelskostnader och Svenska kraftnätsavgifter. Här visar vi löpande prisutvecklingen de senaste 12 månaderna. 

Om du håller muspekaren över diagrammet får du exakta prisuppgifter för respektive elområde och månad.

Prishistorik för rörligt elpris (rakt månadsmedelpris)

icon-closechevron-disc-right