René Jörgensen, Supply Chain Director, förklarar att det handlar om en allt starkare klimatmedvetenhet i samhället.
- Konsumenterna ställer mer krav idag, vilket ger oss mer kraft och mandat att motivera omställningen till en mer hållbar snacksproduktion. Vi gynnas alla av att tänka klimatsmart, menar René.
- Vi vill att våra konsumenter ska äta våra snacks med gott samvete och även känna att de producerats på ett bra sätt, fyller Ingela Fondin i, miljö & CSR-ansvarig vid Estrella.
Göteborg Energi och Estrella har samarbetat sedan snacksföretaget flyttade till Angered år 1983. Under 2008 köpte de in en panna för naturgas för att driva sin chipsproduktion, men först efter nio år fanns det kapacitet på marknaden att kunna köpa biogas för Estrellas behov. Sedan 2017 drivs anläggningens samtliga pannor för chipsproduktion av biogas.
- I samband med att vi tecknade avtalet ställde vi om och har nu 80 % förnybar energiproduktion. Vi har minskat utsläppen av växthusgaser med 93 % sedan 2017 och vi jobbar hårt för att minska de sista procentandelarna för att nå vårt mål 2020, förklarar Ingela.
I och med Estrellas långa samarbete med Göteborg Energi fanns sedan tidigare goda kontakter som kunde bistå med avtalsutformningen och ge rimliga villkor.
- Vår spetskompetens ligger i att tillverka goda snacks, inte att hålla koll på energimarknaden. Men det har Göteborg Energi – och de ger mer än gärna stöd till oss, berättar René.
Medvetenhet om hållbarhet är dock något som delas, bolagen emellan.
- Vi vill producera de mest hållbara snacksen i Sverige. Så det känns tryggt att jobba med Göteborg Energi som delar vår vision om ett mer hållbart samhälle, avslutar René.
*Att vara CO2 – netural innebär att man gör insatser för att balansera sitt utsläpp av koldioxid – den vanligaste växthusgasen – så att man i slutändan får noll-netto. Detta kan ske genom exempelvis energieffektivisering, byte av energikällor eller klimatkompensering. Estrella jobbar med alla tre.
Estrella