Exempel på verksamheter som kan leverera effektflexibilitet är:
Aggregatorer, batterier, elbilsladdare, reservkraft, kyl-/frysanläggningar, industri och större fastighetsägare.
Det finns flera produkter så att ni kan välja lösningen som passar just ert företag.
Effekthandel Väst är en lokal flexibilitetsmarknad på NODES marknadsplats. Förutsättningarna för att ert företag ska kunna bli en flexibiltetsresurs på Effekthandel Väst är:
Företaget är elnätskund hos Göteborg Energi eller Mölndal Energi.
Delar av verksamheten kan justeras tillfälligt, utan att verksamheten påverkas.
Ni ska kunna erbjuda minst 0,05 MW flexibilitet och en uthållighet på 1–2 timmar åt gången under perioden nov-mars.
Alla flexleverantörer behöver bli godkända innan de kan delta på Effekthandel Väst.
Här hittar du statistik från tidigare handelssäsonger.
Kontakta oss om du är intresserad så pratar vi mer!
Behoven av att köpa effektflexibilitet är som störst kalla, mulna och vindstilla vardagar i perioden november-mars, under morgonen och sen eftermiddag/tidig kväll.
Ert företag blir förvarnat i god tid. Avrop från dig som leverantör görs oftast minst en dag i förväg.
Kunder som vill tillgängliggöra effektflexibilitet har även möjlighet att sälja vidare sin flexibilitet till en av Svenska kraftnäts marknader för balansering. Vi erbjuder våra elhandelskunder inom Göteborg Energis och Mölndals Energis nät möjlighet att sälja flexibilitet mot Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad.
Lösningen för dig som vill vara aktiv och lägga bud på timbasis. Ersättning för matchat bud.
Du som kan planera din verksamhets effektuttag får ersättning för att vara tillgänglig. Kontrakt över längre tid som dagar, veckor, månader eller säsong (nov-mars). Tillgänglighets- och aktiveringsersättning utgår. Köp av tillgänglighet till bud.
Passar dig som vill delta på ett enkelt och smidigt sätt med minimal administration. Kontraktsbaserat där du sänker ert effektuttag till en bestämd nivå under specifika timmar och får löpande ersättning.
Här beskrivs några prisexempel utifrån fyra olika kategorier av aktörer som deltagit på Effekthandel Väst.
Vi köper flex genom att sätta ett maxtak på hur mycket effekt laddarna kan mata ut specifika timmar. Hur mycket effekt som begränsar och under vilka timmar kan väljas. (Max usage)
Privatpersoner kan vara med genom en aggregator.
Prisexempel: 10 laddare á 22 kW som styrs ned 50% av maxeffekt 4h/dag skulle per vinter generera ungefär 55 000 SEK i ersättning.
Vi köper effekt genom att köpa tillgänglighet vissa timmar per dag och aktiverar sedan batterierna vid behov. (Long Flex)
Privatpersoner kan vara med genom en aggregator.
Passiv ersättning ges varje dag även om batteriet inte behöver aktiveras
Aktiv ersättning ges varje gång batteriet behöver användas
Prisexempel: 1 MW batteri skulle per vinter generera ungefär 250 000 SEK i passiv ersättning. Aktiveringsersättning beror på nätets belastning och kommer variera men antas i genomsnitt vara i ungefär samma storleksordning som den passiva ersättningen.
Deltagande på Effekthandel Väst kan smidigt kombineras med deltagande på Svenska kraftnäts nationella stödtjänstmarknad (FCR-D). Behovet av effekthandel är störst kalla, mulna och vindstilla vinterdagar. Genom att delta på båda marknaderna kan du ytterligare öka inkomsten på ditt batteri.
Vi köper flex genom att sätta ett maxtak på hur mycket effekt du kan använda vissa timmar när det passar din verksamhet och elnätets behov. Hur mycket du begränsar och vilka timmar väljs i samråd med nätbolaget. (Max usage)
Prisexempel: Industri som vanligtvis förbrukar 1 MW som under 4 timmar/dag begränsar detta till max 0.5 MW under vintern skulle få en ersättning runt 250 000 SEK.
Om du äger eller styr reservkraft av alla storlekar i Göteborg eller Mölndal
Nätägaren köper tillgänglighet vissa timmar per dag och aktiverar sedan reservkraften endast vid nödfall. (Long flex)
Leverantören får passiv ersättning varje dag även om reservkraften inte behöver aktiveras och får aktiv ersättning varje gång reservkraften behöver användas. Aktiveringsersättningen kommer också att täcka dina bränsle- och personalkostnader.
Prisexempel: 1 MW reservkraft skulle per vinter generera ungefär 200 000 SEK i passiv ersättning.
Hur stor aktiveringsersättningen är beror på nätets belastning och kommer variera men antas i genomsnitt vara ungefär dubbelt så mycket som den passiva ersättningen per vinter.
Energimarknaden ställer om och förutsättningarna för kraftsystemet i Västsverige förändras. Snabbt.
Elbehovet i Göteborg växer kraftigt. Till 2035 ska motsvarande ett nytt Malmö flytta in. Samtidigt som varje enskilt företag ställer om för att klara utmanande klimatmål. En ökad elektrifiering i kombination med mer förnybar elproduktion ställer högre krav på tillgänglig eleffekt. En av lösningarna stavas flexibilitet – där ditt företag är en viktig pusselbit och kan bidra till en hållbar energiomställning lokalt.
I Göteborg finns Effekthandel Väst. En lokal flexibilitetsmarknad ger oss möjlighet att tillsammans med våra kunder frigöra kapacitet vid behov i det lokala elnätet. På marknadsplatsen kommer vi som elnätsbolag köpa effektflexibilitet av elnätskunder för att tillsammans skapa ett mer flexibelt elnät och undvika effekttoppar.
Konkret innebär effekthandeln att kunder tillfälligt drar ner sin elanvändning alternativt höjer sin produktion av el för att minska belastningen på elnätet. Du som elnätskund kan erbjuda flexibilitet, vilket öppnar upp nya intäkter för ditt företag.
Tillsammans skapar vi ett smartare och flexibelt elnät och ditt företag blir en viktig del i energiomställningen som möjliggör fortsatt utveckling av Göteborg. Lokala marknader för flexibilitet bidrar också till att öka leveranssäkerheten i dag och i morgon.
Vill du veta mer om Effekthandel Väst? Tveka inte att kontakta oss så pratar vi mer!
En handelsplats där elnätsbolag och elnätskunder jobbar tillsammans för att skapa en balans i det gemensamma elnätet. Göteborg Energi Elnät köper effektflexibilitet av anslutna elnätskunder.
Den kund som har flexibilitet och vill sälja det till elnätsbolaget blir en flexleverantör. Som elnätskund kan du bli flexleverantör och sälja plats i elnätet när du inte har behov av den. Du tjänar alltså pengar på din kapacitet samtidigt som du hjälper till att säkerställa elnätsdriften inom ditt elnätsområde.
Företag eller elproducenter kan bli flexleverantörer. Det innebär att du erbjuder Göteborg Energi Elnät att köpa din effektkapacitet för att skapa bättre balans i elnätet när det behövs. För elanvändaren handlar det om att avstå eller minska elförbrukningen och för elproducenten att starta elproduktion.
Som privatkund kan du delta på marknaden via en aggregator. En aggregator är en marknadsaktör som kombinerar ett flertal kunders elanvändning eller elproduktion för försäljning, köp eller auktionering på organiserade energimarknader.
Man säljer sin förmåga att vissa kritiska timmar antingen begränsa sin konsumtion av el eller att öka sin produktion av el.
Genom att erbjuda flexibilitet ökar man chansen till egna nya intäkter och bidrar dessutom till att vi kan använda elnätet ännu mer effektivt i stället för att vänta på att elnätet ska byggas ut.
Att ert företag har resurser att sänka er elförbrukning eller höja er produktion med minst 0,05 MW under vissa kritiska timmar.
Handeln av flexibilitet sker på en digital marknadsplats som opereras av NODES där både flexleverantör och elnätsbolag kan lägga ut och förhandla om bud.
När ett bud antagits mellan två parter ska flexleverantören leverera flex enligt överenskommelsen. För att säkerställa att flex har levererats enligt budets detaljer jämförs faktiska mätdata för timmen ifråga mot en baseline (ett referensvärde för förväntad förbrukning eller produktion). Om avräkningen stämmer betalar elnätsbolaget ut ersättning.
På marknadsplatsen publicerar både köpare (Göteborg Energi Nät) och säljare/flexleverantör (kund) de bud man har i form av volym, vilken/vilka timmar och pris. Förhandlingen sker i form av budgivning där köpare och säljare kan justera sitt eller sina bud. Om bud matchas sker ett avrop.
Det görs i efterhand efter varje avropstimme när mätdata jämförs med ett referensvärde (baseline) för förväntad förbrukning eller produktion.