Venkata Koneru kände sig helt klart nöjd med sitt besök till Göteborg Energis BRF-kväll. Han hade fått exakt vad han kommit för: info om solenergi och laddningsmöjligheter.
BRF Byabacken ligger i Lundby på Hisingen och är, enligt Venkata, granne med en kyrkogård från bronsåldern. Bostadsrättsföreningen jobbar däremot med att hänga med i tiden genom att digitalisera sig.
- Vi datoriserar allting. Innan hade vi protokoll och kontaktuppgifter bara på papper, förklarade Venkata.
Venkata, som suttit med i styrelsen i cirka ett år, berättade att han ansvarar för tekniska frågor inom föreningen, vilket förstås gjorde BRF-kvällens tema extra aktuellt för honom.
Rubriken ”Hållbara tekniklösningar” kan man sammanfatta BRF-kvällens föreläsningar med. Först ut talade Daniel, en styrelsemedlem från bostadsrättens Skytteskogen, med hemvist i Masthugget. Föreningens engagemang för hållbara lösningar gjorde att de vannGöteborg Energis pris för energieffektiviseringsåtgärder vid Bostadsrättsmässan i Göteborg 2018.
- Att skaffa solceller är lite som att ha ett grönsaksland, berättade Daniel, med hänvisning till föreningens egna odlingslotter.
- Man börjar lite smått och kan expandera i sin egen takt. I framtiden kanske vi dessutom kan lagra elen så att vi kan undvika att dra ström när det är effektbrist. Vi har många äldre byggnader som drar mycket energi, därför behöver vi hushålla med elen. Det blir både en miljöfråga och en kostnadsfråga.
- Varför är solceller så populära?, var frågan som Rebecca Palmgren, produktspecialist på sol, inledde sin presentation med.
Hon besvarade den retoriska frågan med att nämna några av de tekniska fördelarna, så som att solcellspaneler inte har några rörliga delar, vilket minskar risken för att de kan gå sönder.
- Men det viktiga är förstås att elen man producerar är bra för klimatet och att man kan få kostnadsfri el på sikt. På så vis slipper man som förening att fundera lika mycket på hur elpriserna kommer se ut om några år. Har man rätt förutsättningar som förening så kan det alltså vara en god affär att skaffa solcellspaneler, summerade hon.
Aftonens sista talare var Martin Bramsved, en av Göteborg Energis experter på elbilsladdning. Han talade om den starka tillväxten inom den svenska elbilsmarknaden och berättade att statistiken pekade på att om sex år kommer var femte bil som rullar på stadens gator att vara en elbil eller hybrid.
På frågan om varför föreningar skaffar elbilsladdning gav Martin fyra anledningar.
Med tanke på prognosen menar många att det bara är en tidsfråga till BRF:er måste skaffa elbilsladdare. Frågan är när man ska skaffa laddare och hur många?
Folk vill ladda sin bil när den står parkerad över natten, gärna i anslutning till hemmet.
Det höjer BRF:ens värde och tillika dess bostadsrätters.
Att ladda i vanliga vägguttag skapar vissa risker då dessa uttag oftast inte är byggda för att hantera de kraftiga effekter som elbilarna kräver.
Efter Martins presentation rundades aftonen av med en middag. Venkata Koneru vid BRF Byabacken stannade kvar för att äta och fika, men han passade även på att ställa några frågor till Rebecca, bolagets produktspecialist på sol. Säljarna vid Göteborg Energi som agerar kontaktpersoner till bostadsrättsföreningarna dröjde även kvar i foajén och fick ta del av tankar, frågor och funderingar från de olika föreningarna.
Venkata var en av de sista besökarna som lämnade Göteborg Energis kontor denna afton, men trots det var han pigg på att dela med sig av sina synpunkter innan han begav sig hemåt mot Lundby.
- Det var en ganska fin kväll och den var väldigt informativ. Nu har vi fått de kontaktuppgifter som vi behövde och vi kommer att spara dem till senare, förklarade han.