Elnätet blir trängre och trängre. Det finns mycket du som företagare kan göra i just din verksamhet för att bidra till denna kapacitetsutmaning. Vi reder ut begreppen och delar med oss av våra bästa råd.
I en verksamhet – en butik, en fabrik, en skola, ett kontor eller vad det än må vara - använder man sig självklart av el. Ofta mycket el, och ibland mycket el samtidigt. Det är detta som kallas effektuttag, hur mycket el din verksamhet använder på en och samma gång.
Självklara exempel i din verksamhet som drar mycket effekt är maskiner, kylar och fordonsladdning men tänk på att även ventilation och uppvärmning påverkar företagets effektuttag.
Har verksamheten ett högt effektuttag används många el-intensiva maskiner samtidigt. Har många högt effektuttag samtidigt får vi effektbrist, det betyder att elnätets leveransförmåga inte räcker till för att överföra all den el som behövs vid den aktuella tidpunkten. Det är just detta vi tillsammans måste få bukt med för att klara utmaningen, att det blir allt fler som ska dela på elnätet.
Energi Hur mycket el som används inom en specifik tidsperiod, till exempel en timme.
Effekt Hur mycket el som används som mest vid ett och samma tillfälle.
Effekttopp En effekttopp visar det tillfälle då man använder mycket el på en och samma gång. Effektavgiften i er verksamhets elnätsavgift baseras på medeltalet av era tre högsta effekttoppar varje månad, fördelat på tre olika dygn.
Om företaget har flera prylar eller maskiner som använder mycket el samtidigt så blir effekttoppen högre. Om företaget däremot sprider ut användningen mer jämnt över dygnet, så blir effekttoppen lägre. Energianvändningen totalt sett blir densamma.
Kapacitetsutmaningen Göteborg Energi prognostiserar en ökning av elbehoven i kommunen med omkring 600 MW fram till år 2035, lika mycket effekt som används i hela Malmö vid en och samma tidpunkt en kall vinterdag. Det för med sig att Göteborg och hela Västra Götaland står inför en kapacitetsutmaning. Läs mer om kapacitetsutmaningen och dess följder för elektrifieringen och tillväxten.
Det finns ett antal enkla och smidiga sätt för en verksamhet att minska sitt effektuttag och därmed bidra till ett mer hållbart samhälle. På köpet kan man även spara en slant.
Logga in på Mina Sidor, och titta på ert uttag och profil. Här hittar du en nulägesanalys av hur er verksamhet använder elen, och när. Ni kan få nyttig kunskap och kanske en del aha-upplevelser. Här kan du se det högsta effektuttaget som ni betalar för per månad.
Via ovan analys kan ni också identifiera företagets baslast.
Baslast innefattar den energianvändning eller effekt som ligger mer eller mindre som en jämn belastning hela dygnet. När man ser på energieffektiviserande åtgärder ger de stor energibesparing då åtgärder sparar på samtliga dygnets timmar. Det gäller till viss del även för effekt, dvs sänks baslasten sänks även effekttoppar. Exempel på baslaster är fastighetsenergi som cirkulationspumpar, viss del av ventilation. Även en del verksamhetsrelaterad energi som servrar med mera kan räknas hit. Baslasten varierar över året och är ofta högre under årets kallaste månader, november till mars.
Inventera vilka delar i er verksamhet som använder mycket effekt.
Frågor att ställa sig:
Kan vi stänga av något under en kortare tid under dagen?
En kylanläggning kanske inte måste vara påslagen dygnets alla timmar?
Kan något som går på automatiskt förläggas till natten i stället för dagen?
Kan vissa moment i en industri förläggas till natten?
Kan vi starta upp verksamhetens maskiner sekventiellt, för att på så sätt minska på effektuttaget?
Kan vi justera inomhustemperaturen? Antingen under alla dygnets timmar eller styra ner temperaturen när verksamheten inte är igång.
Kan vi justera ner ventilationen– under alla dygnets timmar eller styra ner när verksamheten inte är igång.
Ni tjänar på att sprida ut effekten över dygnet, samtidigt som ni bidrar till att fler faktiskt får plats i elnätet.
Utöver att hitta var effekttopparna i verksamheten finns, lägg er tid på att också hitta sätt att energieffektivisera. Här är några tips:
Ventilation, kylning och värme förbrukar mycket energi. Därför kan man spara energi på att reglera så att dessa bara är på när kontoret är öppet. Har ni värme i trappsteg, marken eller i stuprör är det viktigt att den stängs av när vintern är över. Se över era kontrollsystem för värme och ventilation så att de är rätt inställda.
Det finns risk att ventilationsaggregat och ventilationskanaler inte är helt lufttäta. Ett läckage innebär att fläktarna måste arbeta mer, vilket i sin tur ger högre energikostnader. Den varma luften kan dessutom komma att värma upp delar av byggnaden som inte behöver det.
Inomhustemperatur Varje extra grad innebär att det går åt fem procent mer värmeenergi. Personer, belysning, datorer och solens instrålning genererar värme och under vintern bör temperaturen i vistelsezoner i kontor inte vara högre än 23 grader.
Sänk temperaturen i garage, trapphus och förråd I utrymmen där människor inte vistas länge behöver det inte vara så varmt. Finns det möjlighet bör man sänka temperaturen i sådana utrymmen. Men var noga med att inte helt stänga av värmen under uppvärmningssäsong då finns det risk att ledningar fryser sönder.
Belysning står för ca 20 % av energianvändningen i ett kontor enligt Energimyndigheten så hur den används kan vara värt att titta lite extra på. Finns det belysning som ni kan stänga av eller reglera med tidstyrning och rörelsedetektorer? Är det släckt i alla rum under nätter och helger samt även i förråd, garage och korridorer?
Se över termostaterna på elementen Termostaterna på elementen är bra att se över tillsammans med spindeln som de sitter på, då den kan fastna. Termostaten är sist i ledet och ska på plats se till att elementet levererar rätt mängd värme för att hålla temperaturen som är inställd på termostaten. Generellt sett håller en termostat mellan 10-15 år.
Isolering sänker inte bara energin; det hjälper även att få ner effektbehovet. Vinden, ytterväggar och fönster är något att se över. Att göra en översyn på hur vinden är isolerad har generellt en mycket bra effekt i förhållande till kostnaden. Budgetvarianten för fönster är att se över så att inte fönsterna läcker i kanter.
För att minska värmeförlusterna från varma ledningar i fastigheten är det bra att isolera dem. Finns det redan isolering, kontrollera statusen på den och se om den behöver bytas ut eller kompletteras. Kolla även rördragningar i schakt, i källare och på vind för att vara säker på att alla rör är isolerade.
Ett verktyg som din verksamhet kan använda för att styra och automatiskt få kontroll över ditt effektuttag är lastbalansering.
Lastbalansering är ett samlingsbegrepp för funktioner som balanserar tillgänglig el så att flera apparater i din verksamhet kan vara i gång samtidigt – men på lägre effekt. Den ser alltså till att ni inte använder mer effekt än er valda effektgräns tillåter. Det innebär även att företaget kan använda flera maskiner samtidigt utan att riskera strömavbrott, att verksamheten överskrider den fysiska säkringsstorleken.
En effektvakt är en typ av lastbalansering som kan monteras i din verksamhet.
Med energilagring kan man flytta effektuttag från elnätet till andra delar av dygnet, när elnätet inte är lika belastat. På så sätt hanterar ni företagets effekttoppar med hjälp av ett energilager. Den totala energianvändningen blir densamma, men effektuttaget från elnätet jämnas ut över fler timmar.
Batterierna kan användas för att jämna ut effektuttaget under dygnet. Då laddas batteriet nattetid med el från elnätet för att sedan minska effekttopparna under elnätets mest belastade timmar.
För att ytterligare sänka verksamhetens kostnader och tjäna pengar på att flytta er effekt, kan ni vända er till Effekthandel Väst. Effekthandel Väst är en marknadsplats för effektflexibilitet.
Läs mer om Effekthandel Väst och hur du gör för att gå med.
Verkar det krångligt eller svårt att gå igenom alla steg? Det finns stöd och hjälp att få av många aktörer på marknaden. Men ni kommer även en lång bit på vägen bara genom att hålla koll på ert effektuttag och på så vis nå en ökad medvetenhet. Tillsammans klarar vi kapacitetsutmaningen!