Under rubriken Så blir vi hållbara ihop diskuterar vi aktuella samtalsämnen med branschkollegor och experter i en serie webinar. Här har vi samlat inspelningarna från dessa tillfällen så att du kan se dem i efterhand.
Tvingar CSRD fastighetsägare att bromsa elektrifieringen?
Företagen inom EU ska redovisa sitt hållbarhetsarbete: hur de påverkar miljön, hur de arbetar med sociala hållbarhetsfrågor och hur de motverkar korruption. Tack vare det nya EU-direktivet CSRD – Corporate sustainability reporting directive, får företagen inte längre själva välja hur transparenta de vill vara – de måste visa hur hållbara de är. Och när alla redovisar enligt samma mall, ska det bli lättare att jämföra dem.
Bli leverantör på Effekthandel Väst – få nya intäkter och stöd lokal omställning
Är ditt företag en industri, en aggregator eller större fastighetsägare? Förfogar du över till exempel elbilsladdare, kyl-/frysanläggningar, batterier eller reservkraft? Som leverantör till Effekthandel Väst kan ditt företag göra en samhällsviktig insats lokalt, här i Göteborg, samtidigt som ni kan tjäna pengar utan att verksamheten påverkas. Som leverantör kan du välja mellan olika produkter som passar dina förutsättningar.
Från ekosystemtjänster till affärsnytta - Göteborgs biologiska mångfald
Just nu befinner vi oss i vad som brukar kallas för det sjätte massutdöendet av arter på vår planet. Frågan om biologisk mångfald är därför en av de mest akuta frågorna för människan att lösa i närtid. Hur hotade är egentligen arterna i vår del av världen? Hur kan vi förbättra den lokala biologiska mångfalden, och vem tjänar på att göra jobbet?
Hur löser vi kapacitetsutmaningen?
Svenska Kraftnät har inlett arbetet för att stegvis förstärka stamnätet i Västra Götaland fram till 2035. Men processen sker inte i samma takt som elbehovet ökar. För att minska risken för effektbrist har Göteborg Energi utvecklat en rad åtgärder, som alla kräver att vi arbetar tillsammans. Elnätsägare, kunder och andra samhällsaktörer måste ta gemensamt ansvar och hitta nya, effektiva arbetssätt.
Det finns alltså lösningar på kapacitetsutmaningen. Men vad krävs för att vi som stad fullt ut ska kunna ta vara på de möjligheter som skapas?
Energigemenskaper - utmaningar och möjligheter
I ett försök att öka delaktigheten och takten i omställningen av energisektorn har vi inom EU skapat nya möjligheter för människor och företag att gå samman för att investera i egna anläggningar för elproduktion och smartare elanvändning.
I en allt oroligare värld lockar visionen om mer självständighet och mindre utsatthet för volatila elpriser. Men leder energigemenskaperna verkligen oss rätt? I detta webinar ska vi undersöka både vilka möjligheter energigemenskaper öppnar, men också riskerna som de medför. Hur använder vi energigemenskaper på bästa sätt?
Ett klimatneutralt Göteborg - hur ska det gå till?
Göteborg har skrivit under Klimatkontrakt 2030, och dessutom blivit en av 100 utvalda städer i EU:s satsning på klimatneutrala städer. Det innebär att vi ska vara en förebild för andra, visa vägen för den kraftfulla omställning som måste ske här och nu. Så vad betyder allt det här för Göteborg? Vilka åtgärder planeras, och hur kommer göteborgare och göteborgska företag att involveras i arbetet?
Hur säkrar vi energiförsörjningen för ett konkurrenskraftigt Västsverige?
Göteborg Energi vill se mer vindkraft etableras för att möta de västsvenska företagens behov. Stora satsningar på vindkraft innebär större konkurrenskraft och lägre elpriser för alla. Det är viktigt för framtiden och måste ske nu!
Kriget och energikrisen - vad kan vi göra?
Situationen i Ukraina hotar vårt välstånd men ger oss nya möjligheter att snabbt ställa om energisystemet. Vad innebär det? Vilka åtgärder planerar EU för att så fort som möjligt bli kvitt sitt beroende av rysk fossil energi? Vad kan Sverige bidra med i denna strävan, och hur ska västsvenska företag agera?.
Med flexibilitet skapar vi balans
Att bygga ut elnät tar tid. Flexibilitet gör att vi använder elnätet ännu mer effektivt och är ett verktyg för att möta den snabba utveckling som sker. Mer kan elektrifieras och behovet av att bygga ut elnätet minskar, vilket är bättre för alla.
Webinar 28 april 2022.
Hur möter vi den digitala utmaningen?
Hur kan vi göra våra datacenter mer hållbara, och vad är hållbara energilösningar för dem? Hur kan vi skapa symbios mellan olika aktörer för att nyttja energin maximalt? Hur garanterar vi driftsäkerhet, och hur skyddar vi oss mot hackerattacker? Och vad ska man som företag tänka på i allt detta?
Webinar 31 mars 2022.
Höga elpriser sätter fart på nya lösningar
När vi går mot alltmer förnybar elproduktion blir det större skillnad mellan när elen är billig, och när den är dyr. Det här skapar osäkerhet för företagen, men har också gett skjuts åt utvecklingen av olika lösningar för energilagring som kan minska prisskillnaderna, såsom batterier, vätgas och bränsleceller.
Webinar 27 januari 2022.
Effektfrågan - klimatomställningens nya utmaning
Elanvändningen väntas fördubblas de kommande tio åren. Därför krävs nya, smarta lösningar och – inte minst – nya typer av samarbeten! För många företag handlar effektfrågan om ren överlevnad: Att säkra upp sitt effektbehov blir en nödvändighet för att kunna expandera och utvecklas. I förlängningen är frågan helt central för stadens fortsatta konkurrenskraft.
Webinar 2 december 2021.
Grönare städer och klimatpositiv fjärrvärme med biokol
Har du koll på alla vinster det ger att producera och använda biokol? I en stadsmiljö kan det skapa stora fördelar både för klimatet och för dem som bor i staden. Webinar 7 oktober 2021.
Hur kan bioaska minska klimatpåverkan från fastighetssektorn? Att skapa bördigare jord har varit askans främsta bidrag till mänskligheten. Men kan dessa rester från skogen spela ännu en viktig roll genom klimatpositiva insatser inom fastighetssektorn?
Webinar 6 maj 2021.
Vilken hållbarhetscertifiering - och varför? BREEAM, Svanen eller Miljöbyggnad är några av de många hållbarhetscertifieringar som finns att välja bland. Men vilken är mest relevant för din verksamhet och vilken ger din organisation mest värde i ert hållbarhetsarbete? Webinar 15 april 2021.
Hur påverkar EU:s nya taxonomi Göteborg? Hur hållbart är Göteborg? Det omdebatterade förslaget till taxonomi från EU-kommissionen – en klassificering av miljömässigt hållbara investeringar – kan förändra förutsättningarna för många företag i Göteborg. Men kommer det att bli mer hållbart? Webinar 4 mars 2021.
Hur laddar vi för framtiden? Vill ditt företag kunna erbjuda elbilsladdning till boende och anställda? Funderar du och dina kollegor på hur ni ska gå till väga och vad in ska tänka på? Webinar 4 februari 2021.
Hur klimatsmart är en satsning på elektrifiering - egentligen? Hur tillverkar man chips på ett hållbart sätt och är det en självklarhet att vi ska elektrifiera samhället? Webinar 21 oktober 2020.
Hur skapar vi hållbarhet genom samarbete? Hur kan vi tillsammans hjälpas åt med att göra Göteborg till en mer hållbar stad? Webinar 14 oktober 2020.
Mindre avfall och klimatpåverkan - hur gör vi nu? Hur gör Platzer för att energieffektivisera och vilken påverkan har ursprungsmärkt el egentligen på klimatet? Webinar 7 oktober 2020.
Företagen inom EU ska redovisa sitt hållbarhetsarbete: hur de påverkar miljön, hur de arbetar med sociala hållbarhetsfrågor och hur de motverkar korruption. Tack vare det nya EU-direktivet CSRD – Corporate sustainability reporting directive, får företagen inte längre själva välja hur transparenta de vill vara – de måste visa hur hållbara de är. Och när alla redovisar enligt samma mall, ska det bli lättare att jämföra dem.
Det är i grunden bra. Men det finns stora utmaningar i att jämföra företag i olika branscher, i olika länder, utan att ta hänsyn till lokala förutsättningar. För svensk del medför direktivet en rad problem, eftersom vårt energisystem, med mycket fjärrvärme som återvinner energi, skiljer sig från resten av de europiska ländernas. Vi har en jätteutmaning vintertid, när belastningen på elnätet är som störst, och det sätter begränsningar för hur vi kan utveckla våra industrier och städer.
I EU ska man sluta värma hus med naturgas för att i stället återvinna värme eller använda förnybar energi. Det gör vi redan här. Nästan hälften av svenska fastigheter värms upp med fjärrvärme, som – trots att det handlar om värme som annars hade gått till spillo – får sämre betyg enligt CSRD-beräkningar. För dem som äger fastigheterna kan det påverka möjligheterna att låna pengar, och i förlängningen göra det dyrare för dem att fortsätta med fjärrvärmen.
I praktiken riskerar alltså tolkningen av direktivet att bromsa Sveriges hållbarhetsutveckling. Risken är att CSRD, trots sin ambition om att främja hållbarhet, kommer att försämra Sveriges energisystem, hindra industriell utveckling och ge oss sämre förutsättningar framåt.
Är ditt företag en industri, en aggregator eller större fastighetsägare? Förfogar du över till exempel elbilsladdare, kyl-/frysanläggningar, batterier eller reservkraft? Som leverantör till Effekthandel Väst kan ditt företag göra en samhällsviktig insats lokalt, här i Göteborg, samtidigt som ni kan tjäna pengar utan att verksamheten påverkas. Som leverantör kan du välja mellan olika produkter som passar dina förutsättningar.
Elbehovet i Göteborg växer snabbt samtidigt som det finns flaskhalsar i de nationella och regionala elnäten in till vår kommun. Staden riskerar effektbrist redan 2027 men genom att använda dagens lokala elnät mer effektivt kan problemet skjutas upp eller undvikas. Här är effekthandel ett viktigt verktyg. Enkelt uttryckt skapas mer plats i elnätet kalla, mulna och vindstilla vinterdagar då många vill använda mycket el samtidigt.
Kvalificeringen är enkel och startsträckan är kort, behovet är stort och långsiktigt. Grundkraven är att ni är elnätskunder i Göteborg Energis elnät och att ni vintertid ska kunna erbjuda minst 0,05 MW flexibilitet och en uthållighet på 1–2 timmar åt gången. Alla leverantörer behöver godkännas innan de kan delta. Behoven av effektflexibilitet är störst kalla, mulna och vindstilla vardagar november-mars, under morgonen och sen eftermiddag/tidig kväll. Alla leverantörer blir förvarnade i god tid, avrop görs ofta minst en dag i förtid.
Just nu befinner vi oss i vad som brukar kallas för det sjätte massutdöendet av arter på vår planet. Frågan om biologisk mångfald är därför en av de mest akuta frågorna för människan att lösa i närtid. Hur hotade är egentligen arterna i vår del av världen? Hur kan vi förbättra den lokala biologiska mångfalden, och vem tjänar på att göra jobbet?
0.00 Eric Zinn hälsar alla välkomna
05.00 Hur ser den biologiska mångfalden i Göteborg ut?
Stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren arbetar med ett stort fokus på de offentliga rummen och hur man kan dra nytta av och utveckla stadens blågröna strukturer, det vill säga vatten- och grönområden, för att skapa sociala, kulturella och ekologiska värden.
15.00 Hur kan företagen räkna på biologisk mångfald?
Viktor Elliot är lektor på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet där han forskar och undervisar inom redovisning och finans. Han är också föreståndare för Swedish Community for Sustainable Finance där han bland annat bedriver forskning om hur biologisk mångfald kan integreras i finansiellt beslutsfattande.
25.00 Vad gör fastighetsbolaget Catena för den biologiska mångfalden?
Amanda Thynell är hållbarhetschef på fastighetsbolaget Catena där hon även sitter med i ledningsgruppen. Catena har en målsättning om att år 2030 vara nettopositiva gällande biodiversiteten. Amanda har lång erfarenhet från olika befattningar inom detaljhandeln, med fokus på CSR och Hållbarhet.
35.00 Panelsamtal: Hur kan vi förbättra den biologiska mångfalden?
Som landets största industristad och med Skandinaviens största hamn är Göteborg mycket viktig för svensk ekonomi. De kommande åren planeras flera stora investeringar här, som beräknas skapa tiotusentals nya arbetstillfällen. Men för att detta ska bli verklighet krävs det att vi på Göteborg Energi kan förse våra kunder med kraftigt ökade mängder el framöver. Begränsningar i ledningarna in till Göteborg gör detta svårt – det är det vi kallar kapacitetsutmaningen. För att lösa den krävs nya verktyg som möjliggör fortsatt energiomställning, elektrifiering och stadsutveckling.
Svenska Kraftnät har inlett arbetet för att stegvis förstärka stamnätet i Västra Götaland fram till 2035. Men processen sker inte i samma takt som elbehovet ökar. För att minska risken för effektbrist har Göteborg Energi utvecklat en rad åtgärder, som alla kräver att vi arbetar tillsammans. Elnätsägare, kunder och andra samhällsaktörer måste ta gemensamt ansvar och hitta nya, effektiva arbetssätt.
Det finns alltså lösningar på kapacitetsutmaningen. Men vad krävs för att vi som stad fullt ut ska kunna ta vara på de möjligheter som skapas?
I ett försök att öka delaktigheten och takten i omställningen av energisektorn har vi inom EU skapat nya möjligheter för människor och företag att gå samman för att investera i egna anläggningar för elproduktion och smartare elanvändning.
I en allt oroligare värld lockar visionen om mer självständighet och mindre utsatthet för volatila elpriser. Men leder energigemenskaperna verkligen oss rätt? I detta webinar ska vi undersöka både vilka möjligheter energigemenskaper öppnar, men också riskerna som de medför. Hur använder vi energigemenskaper på bästa sätt?
Bilder och illustrationer som tillhör ÖBO är värdefulla och skyddade av upphovsrättslagen. Bilderna får inte användas eller spridas vidare till andra personer eller organisationer utan att först få tillstånd. Om du får lov att använda bilderna måste du tydligt ange att bilderna tillhör ÖrebroBostäder AB.
De senaste åren har världen upplevt värmebölja efter värmebölja. Förra året hade Indien och Bangladesh temperaturer över 50 grader – den värsta extremhettan på mer än 120 år. Och i Europa har termometern ofta passerat 40-strecket. För att summera - extremt väder blir allt vanligare. Vi märker redan av klimatförändringarna och omställningen behöver gå mycket snabbare än vi tidigare trott.
Göteborg ska gå i bräschen för den här omställningen. Vi har skrivit under Klimatkontrakt 2030, och dessutom blivit en av 100 utvalda städer i EU:s satsning på klimatneutrala städer. Det innebär att vi ska vara en förebild för andra, visa vägen för den kraftfulla omställning som måste ske här och nu. Klimatet väntar inte. Och utmaningarna är stora. Kriget i Ukraina satte ytterligare press på omställningsarbetet. När tillgången till gas från Ryssland skulle fasas ut användes ofta annan fossil energi istället. Det har alltså aldrig varit viktigare än just nu att göra radikala förändringar.
Som att lära oss hur vi får Göteborg att växa utan att skada klimatet. Och helt enkelt stoppa utsläppen av koldioxid till atmosfären.
Men för att lyckas måste så många som möjligt engagera sig. En kommun eller ett energibolag kan inte ensamt driva förändringen, och därför måste vi alla kavla upp ärmarna.
Så vad betyder allt det här för Göteborg? Vilka åtgärder planeras, och hur kommer göteborgare och göteborgska företag att involveras i arbetet?
Göteborg är en stad i snabb utveckling. För våra bil- och lastbilstillverkare i världsklass, våra raffinaderier i omställning och vår hamn som elektrifieras för att bli den renaste i världen, behöver vi säkra tillgången till billigare el. Det är en förutsättning för att dagens företag ska kunna utvecklas och för att fler företag ska kunna etablera sina verksamheter här.
För att vi ska få del av dessa tusentals nya arbetstillfällen måste vi möta det enorma behovet av el. Elöverföring är viktig, men den räcker inte – produktionen måste öka snabbt. Här på västkusten kan vi inte bygga mer vattenkraft, och solen hjälper oss bara under den ljusa årstiden. Ny kärnkraft tar för lång tid att bygga. Vad vi har, är massor av vind. I det finns en enorm potential som vi skulle kunna ta tillvara.
Göteborg Energi vill se mer vindkraft etableras för att möta de västsvenska företagens behov. Stora satsningar på vindkraft innebär större konkurrenskraft och lägre elpriser för alla. Det är viktigt för framtiden och måste ske nu!
Ny teknik gör det möjligt att integrera mer vindkraft i elsystemet, och med mer el sjunker priskurvorna. Men denna utveckling är inte garanterad. Vill företagen ha vindkraften? Finns det andra tekniska problem som hindrar den här visionen? Och vad händer när det inte blåser?
Webinar som är från 2022 och äldre har vi samlat här.