GÖTEBORG ENERGI - EN DEL AV GÖTEBORGS STAD

Så blir vi hållbaraihop - se våra webinar i efterhand

Under rubriken Så blir vi hållbara ihop diskuterar vi aktuella samtalsämnen med branschkollegor och experter i en serie webinar. Här har vi samlat inspelningarna från dessa tillfällen så att du kan se dem i efterhand. 

Webinar som är från 2022 och äldre har vi samlat här

Bli leverantör på Effekthandel Väst – få nya intäkter och stöd lokal omställning

Är ditt företag en industri, en aggregator eller större fastighetsägare? Förfogar du över till exempel elbilsladdare, kyl-/frysanläggningar, batterier eller reservkraft? Som leverantör till Effekthandel Väst kan ditt företag göra en samhällsviktig insats lokalt, här i Göteborg, samtidigt som ni kan tjäna pengar utan att verksamheten påverkas. Som leverantör kan du välja mellan olika produkter som passar dina förutsättningar.

Webinar 25 september 2024.

Från ekosystemtjänster till affärsnytta - Göteborgs biologiska mångfald

Just nu befinner vi oss i vad som brukar kallas för det sjätte massutdöendet av arter på vår planet. Frågan om biologisk mångfald är därför en av de mest akuta frågorna för människan att lösa i närtid. Hur hotade är egentligen arterna i vår del av världen? Hur kan vi förbättra den lokala biologiska mångfalden, och vem tjänar på att göra jobbet?

Webinar 22 maj 2024.

Hur löser vi kapacitetsutmaningen?

Svenska Kraftnät har inlett arbetet för att stegvis förstärka stamnätet i Västra Götaland fram till 2035. Men processen sker inte i samma takt som elbehovet ökar. För att minska risken för effektbrist har Göteborg Energi utvecklat en rad åtgärder, som alla kräver att vi arbetar tillsammans. Elnätsägare, kunder och andra samhällsaktörer måste ta gemensamt ansvar och hitta nya, effektiva arbetssätt.

Det finns alltså lösningar på kapacitetsutmaningen. Men vad krävs för att vi som stad fullt ut ska kunna ta vara på de möjligheter som skapas?

Webinar 8 februari 2024.

Energigemenskaper - utmaningar och möjligheter

I ett försök att öka delaktigheten och takten i omställningen av energisektorn har vi inom EU skapat nya möjligheter för människor och företag att gå samman för att investera i egna anläggningar för elproduktion och smartare elanvändning. 

I en allt oroligare värld lockar visionen om mer självständighet och mindre utsatthet för volatila elpriser. Men leder energigemenskaperna verkligen oss rätt? I detta webinar ska vi undersöka både vilka möjligheter energigemenskaper öppnar, men också riskerna som de medför. Hur använder vi energigemenskaper på bästa sätt?

Webinar 5 oktober 2023.

Ett klimatneutralt Göteborg - hur ska det gå till?

Göteborg har skrivit under Klimatkontrakt 2030, och dessutom blivit en av 100 utvalda städer i EU:s satsning på klimatneutrala städer. Det innebär att vi ska vara en förebild för andra, visa vägen för den kraftfulla omställning som måste ske här och nu. Så vad betyder allt det här för Göteborg? Vilka åtgärder planeras, och hur kommer göteborgare och göteborgska företag att involveras i arbetet?

Webinar 25 maj 2023

Hur säkrar  vi energiförsörjningen för ett konkurrenskraftigt Västsverige?

Göteborg Energi vill se mer vindkraft etableras för att möta de västsvenska företagens behov. Stora satsningar på vindkraft innebär större konkurrenskraft och lägre elpriser för alla. Det är viktigt för framtiden och måste ske nu!

Webinar 23 februari 2023.

Kriget och energikrisen - vad kan vi göra?

Situationen i Ukraina hotar vårt välstånd men ger oss nya möjligheter att snabbt ställa om energisystemet. Vad innebär det? Vilka åtgärder planerar EU för att så fort som möjligt bli kvitt sitt beroende av rysk fossil energi? Vad kan Sverige bidra med i denna strävan, och hur ska västsvenska företag agera?. 

Webinar 24 maj 2022.

Med flexibilitet skapar vi balans

Att bygga ut elnät tar tid. Flexibilitet gör att vi använder elnätet ännu mer effektivt och är ett verktyg för att möta den snabba utveckling som sker. Mer kan elektrifieras och behovet av att bygga ut elnätet minskar, vilket är bättre för alla.
Webinar 28 april 2022.

Hur möter vi den digitala utmaningen?
 
Hur kan vi göra våra datacenter mer hållbara, och vad är hållbara energilösningar för dem? Hur kan vi skapa symbios mellan olika aktörer för att nyttja energin maximalt? Hur garanterar vi driftsäkerhet, och hur skyddar vi oss mot hackerattacker? Och vad ska man som företag tänka på i allt detta?
Webinar 31 mars 2022.

Höga elpriser sätter fart på nya lösningar
 
När vi går mot alltmer förnybar elproduktion blir det större skillnad mellan när elen är billig, och när den är dyr. Det här skapar osäkerhet för företagen, men har också gett skjuts åt utvecklingen av olika lösningar för energilagring som kan minska prisskillnaderna, såsom batterier, vätgas och bränsleceller.
Webinar 27 januari 2022.

Effektfrågan - klimatomställningens nya utmaning
Elanvändningen väntas fördubblas de kommande tio åren. Därför krävs nya, smarta lösningar och – inte minst – nya typer av samarbeten! För många företag handlar effektfrågan om ren överlevnad: Att säkra upp sitt effektbehov blir en nödvändighet för att kunna expandera och utvecklas. I förlängningen är frågan helt central för stadens fortsatta konkurrenskraft.
Webinar 2 december 2021.

Grönare städer och klimatpositiv fjärrvärme med biokol
Har du koll på alla vinster det ger att producera och använda biokol? I en stadsmiljö kan det skapa stora fördelar både för klimatet och för dem som bor i staden. Webinar 7 oktober 2021.

Hur kan bioaska minska klimatpåverkan från fastighetssektorn? Att skapa bördigare jord har varit askans främsta bidrag till mänskligheten. Men kan dessa rester från skogen spela ännu en viktig roll genom klimatpositiva insatser inom fastighetssektorn?
Webinar 6 maj 2021

Vilken hållbarhetscertifiering - och varför? BREEAM, Svanen eller Miljöbyggnad är några av de många hållbarhetscertifieringar som finns att välja bland. Men vilken är mest relevant för din verksamhet och vilken ger din organisation mest värde i ert hållbarhetsarbete? Webinar 15 april 2021.

Hur påverkar EU:s nya taxonomi Göteborg? Hur hållbart är Göteborg? Det omdebatterade förslaget till taxonomi från EU-kommissionen – en klassificering av miljömässigt hållbara investeringar – kan förändra förutsättningarna för många företag i Göteborg. Men kommer det att bli mer hållbart? Webinar 4 mars 2021.

Hur laddar vi för framtiden? Vill ditt företag kunna erbjuda elbilsladdning till boende och anställda? Funderar du och dina kollegor på hur ni ska gå till väga och vad in ska tänka på? Webinar 4 februari 2021.

Hur klimatsmart är en satsning på elektrifiering - egentligen? Hur tillverkar man chips på ett hållbart sätt och är det en självklarhet att vi ska elektrifiera samhället? Webinar 21 oktober 2020.

Hur skapar vi hållbarhet genom samarbete? Hur kan vi tillsammans hjälpas åt med att göra Göteborg till en mer hållbar stad? Webinar 14 oktober 2020.

Mindre avfall och klimatpåverkan - hur gör vi nu? Hur gör Platzer för att energieffektivisera och vilken påverkan har ursprungsmärkt el egentligen på klimatet? Webinar 7 oktober 2020.

Bli leverantör på Effekthandel Väst

- Få nya intäkter och stöd lokal omställning

Är ditt företag en industri, en aggregator eller större fastighetsägare? Förfogar du över till exempel elbilsladdare, kyl-/frysanläggningar, batterier eller reservkraft? Som leverantör till Effekthandel Väst kan ditt företag göra en samhällsviktig insats lokalt, här i Göteborg, samtidigt som ni kan tjäna pengar utan att verksamheten påverkas. Som leverantör kan du välja mellan olika produkter som passar dina förutsättningar.

Webinar: Bli leverantör på Effekthandel Väst

Se vårt webinar med experter från Nodes Market, Mölndal Energi och Göteborg Energi.

Elbehovet i Göteborg växer snabbt samtidigt som det finns flaskhalsar i de nationella och regionala elnäten in till vår kommun. Staden riskerar effektbrist redan 2027 men genom att använda dagens lokala elnät mer effektivt kan problemet skjutas upp eller undvikas. Här är effekthandel ett viktigt verktyg. Enkelt uttryckt skapas mer plats i elnätet kalla, mulna och vindstilla vinterdagar då många vill använda mycket el samtidigt.

Kvalificeringen är enkel och startsträckan är kort, behovet är stort och långsiktigt. Grundkraven är att ni är elnätskunder i Göteborg Energis elnät och att ni vintertid ska kunna erbjuda minst 0,05 MW flexibilitet och en uthållighet på 1–2 timmar åt gången. Alla leverantörer behöver godkännas innan de kan delta. Behoven av effektflexibilitet är störst kalla, mulna och vindstilla vardagar november-mars, under morgonen och sen eftermiddag/tidig kväll. Alla leverantörer blir förvarnade i god tid, avrop görs ofta minst en dag i förtid. 

Frågor och svar

Under webinaret ställde deltagarna massor av frågor i chatten, många blev besvarade under sändningen men inte alla.

Nej. Du kan ha vilken elhandelsleverantör som helst. Det viktiga är att du är elnätskund till Göteborg Energi nät eller Mölndal Energi Nät. 

Vi jobbar med både långsiktiga och kortsiktiga prognoser för att bedöma vårt behov av flexibilitet. Med hjälp av våra kortsiktiga prognoser kan vi bedöma när vi har behov av att avropa flexibilitet eller inte.

Tanken med Effekthandel Väst är att det ska vara ett regionalt samarbete som flera nätägare köper flexibilitet på. Just nu är det Mölndal Energi nät och Göteborg Energi nät som deltar på marknaden som nätbolag. Men vi har pågående dialoger med fler nätbolag i Västra Götaland om hur vi kan utöka samarbetet med flexibilitet. Vinsten är att det skulle finnas en gemensam marknad så varje nätbolag inte behöver starta sin egen marknad och att det därmed underlättar för leverantörerna. 

För att ett batteri ska leverera lokala flextjänster måste styrutrustningen för batteriet vara kompatibel med marknadsbehoven. I dagsläget betyder detta att batteriet måste kunna styra upp/ner effektuttaget baserat på prissignaler från marknaden. All handel görs per timme. I regel kan batterier som i dag kan leverera stödstjänster också leverera lokala flextjänster.
Man kan integrera via NODES API. Denna finns att tillgå för all marknadsaktivitet, som till exempel att registrera resurser, skapa portföljer, lägga bud och skicka baselines och mätdata (om man skickar detta själv). 

Om man av någon anledning (t.ex. leverans mot sak) inte kan leverera flex när man blir avropad resulterar detta i utebliven ersättning från lokalnätsbolaget. I dagsläget finns inga straffavgifter eller viten för er som levererar flexibilitet. Om man upprepade gånger inte kan leverera kommer vi ta en kontakt med er för att undersöka saken närmare. Hittills har det inte varit något problem för batterier att leverera mot båda marknader.

Shortflex är alltid en direkt aktivering till det bud man kommer överens om. Tillgänglighet och sedan eventuell aktivering görs via LongFlex.

För att kunna vara med på Effekthandel väst behöver man vara elnätskund hos Göteborg Energi eller Mölndal Energi.

Man måste betala för den fjärrvärme man använder, det avser både energi och effekt, här förekommer inga "straffavgifter". Med tanke på den ansträngda elnätssituationen i Göteborg de kommande tio åren så är fjärrvärmen en viktig möjliggörare för den fortsatta stadsutvecklingen, kommande industrietableringar och ytterligare arbetstillfällen. Situationen i Göteborg är betydligt mer ansträngd än för fjärrvärmen, så den som kan välja bör i första hand styra ner sin elanvändning en kall vinterdag. Det står dock våra kunder fritt att interagera på flera delar av värmemarknaden och för den som redan har investerat i en värmepump kan det förstås finnas tillfällen då det lönar sig att optimera, antingen utifrån spotpriser eller på Effekthandel Väst (eller andra flexmarknader). Då gäller det att först ha betalat för den kapacitet man vill utnyttja inom respektive nät.

Det är självklart intressant men det beror på hur mycket effekt ni kan styra. Den minsta effekten man kan styra är 50 kW, om man inte kommer upp till denna gräns själv kan man leverera flex genom en s.k. aggregator som gör det åt er. 

Ja! Det finns info om det på www.nodesmarket.com.

Denna säsong kommer vi att ha behov av alla tre produkter. Hur produkterna på en flexmarknad utvecklas får vi se, men det kommer absolut finnas ett fortsatt behov av att köpa flexibilitet på olika sätt. Det som är värt att lägga till är att vi hittills har ett mycket större behov av att köpa flex än vad som finns tillgängligt på marknaden att köpa. Vi behöver alltså fler flexleverantörer! Priset kommer styras med hur ni som säljer flex sätter era priser och hur marknaden utvecklas. Men sannolikt kommer priserna öka kommande år. 

Det finns ingen väntetid i att bli godkänd leveratör. Vanligtvis tar det ungefär två veckor, det beror mest på er och hur snabba ni är på er sida. 

Vi tecknar redan villkorade avtal idag. Men det är inget som görs via NODES, där handlas i dagsläget endast flexibilitet. Hur villkorade avtal och marknadsbaserad flexibilitet kan komma att hanteras inom samma plattform är något vi för dialoger om.

Ersättning för ShortFlex är specifikt för den levererade flexen. 1 MW under 1 h = 1 MWh, snittpris 3700 SEK/MWh = 3700 SEK i ersättning för den timmen.

Vi använder mätning från huvudmätaren eller från undermätare (som kunden har) för att validera flexköpet. Om vi använder mätdata från huvudmätaren sköter vi all uppladdning till NODES  Om ni vill använda en undermätare (t.ex. i ett batteri) så behöver ni ladda upp denna mätdata på NODES. Detta guidar vi er i hur ni gör. 

Ja, det är frånkopplat SvK:s marknader. Vi ser att våra priser troligare kommer stiga än sjunka framöver, men det beror på hur mycket flex vi kan köpa och hur de som säljer flex prissätter detta. Vi avropar alltid billigast först, men som sagt har vi mycket större behov av att köpa flex än vad vi kan köpa idag.

Göteborg Energi nät har som ambition att införa en valbar tariff med tidsdiffrentierad effektavgift för under 63A under första halvåret 2025 för villa- och mindre företagskunder i första steget. För över 63A är just nu planen att införa tariffer med tidsdifferentierad effektavgift under 2026.

Handel på ShortFlex-marknaden sker i timlånga block där minimum budstorlek är 50 kW . Över minimum kan man öka budstorlek i steg på 10 kW. Både köpare och säljare kan lägga ett bud för en viss timma först. Bud kan matchas i sin helhet eller delvis - men man kan också begränsa detta om man så önskar när man lägger budet. 

Priset på flex kommer variera med avseende på bland annat behov och buden som läggs från flexleverantörer. Snittpriset för ShortFlex var i vintras 3700 SEK/MWh.

Vi anser att både elnätstarifferna (inkl. efter anpassningen till tidsdifferentierade effektavgifter) och flexmarknader är verktyg för att främja effektiv elnätsutnuttjande. Tarifferna fortsätter just nu att inte kunna tillåta lokaliseringssignaler. Medan vi tror att prissättningen för tariffer och lokala flexibilitetsmarknaden borde vara samma och rör oss i den riktningen, kommer  flexibilitetsmarknaderna fortsatt inkludera en premie baserat på geografisk placering. Därmed kommer ersättningen på flexmarknaderna antagligen vara högre än vad en flexibel kund som agerar enbart enligt tariffernas prissignarer sparar i elnätskostnader. 

Prisnivåer och behov varierar från marknad till marknad. Effekthandel Väst har kontinuerlig kontakt med EON och andra nätbolag i landet som driver flexinitiativ för att synka flexaffären mellan nätbolagen, bland annat prissättning. Vi tror inte att våra ersättningar kommer att sjunka kommande år, snarare öka.

Vi har koll på eventuella anpassningar som bör göras så att detta blir en gångbar affär, t.ex. att modifiera effekttaxan för fjärrvärmen när man levererar flex. För att komma vidare i frågan behöver vi en aktör som vi kan jobba med utifrån ett konkret fall där detta kan utvecklas.

Man måste betala för den fjärrvärme man använder, det avser både energi och effekt, här förekommer inga "straffavgifter". Med tanke på den ansträngda elnätssituationen i Göteborg de kommande 10 åren så är fjärrvärmen en viktig möjliggörare för den fortsatta stadsutvecklingen, kommande industrietableringar och ytterligare arbetstillfällen. I Göteborg så är situationen betydligt mer ansträngd för elnätet än för fjärrvärmen, så den som kan välja bör i första hand styra ner sin elanvändning en kall vinterdag. Det står dock våra kunder fritt att interagera på flera delar av värmemaknaden och för den som redan har investerat i en värmepump kan det förstås finnas tillfällen då det lönar sig att optimera, antingen utifrån spotpriser eller på Effekthandel Väst (eller andra flexmarknader). Då gäller det att först ha betalat för den kapacitet man vill utnyttja inom respektive nät.

Göteborg Energi är också intresserade av BRF:er som flexleverantörer. Dock kan det vara en bra idé att gå genom en aggregator oavsett marknad.

Från ekosystemtjänster till affärsnytta - Göteborgs biologiska mångfald

Just nu befinner vi oss i vad som brukar kallas för det sjätte massutdöendet av arter på vår planet. Frågan om biologisk mångfald är därför en av de mest akuta frågorna för människan att lösa i närtid. Hur hotade är egentligen arterna i vår del av världen? Hur kan vi förbättra den lokala biologiska mångfalden, och vem tjänar på att göra jobbet?

Webinar: Från ekosystem till affärsnytta – Göteborgs biologiska mångfald

Se vårt webinar från 22 maj i efterhand.

Frågor och svar

Under webinaret kunde deltagarna skicka frågor i chatten. Här kommer svaren från panelisterna.

Eric: Vi bygger fortfarande kompetens i frågan. Vår egen bedömning hittills har varit att vår klimatpåverkan är vår största påverkan på biologisk mångfald. Vi välkomnar alla förslag på vad vi kan göra bättre!

Johan: När det gäller stadsutveckling tycker jag att https://www.cocity.se/ är en bra källa till kunskap. C/O City är en förening som driver frågor rörande urbana ekosystemtjänster, utvecklar verktyg, metoder och riktlinjer för urbana ekosystemtjänster, erbjuder utbildningar, seminarier och konferenser samt nätverkande i dessa frågor. 

Jag tycker också att Naturvårdsverkets sida om biologisk mångfald är en bra källa till information i den här frågan:  https://www.naturvardsverket.se/amnesomraden/biologisk-mangfald/

När det gäller stadsplanering och annan planering av fysiska miljöer har också Boverket en hel del bra vägledning på sin hemsida: https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/gronplan/darfor-behovs/biologisk-mangfald/

Viktor: Jag håller delvis med men samtidigt finns det flera bra och mer generiska plattformar som försöker att samla information på ett ställe såsom (väljer ut en global, en europeisk, en svensk och en göteborgsk här) Pollination Group, EU Business@Biodiversity Platform, MistraBiopath, Gothenburg Global Biodiversity Center. Det finns också några riktigt duktiga personer på linkedin som brukar sammanställa de viktigaste nyheterna på området samt ett fantastiskt nyhetsbrev från Oxford University. Alltså, det finns många källor till inspiration och många som har försökt att göra denna lättillgänglig men i slutändan kommer det ändå att vara ditt eget intresse som styr.

Amanda: Vi är med i Business@biodiversity – flera fastighetsbolag är med men också banker tex – upplever det som ett bra nätverk. Vi är också med i Fastighetsägarnas Hållbarhetsråd och verksamma i arbetsgruppen för biologisk mångfald. Det kommer också komma ett underlag från Fastighetsägarna inom kort gällande just biologisk mångfald och hur fastighetsägare kan jobba med frågan – just för att skapa konsensus och driva frågan i branschen. Men ta gärna kontakt, vi delar gärna med oss och vill gärna lära oss av andra också. Källor för underlag: IPBES, Naturvårdsverket, WWF, TNFD och inte minst Göteborgs stad, som delade exempel på handböcker med samlad information, är goda källor för att lära sig mer 😊

Ja, den finns här, dock med annat omslag: Handbok för ett varierat växt- och djurliv

Amanda: Inte skyhögt men en ökad medvetenhet sprider sig. I mångt och mycket är detta precis som en del andra hållbarhetsfrågor något som vi behöver medvetliggöra hos våra hyresgäster, vi måste gå före, utbilda, och dela med oss av våra erfanheter och insikter och berätta varför det är viktigt för oss gemensamt. Men det är absolut varierande, hos våra kunder som också är börsnoterade bolag är det betydligt mycket enklare att komma fram och de uppskattar verkligen att vi bjuder in till samverkan och driver i frågan – som de kan ha svårt att göra själva. 

För mindre hyresgäster handlar det än mer om att utbilda och faktiskt gå före och visa upp hur det kan se ut och förklara nyttan med åtgärder – så fort de ser ängar, träd och buskar och hur de gröna och blå miljöerna bidrar till mer trivsamma uteplatser för deras anställda så rullar det på. Ett knep är att när man pratar med hyresgäster också lyfta fram nyttan av grön och blå infrastruktur vid förändrat klimat t.ex ökad nerderbörd/100 års-regn m.m. Finns inget som binder stora mängder vatten så bra som stora träd!

Johan: Det stämmer att det kan vara svårt att få tag på rätt kompetens för detta. Vi har därför valt att vidareutbilda våra medarbetare i slåtter, bland annat tillsammans med akademi och föreningar. Vi har också köpt in en slåtterbalk och utbildat medarbetare i användning av den. 

Viktor: Att bedriva verksamhet handlar om att göra kloka avvägningar med begränsade resurser vilket innebär att företagsledningen generellt bör vara van att hantera den typen av målkonflikter. Det som kan bli komplicerat är naturligtvis när ett företag vill göra något bra för biologisk mångfald som samtidigt har en negativ klimateffekt eller vice versa. Jag skulle vilja lyfta fram fyra rekommendationer (men det finns naturligtvis många fler):

1. Flexibel och lärande förvaltning som baseras på anpassningsbara förvaltningsstrategier som kan justeras över tid baserat på resultat och nya vetenskapliga rön.

2. Monitorering och utvärdering: Etablera system för att kontinuerligt övervaka effekterna av åtgärder och göra nödvändiga justeringar för att balansera klimatanpassning och biodiversitet. 

3. Söka efter åtgärder som kan skapa synergier mellan klimatanpassning och biodiversitet men när kompromisser är oundvikliga, göra noggranna avvägningar baserade på långsiktiga ekologiska och sociala konsekvenser.

4. Om ni som verksamhet funderar på att sätta mål för biologisk mångfald, prioritera då gärna bruttomål. Alltså där man mäter och rapporterar negativ påverkan och positiva åtgärderna separat. Att sätta nettomål tenderar att kraftigt öka risken för att bli anklagad för greenwashing.

Sammanfattningsvis innebär en balanserad strategi att vara medveten om de potentiella konflikterna mellan klimatanpassning och biodiversitet, samtidigt som man strävar efter att identifiera och implementera lösningar som kan gynna båda målen. Det kräver noggrann planering, övervakning och flexibilitet i förvaltningen för att anpassa sig till föränderliga förhållanden och ny kunskap.

Amanda: Berätta att ni som hyresgäster tycker det är viktigt och kom gärna med förslag som andra har gjort – med ganska enkla medel kan ni komma framåt, t.ex gör en klippt gräsmatta ingen nytta för biologisk mångfald, vi brukar likna det med en asfalt – det bara samlar/binder vatten. Så har ni gräsmattor som kan växa upp är det toppen. Alternativt så kan ni sätta fröblandningar med inhemska arter eller sätta en del perenna växter och skapa en fjärilsrabatt – både vackert och nyttigt (finns hur mycket som helst om man googlar, olika rabattförslag för mindre trädgårdar m.m.). Viktigt bara att undvika invasiva arter. Ängar och fjärilsrabatter driver inte heller driftkostnader utan kan med fördel slås eller klippas ner en-två gånger per år. Tycker att det är viktigt att man också nyttjar det inflytande som ni har som hyresgäster. Kämpa på! 

Viktor: Göteborg Energi kan använda sin planerade biobränsleeldade kraftvärmeanläggning som en katalysator för att driva på frågor om ökad biologisk mångfald inom skogar och skogssektorn på flera sätt:

1. Hållbar skogsbrukspraxis genom (i) krav på att skogsflis (GROT) och returträ (RT-flis) kommer från skogar som förvaltas enligt hållbara skogsbruksstandarder, (ii) uppmuntra leverantörer att plantera och sköta blandade skogar snarare än monokulturer, vilket gynnar biologisk mångfald.

2. Införa specifika krav på biodiversitetsfrämjande åtgärder i leveransavtal med skogsägare och entreprenörer, samt söka samarbeten med skogsägare och miljöorganisationer för att genomföra projekt som gynnar biologisk mångfald, som att skapa skyddszoner eller restaurera nedbrutna habitat.

3. Implementera system för att spåra ursprunget av skogsflis och returträ för att säkerställa att de kommer från hållbara källor, och publicera årliga rapporter om ursprung, skogsbruksmetoder och påverkan på biologisk mångfald, vilket skapar incitament för förbättring och ansvarstagande.

4. Erbjuda utbildning och resurser för skogsägare om hållbart skogsbruk och metoder för att öka biologisk mångfald, samt informera allmänheten och intressenter om vikten av hållbart skogsbruk och biologisk mångfald genom kampanjer och samarbeten med skolor och universitet.

5. Erbjuda ekonomiska incitament till skogsägare som vidtar åtgärder för att förbättra biologisk mångfald, som att lämna död ved, skapa viltkorridorer eller skydda gamla träd, samt ge extra stöd till små skogsägare för att implementera hållbara och biodiversitetsvänliga skogsbrukspraxis.

6. Samarbeta med universitet och forskningsinstitut för att utveckla och implementera innovativa metoder för att kombinera skogsbruk med biologisk mångfald, här kan man också vara delatkig i pilotprojekt för att testa nya metoder och teknologier som gynnar både energiproduktion och biologisk mångfald.

7. Arbeta tillsammans med lokala och nationella myndigheter för att främja policyer och regleringar som stödjer hållbart skogsbruk och ökad biologisk mångfald. Man kan också delta i och stödja branschinitiativ som syftar till att förbättra hållbarheten inom skogssektorn.

8. Investera i lokala projekt som syftar till att förbättra biologisk mångfald i skogsområden nära anläggningen, såsom skapande av naturreservat eller biologiska korridorer.

Detta är bara några exempel på vad Göteborg Energi skulle kunna göra för att både främja hållbar energiproduktion och samtidigt arbeta mer aktivt med biologisk mångfald inom skogssektorn, vilket gynnar både miljön och samhället i stort.

Johan: Tyvärr inte. Vi löste också tidigare en del åtgärder med statliga naturvårdsbidrag (LONA), men sedan valet 2024 har de pengarna inte längre varit tillgängliga. Vi ser utmaningar sedan de statliga medlen för detta försvann. Vi försöker lösa finansiering genom omprioritering i dialog med politiken. Samtidigt för bristen på statliga medel att föreningar som tidigare gjorde bra åtgärder med stöd av oss inte längre heller kan göra åtgärder. Det är olyckligt eftersom vad som kan göras av andra aktörer och civilsamhället är väldigt viktigt. 

Amanda: Exempelvis Life från Naturvårdverket LIFE – bidrag till miljö, klimat och naturprojekt (naturvardsverket.se). Eventuellt finns det på regionnivå?

Johan: Vi hanterar det likt annat komposterbart avfall vi behöver ta hand om vi vår skötsel av olika grönytor, vilket innebär att vi tar med oss det för kompostering. 

Amanda: Här kommer transparens och mätning in, samt att vi försöker landa in verktyg som är jämförbara. Viktigt att projektet från första början (gärna med i AF-del), backa sedan tillbaka till det när/om motsättningar uppstår. Avsätt också en peng i budgetskede, som inte får ruckas på. Här krävs insikter i tidiga projektskeden och viktigt med etalberade mål kopplade till biodiversitet ( vad vill vi uppnå och hur har vi tänkt göra det), beskriv gärna i gruppen att detta kommer vara svårt, men att vi behöver utmana oss för att bygga/anlägga annorlunda . 

  1. Var transparent med vad ni räknar på och vad målet/målen är samt metodik, dela gärna så kan läsaren göra bedömningen själv, synliggör utmaningar – ex i projekt eller leverantörskedjan. 

  2. Testa gärna att göra beräkningar med olika verktyg, det testar vi för att just kunna diskutera vad det är vi mäter och även vara kritiska till resultatet. Vi har inte ännu landat in ett perfekt verktyg men vi måste fortsätta jobba med verktyg och modeller för att utveckla praxis. 

  3. Återbesök och utvärdera projekten, har de fått önskad/planerad effekt, behöver vi göra mer/ andra åtgärder. Det är levande materia och vi måste också lära oss ”vad som funkar” och se hur miljöerna förändras ex nyttjas insektshotellen som det är tänkt tex?

Viktor: Tre tips för att minska risken att bli anklagad för greenwashing:

  1. Transparens – erkänn att arbetet pågår: här vill jag slå ett slag för Catenas Hållbarhetsredovisning som är ett ypperligt exempel på hur man kan vara öppen och ärlig med att man är i läroprocess (svårt att kritisera). 

  2. Sätt bruttomål inte nettomål. Alltså INTE vi ska bli nettopositiva: utan vi ska minska vår negativa påverkan såhär och vi ska göra följande positiva åtgärder och redovisa dessa separat (betydligt enklare att följa upp för en extern granskare och minskar risken för att bli anklagade för genomföra otillbörliga/otillräckliga kompensationsåtgärder). 

  3. Jobba enligt skadelindringshierarkin: alltså fatta beslut om vilka åtgärder som ni helt ska undvika (ex. palmolja), vilka negativa åtgärder som ska minimeras, vad som behöver restaureras, och vilka typer av kompensationsåtgärder som ni kan och vill genomföra.

Amanda

  1. Om ni är ett större bolag och kommer in i CSRD, så skulle jag slå ett slag för hur ni som bolag också bedömmer frågan – vilket borde ge er mer möjligheter att driva frågan både internt och externt. Om det är en väsentligfråga för er läs också gärna på E4 i Esrs som är standarden för biologisk mångfald och ecosystem, detta för att bygga det dtadjup ni behöver över tid och hantera frågan i linjering med CSRD. Dvs bla synliggöra hur påverkan sker, var i er värdekedja( upp/nedströms?) och hur den påverkan är( faktiskt, potentiell) à hur jobbar ni sedan vidare med frågan i bolaget 

  2. Transparens (instämmer på Viktors svar ovan) 

  3. Koppla gärna ihop frågan med tex andra utmaningar, kan ni påvisa andra fördelar alt nackdelar med att inte jobba med frågan internt, kan tex innebära ökad trivsel för medarbetare, hantering av förändrat klimat alt om man inte hanterar frågan effektivt – kan det leda till kostnadsökningar/andra risker. 

P.s Kika också på ramverket TNFD för process och vägledning!

Viktor: Ibland är ekologiska och ekonomiska värden motpoler (inte alltid), vilket kan påverka medborgarnas attityder. Om jag talar i egen sak så tror jag att utbildning är ett viktigt instrumentet för att öka förståelsen för denna samhällsutmaning. Ett lite navit svar på frågan skulle då bli att genom att kombinera utbildning, praktiska lösningar och medborgarengagemang kan man skapa en bättre balans mellan ekonomiska och ekologiska värden som gynnar både människor och miljö.

Ett mer krasst svar är att detta kräver reglering och mekanismer som faktiskt innebär att det kostar att urholka den biologiska mångfalden. Jag tror att vi behöver båda mekanismerna men att det senare är viktigt för att vända på trenden snabbt nog.

Johan: Utöver den styrning jag tidigare nämnt i form av miljö- och klimatprogram, översiktsplan och grönplan finns det i kommunfullmäktiges budget flera skrivningar och uppdrag som kan komma att beröra omvandling av ytor som idag används för parkering:

  • Stadsmiljönämnden får i uppdrag att utreda hur Göteborgs Stad kan restaurera, anlägga och återskapa vattenmiljöer och våtmarker för att öka den biologiska mångfalden och bidra till klimatanpassning. Uppdraget ska ske i samverkan med i exploateringsnämnden.

  • Stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att kartlägga grön infrastruktur. I kartläggningen ska det ingå var det finns styrkor som behöver bevaras och svagheter som behöver åtgärdas. 

  • Stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att i samverkan med stadsmiljönämnden, stadsfastighetsnämnden, kretslopp- och vattennämnden och Higab AB utveckla och implementera typlös­ningar för dagvattenåtgärder på allmän plats. Det ska vara ökat fokus på gröna naturbaserade lösningar. 

  • Stadsbyggnadsnämnden får i uppdrag att inleda projektet "Hela stadens grönska" inom arbetet för "grön och robust stad".

Viktor: Mycket stor skulle jag säga. Detta är något vi har sett många gånger tidigare. Därför anser jag att det är så viktigt att företag och organisationer rapporterar bruttopåverkan INTE nettopåverkan. Alltså vilken negativ påverkan har vi och vilka positiva åtgärder gör vi.

Amanda: Mycket bra inspel från Viktor ovan. Viktigt att bolag jobbar och redovisar transparent och metodiskt, att det är synligt/möjligt att förstå om bolaget för den typen av resonemang och i så fall ifrågasätta. Men generellt behöver vi också vara fler som engagerar oss i frågorna kring biologisk mångfald och landar i bredare förståelse/ i ett konsensus/ sprida kunskap kring varför och hur vi kan jobba med frågorna systematiskt och effektivt/ sanningsenligt för att inte öppna upp för den här typen snedvridning.

Johan: Kommunfullmäktige i Göteborg har beslutat om ett miljö- och klimatprogram med målet att Göteborg ska vara en ekologiskt hållbar stad 2030. En viktig pusselbit för att nå dit är en hållbar markanvänding där värdefulla grönytor inte exploateras. Göteborgs nya översiktsplan är Stadens högsta styrande dokument avseende mark- och vattenanvändning. Översiktsplanen är framtagen parallellt med miljö- och klimatprogrammet och de stödjer varandra. 

Samtidigt måste dessa två styrdokument få genomslag i det dagliga arbetet för att kunna göra skillnad. Det är väldigt tydligt i uppföljningen av miljö- och klimatprogrammet att Stadens arbete med plan- och explotaeringsprojekt måste ta större hänsyn till naturvärden och i mindre utsträckning bygga på orörd naturmark. Därför är det viktigt att stadens förvaltningar och politiker håller sig till de avvägningar som gjorts i översiktsplanen: https://oversiktsplan.goteborg.se/

Göteborgs Stad har också politiska beslut på att arbeta med grönytefaktor och kompensationsåtgärder i plan- och exploateringsprojekt. Det handlar om att se till att tillräcklig mängd grönyta behålls och/eller tillskapas. Arbete med kompensationsåtgärder syftar också till att synliggöra värdet av de grönytor som påverkas och i vissa fall visar det sig att värdet är så högt att projekt helt enkelt avbryts. Mer om det här: Grönytefaktorer och kompensationsåtgärder 

Här finns pdf om grönytefaktor: Grönytefaktorer i plan- och explotaeringsprojekt i Göteborgs Stad

Här finns pdf om kompensationsåtgärder: Kompensationsåtgärder för ekosystemtjänster i plan-och exploateringsprojekt i Göteborgs Stad

Program

0.00 Eric Zinn hälsar alla välkomna

05.00 Hur ser den biologiska mångfalden i Göteborg ut?
Stadsträdgårdsmästare Johan Rehngren arbetar med ett stort fokus på de offentliga rummen och hur man kan dra nytta av och utveckla stadens blågröna strukturer, det vill säga vatten- och grönområden, för att skapa sociala, kulturella och ekologiska värden.

15.00 Hur kan företagen räkna på biologisk mångfald?
Viktor Elliot är lektor på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet där han forskar och undervisar inom redovisning och finans. Han är också föreståndare för Swedish Community for Sustainable Finance där han bland annat bedriver forskning om hur biologisk mångfald kan integreras i finansiellt beslutsfattande.

25.00 Vad gör fastighetsbolaget Catena för den biologiska mångfalden?
Amanda Thynell är hållbarhetschef på fastighetsbolaget Catena där hon även sitter med i ledningsgruppen. Catena har en målsättning om att år 2030 vara nettopositiva gällande biodiversiteten. Amanda har lång erfarenhet från olika befattningar inom detaljhandeln, med fokus på CSR och Hållbarhet.

35.00 Panelsamtal: Hur kan vi förbättra den biologiska mångfalden?

Talare

Hur löser vi kapacitetsutmaningen?

Som landets största industristad och med Skandinaviens största hamn är Göteborg mycket viktig för svensk ekonomi. De kommande åren planeras flera stora investeringar här, som beräknas skapa tiotusentals nya arbetstillfällen. Men för att detta ska bli verklighet krävs det att vi på Göteborg Energi kan förse våra kunder med kraftigt ökade mängder el framöver. Begränsningar i ledningarna in till Göteborg gör detta svårt – det är det vi kallar kapacitetsutmaningen. För att lösa den krävs nya verktyg som möjliggör fortsatt energiomställning, elektrifiering och stadsutveckling.

Svenska Kraftnät har inlett arbetet för att stegvis förstärka stamnätet i Västra Götaland fram till 2035. Men processen sker inte i samma takt som elbehovet ökar. För att minska risken för effektbrist har Göteborg Energi utvecklat en rad åtgärder, som alla kräver att vi arbetar tillsammans. Elnätsägare, kunder och andra samhällsaktörer måste ta gemensamt ansvar och hitta nya, effektiva arbetssätt.

Det finns alltså lösningar på kapacitetsutmaningen. Men vad krävs för att vi som stad fullt ut ska kunna ta vara på de möjligheter som skapas?

Frågor och svar från chatten

Här har panelisterna svarat på de frågor som ställdes i chatten under webinaret.

Eric Zinn (EZ): Det stämmer att alla investeringar innebär klimatpåverkan. Göteborgs mål om kraftigt minskad klimatpåverkan 2030 kvarstår, där t.ex. klimatpåverkan från nybyggnation ska minska med 90 %. De globala ansträngningarna för att minska klimatpåverkan innebär förstås investeringar i nya industrier och det är glädjande att Göteborg attraherar en del av dessa investeringar, som ska leda till minskad klimatpåverkan långt utanför Göteborgs gränser. 

Therese Caesar (TC): Effekthandel Väst är ett av våra viktigaste verktyg för att få in flexibla resurser som kan bidra när behov uppstår i elnätet. Vi kommer stimulera marknaden för att både stora och små aktörer ska vilja delta med sina resurser och se möjligheten att erbjuda flexibilitet på Effekthandel Väst som en del i sin affär. 

Jennie Sjöstedt(JS): Vi är positiva till all förändring som innebär att vi kan frigöra mer kapacitet och möjliggöra satsningar i Sverige som innebär både tillväxt och välfärd samt elektrifiering. I dagsläget har vi ingen insyn i deras arbete och vad det kommer innebära i vidare led, vi samlar oss här i branschen kommande veckor för att ta oss an det arbetet. Men det är av stor vikt att utöka informationsutbytet i anslutningsskedet, det har även vi sett ett stort behov av.

(EZ): Låt oss hoppas att du har rätt och att elbehovet inte ökar så kraftigt som prognosticerat utan att det hejdar omställningen till mindre klimatpåverkande industrier. 

(JS): Vi dimensionerar generellt utifrån N-1 i vårt system, dock inte i lågspänningsnätet. Vi använder dock inte kriteriet strikt utan accepterar i vissa fall avvikelser utifrån just riskperspektivet. Vi bedömer inte att dimensioneringsprincipen generellt är mycket dyr, om andra åtgärder är billigare beror sannolikt på nyttjandegrad och kostnad för alternativet. I vårt relativt kompakta nät är det förhållandevis kostnadseffektivt att lösa redundans enligt n-1-kriteriet. En utveckling mot en riskbaserad dimensionering pågår där flexibilitet och andra åtgärder kan vara aktuella. Exakt vilka verktyg och åtgärder som behövs är inte klarlagt.

(JS): Vårt mätarbytesprojekt pågår fortfarande men är i slutskedet med projektavslut i juli. De flesta kunderna har nu deras nya smarta mätare med HAN-port att tillgå. Utöver detta kan man som kund följa sin timdata med ett dygnsfördröjning i både Göteborg Energis app och på Mina sidor för att skapa bättre förståelse för sin effektförbrukning.

(EZ:) Göteborg Energi kommunicerar tydligt, tillsammans med de nämnda aktörerna, att mer fossilfri elproduktion i elområde SE3 är helt nödvändig för att bibehålla konkurrenskraftig elförsörjning för våra industrier. Volvo har ingått ett samarbete med Eolus för att förverkliga den nämnda vindkraftsparken. https://www.eolusvind.com/mfn-news/volvo-cars-och-eolus-tar-forsta-steget-i-ett-partnerskap-om-det-havsbaserade-vindkraftsprojektet-vastvind-utanfor-goteborg/

(JS): I dagsläget gäller Villkorade avtal för nyanslutande kunder samt utökningar, ej för befintliga avtal.

(TC): Ja, vi gör den typen av prognoser och det är det som ligger till grund för vårt uppskattade flexbehov på 7000 MWh 2026. Det är från november till mars, vardagar kl 7-10 och 16-19 vi har vårt största behov av flex.  

(JS): Vi har flertalet förfrågningar på storskaliga batterianslutningar till vårt nät som vi arbetar med att ansluta. Storskaliga batterier tror vi har en avgörande roll i energisystemet framöver, men även mindre batterier som befinner sig i hemmet eller i bilen kan i aggregerade volymer ha en stor påverkan och vara en möjliggörare. Vi deltar exempelvis i flertalet Vehicle-to-Grid-projekt för att utveckla konceptet med att använda elbilsbatterier som en resurs i energisystemet.

(JS): Vi har idag inte haft dialog med SvK (via Regionnätsbolagen) för att ta del av de krav som kommer att ställas vidare ned i leden. Men vi ser också vi över hantering av eventuell luft i systemen. Vid nytillkommande förfrågningar har vi en tät dialog med kunden för att försöka komma fram till realistiska prognoser och undvika luftbokningar. Vi tror på att en nära dialog med kunderna kommer att vara avgörande, vi vill hjälpa våra kunder i Göteborg att lyckas med omställning och elektrifiering och främja tillväxten och med det kommer vi att försöka hitta lösningar som möjliggör att elen och effekten finns att tillgå när den behövs.

(TC): Vi gör prognoser där vi räknar på hur befintlig och tillkommande last kommer att utveckla sig i framtiden. Parallellt prognosticerar vi vilken tillgänglig kapacitet vi kommer att ha tillgängligt till Göteborg. För både last och kapacitet räknar vi på ett låg, ett hög och ett troligt scenario. Resultatet från prognoserna visas både på års-, dygns- och timbasis. Jämförelsen mellan prognosticerad last och tillgänglig kapacitet ger sen ett bra underlag för att räkna på hur mycket flex eller annat typ av kapacitetshöjande åtgärder som prognosticeras per år. I dessa scenarier arbetar vi med olika lastkurvor per segment där vi ser att vissa kommer förändra sig över tid. Vi arbetar även med varmår/kallår. Denna långtidsprognostisering ger ett underlag för hur mycket flex vi kommer behöva. Väl vid faktiska aktiveringen av flex används en korttidsprognos som utgår från historisk last och tar även med bla. SMHIs 10-dygnsprognos. 

(TC): Ersättningen på Effekthandel Väst varierar beroende på hur du deltar – och om man deltar med fria bud eller tillgänglighet. Snittpriset är cirka 3000kr/MWh. Mer prisstatiskt går att hitta på https://nodesmarket.com/market-data/

(JS): Idag finns ingen prognos på hur denna siffra kan komma att förändras framöver men det finns däremot många flera planerade vindkraftsparker utanför Göteborg som skulle kunna bidra till mer närliggande elproduktion. Vi på Göteborg Energi Elnät välkomnar alla anslutningar och kommer att göra vad vi kan för att möjliggöra anslutningar. Göteborg Energi ser också över möjligheter att främja mer lokal elproduktion.  

(EZ): Göteborg Energi har varit involverade i realiserandet av vindkraftsprojekt sedan ’Vindplats Göteborg’ som inte beviljades miljötillstånd år 2014, så vi har inga aktuella erfarenheter att besvara frågan med.  

Henrik Einarsson (HS): Det stämmer att tillväxten i ekonomin varierar över konjunkturen. Den prognos jag visade är ett mål (politiskt antaget) om hur många nya jobb som behöver skapas 2016-2035 för att vi skall behålla samma sysselsättningsgrad som idag. Den bygger i sin tur på SCBs befolkningsprognos, som över tid är ganska stabil.

(EZ): Prismodellerna för elnätet och fjärrvärme ska spegla respektive näts kostnader, så någon koordinering är inte möjlig. Däremot innebär en ökad effektavgift hos elnätet att det blir mer attraktivt att använda fjärrvärme istället för värmepumpar. Om man avser att bara använda fjärrvärme när det är som kallast, får man räkna med ett högre pris på fjärrvärme, eftersom det är också det dyraste tillfället att producera fjärrvärme. 

(EZ): Göteborg har ett mål att öka den lokala försörjningen av livsmedel till 25 % år 2030.

(TC): För att delta på Effekthandel Väst behöver du vara elnätskund till Göteborg Energi, dvs dina resurser måste finnas inom vårt elnätsområde. Det spelar ingen roll vilken elhandlare du har. Du kan ha ett elhandelsavtal med en annan leverantör än Göteborg Energi. Men du måste vara elnätskund till Göteborg Energi (eller om du är aggregator – ha resurser inom vårt elnätsområde) för att delta.

(TC): Ersättningen på Effekthandel Väst varierar beroende på hur du deltar – och om man deltar med fria bud eller tillgänglighet. Snittpriset är cirka 3000kr/MWh. Mer prisstatiskt går att hitta på https://nodesmarket.com/market-data/

(JS): Vi är ålagda att arbeta med flexibilitet som ett komplement till traditionell nätutbyggnad. Genom att skala upp flexmarknaden och få in mer flexibilitet i elnätet kan vi använda befintlig infrastruktur ännu mer effektivt och på så sätt ansluta kunder snabbare.  

(EZ): Ja, hos bland annat SCB. https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/miljo/utslapp-av-vaxthusgaser/ 

(EZ): Vi jobbar ständigt med att effektivisera vår energianvändning, vilket vi redovisar varje år i vår hållbarhetsredovisning. Ett tydligt exempel är hur lite el vi använder i vår produktion av fjärrkyla.  

(TC): Snittpriset är cirka 3000kr/MWh. Ersättningen varierar beroende på hur flexleverantören deltar och hur vårt behov ser ut. Det är en del i vår strategi att hitta rätt ekonomiska incitament så att aktörer ska vilja delta. Man ska dock komma ihåg att det är en sällanköpsmarknad med behov under vintersäsongen – och därför tror vi att olika typer av tillgänglighetskontrakt kommer vara det mest fördelaktiga för flexleverantören. Prisstatistik går att hitta på https://nodesmarket.com/market-data/

(EZ): Du får ställa frågan till Göteborgsregionen, men det är inget vi känner till.

(EZ): Vi kikar för närvarande på förutsättningarna för en ny solcellspark i Göteborg. Vi har inga planer på att bygga fler vindkraftverk i dagsläget. Vårt kommande biokraftvärmeverk (2025) kommer att leverera ca 35 MW lokalproducerat el under stora delar av den kalla årstiden. 

(TC): Så som marknaden är uppsatt för att handeln ska funka effektivt blir det troligtvis dyrare att manipulera sitt effektuttag bara för att sälja som flex.   

(TC):Ersättningen på Effekthandel Väst varierar beroende på hur du deltar – och om man deltar med fria bud eller tillgänglighet. Snittpriset är cirka 3000kr/MWh. Mer prisstatiskt går att hitta på https://nodesmarket.com/market-data/

(JS): Dynamisk prissättning är intressant och det skulle vara effektiv gentemot större kunder, men det blir också snabbt komplext att arbeta med då det baseras på prognoser till skillnad från elprisets utformning. Vi gör just nu en översyn av våra elnätstariffer där detta perspektiv kommer att beaktas. Vår ambition är att införa en utvecklad tariff under 2025 som både uppfyller föreskrifterna, är enkel för kunden samt stödjer kapacitetsutmaningen.

Program

 

Henrik Einarsson är etableringschef på Business Region Göteborg och har verkligen haft fullt upp med att hjälpa företag att etablera sig i vår stad. Henrik kommer att berätta om det stora intresset att flytta hit och utveckla företag här och vad det kommer att innebära för göteborgarna. Hur många miljarder kommer att investeras och hur många tusen nya arbetsplatser kommer att skapas?

Jennie Sjöstedt ansvarar för Kund och Affär på Göteborg Energi Elnät och inom det platsar kunddialog, elnätstariffer, kommunikation men också elnätskapacitet in till staden och prognoser på behovet. Hon ger oss en bild av nuläget kopplat till kapacitetsläget samt prognos framåt.

Therese Caesar är vår flexibilitetsexpert som sjösatt Effekthandel Väst, Göteborgs lokala flexibilitetsmarknad. Hon leder arbetet med att utveckla en bred palett av åtgärder som krävs för att möta energiomställningen, däribland flexibilitetshandel, nyttjande av energilager och utformning av villkorade anslutningsavtal. Hör Therese berätta om vilka åtgärder Göteborg Energi Elnät jobbar med för att möta kapacitetsutmaningen och vad det innebär för dig som kund. 

 

 

Talare

Energigemenskaper - utmaningar och möjligheter

I ett försök att öka delaktigheten och takten i omställningen av energisektorn har vi inom EU skapat nya möjligheter för människor och företag att gå samman för att investera i egna anläggningar för elproduktion och smartare elanvändning. 

I en allt oroligare värld lockar visionen om mer självständighet och mindre utsatthet för volatila elpriser. Men leder energigemenskaperna verkligen oss rätt? I detta webinar ska vi undersöka både vilka möjligheter energigemenskaper öppnar, men också riskerna som de medför. Hur använder vi energigemenskaper på bästa sätt?

Bilder och illustrationer som tillhör ÖBO är värdefulla och skyddade av upphovsrättslagen. Bilderna får inte användas eller spridas vidare till andra personer eller organisationer utan att först få tillstånd. Om du får lov att använda bilderna måste du tydligt ange att bilderna tillhör ÖrebroBostäder AB.

Frågor och svar från webinaret

Under webinaret kunde deltagarna ställa frågor till panelisterna via chatten. Alla frågor hann inte besvaras under webinarets gång, men här kommer samtliga frågor med svar.

Vi är flera som väntat länge på besked och det är ju en ohållbar hantering om lokala nätverk ska vara en del omställningen framåt. Jag tror dock att när besluten kommer om större  energigemenskaper, så kommer processerna bli kortare. Så mitt tips nu är att alla som har ärenden hos Energimarkandsinspektionen ser till att dessa bli Detta är något jag tror kommer ske i närtid.

- Jonas Tannerstad

Ja, det har vi. Dels via ett system för individuell mätning av kall/varmvatten i lägenheter, dels ett system för energibaserad debitering av tvättstugor. Vi har även tagit fram lösningar för att visualisera effektuttaget i ett hyreshus i realtid på ett sätt så att hyresgästerna själva kan påverka visualiseringen (soffa som ändrar färg).

- Jonas Tannerstad

Jag tror det är lite problemet att vi idag inte kan dela på problem och lösning. Nätägaren skall lösa alla problem utan att kunderna vill betala högre avgifter men om du som fastighetsägare istället löser problemet innan det uppkommer så nätägaren inte får extra kostnader så slipper man kostnadsökningar. Det är ju också lönsamt men inte lika tydligt.

Investeringar i smartare styrningar hjälper t.ex näten och vi skulle då kunna få in mer anslutningar i befintligt nät men investeringen som görs av privata ägare, ger nytta som hamnar hos samhället. Skall kommunen ge styrsystem till de som använder mycket El? Vi behöver öppna för nya tariffer där vi kunder tar på oss delar av problemet och minskar samhällskostnaderna för det gemensamma. Att bara ha höga straff i form av höga transport- och effektkostnader tror jag kommer leda åt fel håll.

- Joachim Lindborg

Jag tror att virtuell delning är en framtid, men det skulle såklart kunna påverkas av effektbaserade avgifter. Min bild av hur dessa effektbaserade taxor kommer konstrueras är för oklar ännu för att jag ska kunna lämna ett tydligt svar.

- Jonas Tannerstad

Det som driver utformningen av elnätstarifferna är effektivt nätutnyttjande, vilket innebär att man tar hänsyn till när och hur stort effektuttaget är från elnätet istället för att enbart fokusera på hur mycket energi man använder. Energieffektivisering är också viktigt utifrån perspektivet att hushålla med resurser. 

- Charlotta Klintberg

 

Program

 

Fastighetsbranschen har ett stort ansvar för mänsklighetens ödesfråga – det vill säga klimatutmaningen. Branschen står nu inför ett tekniskt paradigmskifte, då teknikval blir företagsstrategiska beslut. Men vilka hinder kan uppstå och hur kan tekniska och ekonomiska risker minimeras? Branschen behöver genomgå en mental förflyttning där utgångspunkten är att se enskilda projekt som en del av en helhet. Detta förändrade synsätt tvingar fram ett förhållningsätt som blir själv grunden för att bygga smarta städer. Under denna presentation kommer Jonas Tannerstad beskriva beprövad erfarenhet kring hur hus bli smarta och smarta tillsammans, och hur byggnader blir en del av lösningen av den utmaning som nu finns med effektuttag i elnätet.

Jonas Tannerstad, chef för El & Automation, ansvarar för tekniska installationer på Örebro Bostäder, har flerårig erfarenhet av energieffektivisering och effekthantering i fastighetsbranschen. Jonas har en lång erfarenhet som omfattar både nationellt och internationellt arbete, erfarenhet som han nu vill använda för att industrialisera fastighetsbranschen. Ser ÖBO och Örebro som ett stort maskinutvecklingsprojekt och fattar beslut baserat på denna bild.

I Täby, Bålsta och på östra Gotland finns de tre första energigemenskaperna inom projektet Masterpiece. Tillsammans med projekt i nio andra europeiska länder ska Masterpiece följa och testa skilda bostadsformer och förutsättningar i olika länder för att finna en EU-gemensam lösning som främjar energigemenskaper. 

Det finns många skäl till varför man vill skapa en energigemenskap och det är olika målsättningar här i Sverige och ute i Europa. Joachim kommer här att belysa vikten av "varför vi vill" samt "varför vi behöver" energigemenskaper och vilken stark kraft det kommer att bli framöver.

Joachim Lindborg är integrationsarkitekt på Ngenic som är ett ledande energiteknikföretag som arbetar med digitalisering och effektivisering av energisystem. 

Elnätet är en gemensam tillgång för alla samhällets aktörer vars uppgift är att säkerställa en trygg och effektiv tillgång till el för alla. Förändringarna som elfordon, förnybar produktion i stor och liten skala och industrins elektrifiering ställer stora krav på att elnätet utvecklas i snabb takt för att hinna med. Det gäller inte bara den tekniska infrastrukturen, utan också hur vi ska dela på kostnaderna för elnätet. Vilka förändringar kan vi vänta oss här?

Charlotta Klintberg är utvecklingsstrateg på Göteborg Energi där hon bland annat jobbar med att skapa förutsättningar för att integrera nya tekniska lösningar i energisystemet.

 

 

Talare

Ett klimatneutralt Göteborg 2030 – vad innebär det?

De senaste åren har världen upplevt värmebölja efter värmebölja. Förra året hade Indien och Bangladesh temperaturer över 50 grader – den värsta extremhettan på mer än 120 år. Och i Europa har termometern ofta passerat 40-strecket. För att summera - extremt väder blir allt vanligare. Vi märker redan av klimatförändringarna och omställningen behöver gå mycket snabbare än vi tidigare trott.

Göteborg ska gå i bräschen för den här omställningen. Vi har skrivit under Klimatkontrakt 2030, och dessutom blivit en av 100 utvalda städer i EU:s satsning på klimatneutrala städer. Det innebär att vi ska vara en förebild för andra, visa vägen för den kraftfulla omställning som måste ske här och nu. Klimatet väntar inte. Och utmaningarna är stora. Kriget i Ukraina satte ytterligare press på omställningsarbetet. När tillgången till gas från Ryssland skulle fasas ut användes ofta annan fossil energi istället. Det har alltså aldrig varit viktigare än just nu att göra radikala förändringar. 

Som att lära oss hur vi får Göteborg att växa utan att skada klimatet. Och helt enkelt stoppa utsläppen av koldioxid till atmosfären.
 
Men för att lyckas måste så många som möjligt engagera sig. En kommun eller ett energibolag kan inte ensamt driva förändringen, och därför måste vi alla kavla upp ärmarna.
 
Så vad betyder allt det här för Göteborg? Vilka åtgärder planeras, och hur kommer göteborgare och göteborgska företag att involveras i arbetet?

 

Frågor och svar från chatten

Här har panelisterna svarat på de frågor som ställdes i chatten under webinaret.

Marcus Jahnke (MJ): Det sker omfattande samverkan, inte minst inom ramen för Viable Cities-programmet, men också genom till exempel organisationer som klimatkommunerna, storstadssamverkan, genom direktkontakter m.m.

MJ: Göteborgs Stad har som sagt satt ambitiösa mål för elektrifiering av bygg- och anläggningstransporter och arbetsmaskiner (10% 20025 och 70% 2030), och i detta räknas även vätgas som möjlig lösning. Övrig andel blir annat fossilfri bränsle som HVO, som hjälper oss i klimatmålen, men som har nackdelen med lokala partikelutsläpp och buller. 

Nina Jacobsson Stålheim (NJS): Här behöver en utveckling ske, och den är påbörjad. SBF har i verksamhetsplanen för 2023 aktiviteter för att i högre grad möjliggöra för återbruk, solceller och träbyggnation (eller högre grad av flexilibilitet för alternativa konstruktionslösningar). Vi samarbetar för att hitta nya processer, rutiner etc inom ramen för dels ett EU-projekt som Chalmers koordinerar som heter Create, dels väldigt konkret kring Kvarteret Återbruket, ett nybyggnadsprojekt om ca 70 lägenheter som Framtiden Byggutveckling driver med fokus på storskaligt återbruk, och där vi tillsammans tittar på vad som behöver förändras för att möjliggöra för återbruk och den flexiblitet som krävs för detta i plan- och bygglovsprocessen. Bedömningen är att det till stor del är ny praxis, och inte formell lagändring i PBL.

Mattias Backmark (MB): I och med att reduktionplikten miskas så kommer HVO-volymer att omallokeras till övriga Europeiska marknader. Främst är det Tyskland, Holland och Frankrike inom EU som tar ökad andel samt UK och Norge i närområdet.

MB: Rationaliteten är att värdet på de produkter som produceras ökar i och med att avtrycket från ett livscykelperepktiv förbättras. Kunder är mer intresserade av att köpa produkter som har högre klimatnytta än de som har lägre. Utöver det kommer man att behöva köpa mindre utsläppsrätter, eller delta i omvända aktionsförfarande (När marknaden är etablerad).

MB: Preem har insikter i vilka mängder som vi kan leverara till systemet. Vi kommer i en övergångsperiod leverera mer spillvärme än vad vi gör idag (500-600 GWh idag), för att när fossil raffinering minskar under 2030-talet gå tillbaka till en nivå som vi ligger på idag.

NJS: Ju mer vi börjar driva bygg- och anläggningsprojekt med betydligt längre klimatpåverkan, desto mindre merkostnad ser vi. Det finns helt enkelt mycket att hämta i optimering och minimering, samt att vissa system- och materiallösningar kan ha lägre kostnader som kompenserar för andra som har högre. Det vi framför allt ser nu när vi växlar upp på bredden är att det ofta blir en viss lärkostnad - första gången aktörerna gör på ett nytt sätt så blir det lite mindre effektivt. Inte minst på återbrukssidan måste vi snabbt växla upp till en mer effektiv och professionell hantering, där vi måste gå från att adhoc hantera varje produkt och material unikt i varje projekt, utan istället lyfta in behovet och synliggöra nya cirkulära affärslösningar hos de aktörer som redan till stor del har rätt förutsättningar (transport- och lagringsinfrastruktur, kompetens för kvalitetssäkring och konstruktionsberäkningar, verktyg/maskiner för rekonditionering etc), vilket inte sällan är material- och produkttillverkare.

NJS: Här finns det ju inget mirakelmedel, utan det är ju oftast de klassiska sakerna som smartare styrning av värme och ventilation, belysning etc, utbyte av äldre energiineffektiva installationer, isolering av vind/tak, tätning och ev tilläggisolering av fasad, byte till energieffektivare fönster/energirenovering av fönster. Vad som är en vettig lösning behöver analyseras från fastighet till fastighet/projekt till projekt. Viktigt såklart att så mycket som möjligt samplanera med underhållsplaner. Jag har ju tidigare jobbat med lokaler och där ger insatser på ventilationssidan ofta stor effekt, inte minst att säkerställa att man ventilerar behovsstyrt, samt att ventilationen styrs i serie med uppvärmning, så att man inte både ventilerar bort övertemperaturer och värmer samtidigt (vanligare än man skulle tro...). På bostadssidan har vi relativt stor potential i att energieffektiviseringa tvättstugor, vilket ger stor nytta då detta handlar om el. Likaså finns stor elbesparingspotential i stor- och restaurangkök.Vanligtvis så är det ofta inte lönsamt att tilläggsisolera fasader, om man inte samtidigt behöver göra omfattande fasadunderhåll. Här ser vi ockå att det ibland finns en brytpunkt för när detta är en klimatbra åtgärd - då klimatpåverkan från tillfört material överstiger den minskade klimatpåverkan från den lägre driftenergianvändningen. Samma sak gäller fönster, där vi oftast landar i att den klimatsmartaste åtgärden är att energirenovera fönstret (addera ytterligare ruta) även om U-värdet då blir något högre. Här börjar det komma några hyfsat konkurresnmässiga lösningar prismässigt, men det är också ett område som vi skulle vilja satsa på tillsammans med marknaden. Inte misntg pga av att vi måste byta ut väldigt många fänster av underhållsskäl (bågarna är slut) och här skulle vi vilja få fram aktörer som bygger nya fönster av befintligt planglas (exempel på detta finns i Köpenhamnsområdet).

MB/MJ: Vi har koll på råvarorna hela vägen till dess ursprung (krav i Hållbarhetslagen, eller i ISCC certifiering). Är råvaran ett avfall, följer vi den tillbaka till punkten då avfallet uppstår. För t.ex. tallolja, går ursprunget tillbaka till det massabruk som tallolja kommer från. Är det använd matolja, är det tillbaka till den uppsamlingspunkt för använd matolja. Göteborg Energi har som strategi att först återvinna värme innan förnybar energi ska användas, vilket i sin tur minskar användningen av biogena bränslen och utsläpp. På längre sikt finns ett antal projekt som kikar på möjligheterna att avskilja och lagra de största punktkällorna av fossila och biogena koldioxidutsläpp (CCS). 

MB: Vi tittar på elektrovätgas och RFNBO (Renewable Fuels of Non Biologic Origin) till väg, marin eller flygfart framför allt. Mest intressant för Preem är RFNBO för flygbränsle som Fit for 55 har specifikt krav om.

Program

 

Klimatkontraktet sätter takten, men vad har vi lovat? Efter ett initiativ från EU har Göteborg och 100 andra europeiska städer lovat stora insatser för att snabba på omställningsarbetet så att städerna blir klimatneutrala redan år 2030. Vad är det för förändringar vi kan se fram emot och hur kommer vi alla att påverkas? 

Marcus har mångårig erfarenhet av utvecklingsarbete för hållbar omställning, bland annat i tidigare roller som verksamhetsledare för Centrum för hållbar stadsutveckling – Urban Futures, chef för enheten Stadsutveckling i RISE och forskare inom Göteborgs universitet. Marcus är disputerad inom designteori och har även erfarenhet av miljöarbete i näringslivet, bland annat som miljöchef för NCCs entreprenadbolag och som miljösystemutvecklare i Volvokoncernen.

Göteborg växer så det knakar och med det följer mycket klimatpåverkan från all betong och stål som behövs i nya byggnader. Göteborgs eget bostadsbolagskoncern heter AB Framtiden och har fått i uppdrag att radikalt minska utsläppen när man bygger nya byggnader. Hur ska det gå till?

Nina Jacobsson Stålheim har jobbat med hållbart byggande i olika roller inom Göteborgs Stad sedan 2008. Under många år var fokuset stadens lokalfastigheter, bland annat med införande av lågenergiprogram för nyproduktion, energieffektiviseringsplan, solcellsplan och en nollenergiförskola som stod klar redan 2013. På senare år har fokuset vidgats till minskad klimatpåverkan från byggprojekt och inte minst innovationsprogrammet Hoppet. I dag är Nina utvecklingschef Ekologisk hållbarhet inom Framtidenkoncernen, och axlar där även rollen som strategiansvarig för Hållbart byggande för hela Staden utifrån Miljö- och klimatprogrammet.

Preem är Sveriges största raffinör med anläggningar i Göteborg och Lysekil. Redan idag räknas dessa till Europas modernaste och mest miljöeffektiva, men fortfarande sker här stora klimatutsläpp som måste minska till noll. Vilka åtgärder planerar Preem för att göra detta? Vad behövs för att planerna ska bli verklighet?

Mattias Backmark är Manager Corporate Finance på Preem med ansvar för finansiering av Preems strategiska projekt. Han har varit på bolaget i 14 år och har 20 års erfarenhet av energibranschen. I dag sitter Mattias i ledningsgruppen för Ekonomi och Finans, tidigare har han suttit både i Preemraffs och Preems ledningsgrupp. I grunden är han ingenjör utbildad på Chalmers i kemiteknik med fysik. Mer än något annat brinner han för energiomställning och hållbarhetsarbete.

 

 

Talare

Hur säkrar vi energiförsörjningen för ett konkurrenskraftigt Västsverige?

Göteborg är en stad i snabb utveckling. För våra bil- och lastbilstillverkare i världsklass, våra raffinaderier i omställning och vår hamn som elektrifieras för att bli den renaste i världen, behöver vi säkra tillgången till billigare el. Det är en förutsättning för att dagens företag ska kunna utvecklas och för att fler företag ska kunna etablera sina verksamheter här.

För att vi ska få del av dessa tusentals nya arbetstillfällen måste vi möta det enorma behovet av el. Elöverföring är viktig, men den räcker inte – produktionen måste öka snabbt. Här på västkusten kan vi inte bygga mer vattenkraft, och solen hjälper oss bara under den ljusa årstiden. Ny kärnkraft tar för lång tid att bygga. Vad vi har, är massor av vind. I det finns en enorm potential som vi skulle kunna ta tillvara.
 
Göteborg Energi vill se mer vindkraft etableras för att möta de västsvenska företagens behov. Stora satsningar på vindkraft innebär större konkurrenskraft och lägre elpriser för alla. Det är viktigt för framtiden och måste ske nu!
 
Ny teknik gör det möjligt att integrera mer vindkraft i elsystemet, och med mer el sjunker priskurvorna. Men denna utveckling är inte garanterad. Vill företagen ha vindkraften? Finns det andra tekniska problem som hindrar den här visionen? Och vad händer när det inte blåser? 

Program

 

Christofer Åslund är Senior Advisor på Göteborg Energi med fokus på etableringen av ny elproduktion. Han kommer att berätta om det starkt växande behovet av el till västsvensk industri och hur vår västsvenska vindresurs är ett förhållandevis snabbt sätt att säkra elförsörjningen och återfå konkurrenskraftiga priser på el i södra Sverige.

Christian Jebsen är Communications & Public Affairs Manager på Göteborgs blivande batterifabrik som byggs av NOVO Energy, Northvolts och Volvo Cars samägda bolag. Han kommer att berätta om vilken betydelse den nya batterifabriken kommer att ha för västsvenskar och hur beroende fabriken är av tillgången till billig, fossilfri el. Vill de ha just vindkraft?

Lisa Göransson är docent i energisystem vid Chalmers tekniska högskola. Lisa har arbetat länge med modeller för hur energisystemet kan utvecklas med mer förnybar energiproduktion. Under senare tid har en del påstått att tekniska aspekter som svängmassa och reglerbarhet blir svårhanterade med mer vindkraft. Andra undrar vad som händer när det inte blåser? I vårt webinar kommer Lisa utveckla vilka de tekniska förutsättningarna är för att ta tillvara på den stora västsvenska vindpotentialen. 

 

 

Talare

Frågor och svar

Vår panel hann inte svara på alla frågor under webinaret, men här kan du kanske hitta svar på din fråga i efterhand.

Eric Zinn: Sverige importerar (och exporterar) el från (och till) samtliga våra grannländer. Hur elen flödar är resultatet av hur användningen är fördelad mellan länderna (elområdena) samt var de billigaste produktionsanläggningar är belägna, samt eventuella begränsningar i elöverföring mellan elområden. 

Christofer Åslund: Stämmer att så är det - elpriset bestäms av marknaden på elbörsen Nordpool. Olika rapporter, t ex från Energiforsk, visar dock att utbyggd elproduktion gör att elpriset sjunker lokalt i elprisområdet.

Christofer Åslund: Jag antar att du med footprint syftar på vilken miljöpåverkan som byggnationen orsakar vid utvinning av råmaterial och bränslen samt vid driften. Den skiljer mellan olika kraftslag och är en parameter som kan kravsställas vid upphandling.   

Lisa Göransson: Även om många företag säkrar sina elpriser genom ppa:er så förväntar vi oss att dom kommer att delta på elmarknaden. Genom att sälja sin rätt till elkonsumtion vid höga elpriser kan företagen som är flexibla tjäna pengar. Vi förväntar oss därför inte att någon elektrolysörkapacitet kommer användas vid högpristimmar.

Lisa Göransson: Dagens höga elpriser är kopplat till priser på fossila bränslen som skenade vid rysslands invasion av ukraina. Genom att göra oss oberoende av fossila bränslen, både i Sverige och i vår omgivning, så förbättras prisbilden.

Eric Zinn: Som i alla andra marknader med höga priser skapas starka incitament för ny produktion men också effektivare användning. Det leder till lägre elpriser, när behovet av de dyraste produktionsanläggningar minskar. 

Lisa Göransson: Det finns goda förutsättningar för förnybar elproduktion i hela norra Europa. Samtidigt är det en mycket omfattande efterfrågeökning vi står inför. Att Sverige importerar solel är inte nödvändigtvis ett problem. Särskilt inte om vi samtidigt exporterar vindkraft till södra Tyskland. Men i praktiken innebär omställningen att det byggs förnybart där det går att få tillstånd, snarare än där det är allra billigast, och att energieffektiviering har stort värde för att förenkla energiomställningen.

Christofer Åslund: Ja, dock inte i det korta perspektivet men med de prognoser som ligger för utökningen av elbehovet krävs att åtgärder vidtas i ny produktion, stärkt elnät samt i mer flexibelt nyttjande av tillgänglig eleffekt.

Introfilm: Hur säkrar vi energiförsörjningen för ett konkurrenskraftigt Västsverige?
icon-closechevron-disc-right